De tien populairste consultancywerkgevers voor junior consultants

24 november 2017 Consultancy.nl 14 min. leestijd
Meer nieuws over

Starters en young professionals die als junior consultant aan de slag willen binnen de adviessector, sluiten zich het liefst aan bij Deloitte Consulting, McKinsey & Company of PwC. De top tien van populaire adviesbureaus onder pas afgestudeerden bestaat bijna volledig uit de grote namen uit de branche, waaronder de Big Four en de drie grote Amerikaanse strategieadviseurs, ook wel bekend als MBB.

Onder jonge Nederlanders die net hun opleiding hebben afgerond en op zoek zijn naar een startersfunctie, vormt consultancy al enige jaren de meest gewilde branche, onder meer vanwege het uitdagende werk en de goed basis voor een toekomstige carrière die er wordt gelegd. Maar wat zien deze starters als de beste werkgever binnen de adviesbranche? Memory Group, een platform dat starters helpt zich te oriënteren op de arbeidsmarkt, voert sinds 2012 elk jaar onderzoek uit naar de populariteit van werkgevers. Voor de 2017-editie van het zogeheten First Employersonderzoek werden ruim 1.800 studenten (vanaf een jaar vóór afstuderen) en young professionals (met maximaal vijf jaar werkervaring) ondervraagd. Deelnemers genoten een opleidingen op wo- (42%), hbo- (47%) en mbo-niveau (11%)

De studenten en jonge talenten werden gevraagd welke adviesorganisatie volgens hen het meest geschikt is voor professionals die aan het begin van hun professionele loopbaan staan. Veelgenoemde redenen om voor een bepaald bureau te kiezen, zijn aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, doorgroeimogelijkheden en leuke collega’s.

1. Deloitte

Nadat Deloitte een aantal jaar rond de zesde plaats schommelde en vorig jaar naar de tweede plaats wist door te stoten, is het kantoor dit keer voor het eerst op de allerhoogste plaats geëindigd. Met ruim 5.400 werknemers en een totale omzet van zo’n €814 miljoen is Deloitte binnen ons land – net als vorig jaar – ook de grootste van de Big Four-kantoren. De geschiedenis van de Nederlandse tak van de internationale adviesorganisatie begint in 1955 bij de Nederlandse Accountantsmaatschap, de belangrijkste rechtsvoorganger van het huidige Deloitte in Nederland. Door vele fusies – onder meer met Andersen Nederland, VB Groep, TRN Groep, Tombe/Melse Groep en Arthur Andersen – ontstond het Deloitte Nederland van vandaag de dag.

De tien populairste consultancywerkgevers voor junior consultantsBij de Consulting-praktijk van Deloitte kunnen jonge talenten beginnen als Business Analyst of als Junior Consultant. Hierbij kunnen ze zich specialiseren in een breed scala aan onderwerpen – waaronder strategie, digital, fusies en overnames, management en HR. Onlangs onderstreepte Deloitte de kwaliteit van zijn dienstenaanbod door zowel op het gebied van organisatie- als strategieadvies te worden verkozen tot een van Nederlands beste bureaus.

Deloitte is uiteraard erg blij met het bereiken van deze nummer één notering, ook omdat het adviesbureau voor de kwaliteit van zijn dienstenaanbod grotendeels afhankelijk is van de inzet van het personeel: “Met onze audits, fiscale en financiële adviezen, risk- en consultancydiensten maken we de wereld elke dag veiliger, slimmer, efficiënter en duurzamer. Dat kunnen we alleen als de beste mensen voor ons kiezen, talenten die hun grenzen verleggen, die willen ondernemen en innoveren en zich in de volle breedte willen ontwikkelen.”

2. McKinsey & Company

Een kantoor dat dit zichzelf jaar voor het vijfde jaar op rij terugvindt in de top drie, is strategieadviseur McKinsey & Company. Terwijl vorig jaar voor het eerst de hoogste positie werd behaald, moet het prestigieuze bureau – waar onze nieuwe minister van financiën vandaan komt –  nu weer een plek inleveren. In Nederland heeft McKinsey zo’n 200adviseurs werken in de Amsterdamse vestiging aan de Amstel. Vanuit hier bedient het naar eigen zeggen alle belangrijke sectoren in de Nederlandse economie, waarbinnen het bureau sinds 1964 actief is.

Young professionals die bij McKinsey in dienst treden, kunnen dit doen als (Junior) Associate of als Fellow. Talenten met meer dan drie jaar werkervaring of een MBA op zak komen in aanmerking voor de rol van Associate, terwijl afgestudeerden met minder ervaring kunnen solliciteren naar een functie als Junior Associate. Fellows – die direct na hun masterstudie kunnen beginnen – werken als onderdeel van een team aan opdrachten. Ook is er het tien weken durende Fellow Internship, bedoeld voor studenten die binnen achttien maanden zullen afstuderen en vast ervaring willen opdoen met het werken bij McKinsey. 

3. PwC

Het tweede Big Four-kantoor op de lijst is PwC. Nadat de adviesgigant in 2013, 2014 en 2015 door starters werd verkozen tot de populairste consultancywerkgever, eindigt het deze editie, net als vorig jaar, op de derde plaats. Met zo’n 4.800 medewerkers en een omzet van €767 miljoen, eindigt PwC in Nederland ook wat betreft omvang op de derde plaats, achter Deloitte en EY. Het adviesbureau – een van de hoofdsponsors van de KNVB – levert diensten binnen de werkvelden Audit & Assurance, Tax en Advisory. Ook ondersteunt het veel startups en richtte het onlangs een nieuwe onderzoekstak op, PwC Research.

Starters kunnen bij PwC solliciteren op een vacature of traineeship. Ook talenten die nog bezig zijn met hun opleiding zijn welkom. PwC biedt ze meerdere mogelijkheden om te ontdekken of een carrière als consultant wellicht wat voor hen is, zoals een meeloop- of afstudeerstage en een werkstudentschap. Door vroeg het contact met potentiële geïnteresseerden te zoeken, hoopt PwC de talenten binnen te halen waarmee klanten de beste service krijgen: “Met onze mensen en klanten werken we aan een gezamenlijk doel: bijdragen aan vertrouwen in de maatschappij en het oplossen van belangrijke problemen.” Verder streeft het bureau in zijn personeelsbeleid expliciet naar een “inclusieve cultuur waarin we diversiteit omarmen”.

4. Boston Consulting Group

The Boston Consulting Group (BCG) lijkt wel een abonnement te hebben op de vierde positie: het bureau eindigt er dit jaar voor de vijfde opeenvolgende keer. Het consultancykantoor staat tevens in de top tien van grootste adviesbureaus ter wereld, waar het na de Big Four en McKinsey de zesde positie bezet. Samen met McKinsey en Bain wordt BCG ook wel MBB genoemd, waarmee de drie grootste strategieadviseurs – en volgens velen tevens de meest prestigieuze adviesbureaus – in één afkorting worden gevat. In Nederland wordt het kantoor ook gezien als een van de beste digital adviseurs.

Studenten die hun universitaire opleiding al achter de rug hebben, komen bij BCG in aanmerking om als Associate aan de slag te gaan. Dit gebeurt binnen een case-team, waarin ervaren adviseurs van BCG hun nieuwe collega’s bijstaan gedurende deze leerperiode. Vanuit de startersrol van Associate is het mogelijk om in twee tot vier jaar door te groeien tot senior Associate. Deze functie brengt extra eindverantwoordelijkheden met zich mee op gebieden als projectoplevering en klantrelaties. Daarnaast spelen Senior Associates, die nog een stap zijn verwijderd van de rol van Consultant, een rol in de begeleiding van de nieuwe starters.

5. KPMG

De derde Big Four-adviseur in de top tien is KPMG, dat voor de derde opeenvolgende keer de vijfde plek bezet. Met €608 miljoen omzet en zo’n 2.800 werknemers is het kantoor in de Nederlandse markt de kleinste van de Big Four. Wel is het de enige van de vier adviesgiganten wiens hoofdkantoor is gevestigd in Nederland, in het aan Amsterdam grenzende Amstelveen om precies te zijn. Eerder dit jaar werd KPMG zelfs uitgeroepen tot een van de meest waardevolle bedrijfsnamen van Nederland, waarbij het andere kanshebbers als Philips en Heineken achter zich wist te laten. 

KPMG biedt diverse mogelijkheden voor zowel afgestudeerden als talenten die nog druk bezig zijn met hun opleiding. Studenten kunnen bijvoorbeeld hun scriptie schrijven bij het bureau, waarbij ze intensieve begeleiding ontvangen vanuit het adviesbureau en de kans krijgen de organisatie en het vak een beetje te leren kennen. Voor starters organiseert KPMG door het jaar heen verschillende kennismakingsdagen, die telkens zijn gericht op een ander specialisme. Bij een dergelijke grote adviseur zijn dit er nogal wat, van M&A- tot financiering en van IT- tot duurzaamheidsadvies.

De tien populairste consultancywerkgevers voor junior consultants

6. EY

Een plekje lager staat met EY de enige nog ontbrekende van de Big Four, die dus duidelijk stuk voor stuk erg in trek zijn bij jonge Nederlandse talenten, zoals eerder dit jaar ook al bleek uit een algemener onderzoek naar de populairste werkgevers in Nederland. Met €796 omzet en ongeveer 4.200 medewerkers is EY in Nederland de een-na-grootstezakelijke dienstverlener. Eerder dit jaar werd Mark Weinberger, de wereldwijde CEO van EY, nog verkozen tot de populairste CEO van de Big Four.

EY’s loopbaanstrategie – EYU, oftewel ‘EY and you’ – gaat uit van drie belangrijke aspecten: leren, ervaringen en coaching. Het leertraject is tweeledig: ten eerste leren deelnemers hun zakelijke capaciteiten en inzicht te ontwikkelen en tweede worden hun vaktechnische kwaliteiten opgefrist. Praktijkervaring is volgens EY echter het meest waardevol voor een goede carrière en deze doen starters natuurlijk op tijdens het echte werk. Om talenten het beste uit zichzelf te halen, zet EY ook nog in op coaching. Verder ondersteunt het sinds kort een project om mensen met autisme betere carrièrekansen te bieden.

7. BDO

BDO, dit jaar voor de derde keer op rij zevende, is met zo’n 25 filialen, circa 2.400 medewerkers en een kleine €250 miljoen omzet in Nederland de vijfde adviesorganisatie. Het kantoor levert uiteenlopende adviesdiensten, met specialisaties als verandermanagement, board support, IT, risk, forensics en strategie. Het afgelopen jaar wist BDO zich ook te onderscheiden op het gebied van M&A: het kwam uit de bus als een van de meest productieve dealmakers en adviseerde bij de deal die tot de beste van het jaar werd uitgeroepen. Het bureau is altijd op zoek naar ambitieuze starters en begeleidt hen met een uitgebreid beleid voor talentmanagement.

Ook studenten – vooral zij die zich richten op accountancy, fiscale economie, fiscaal recht, bedrijfseconomie of bedrijfskunde – krijgen bij BDO echter al diverse mogelijkheden geboden. Ze kunnen een meeloop- of afstudeerstage volgen en lopen dan vanaf dag één mee in een team. Ook kunnen afstudeerders terecht bij het bureau om zelfstandig onderzoek uit te voeren, waarbij ze ondersteuning krijgen van een “BDO’er met een schat aan praktijkervaring”. Indien gewenst, wordt dit gecombineerd met het meewerken in de praktijk. Tot slot kunnen studenten naast hun studie ook betaald praktijkervaring opdoen als werkstudent. 

8. First Consulting

Na vorig jaar voor het eerst de lijst te bereiken met een negende positie, stijgt First Consulting dit jaar opnieuw. Het Amsterdamse bureau ontstond in 2006 toen vijf Accenture-adviseurs besloten gezamenlijk voor zichzelf te beginnen. Aanvankelijk richtte het kantoor zich met zijn “no-nonsense en resultaatgerichte aanpak” primair op de energiebranche, maar inmiddels heeft het First Consulting zijn bereik vergroot en bedient het ook veel klanten actief in sectoren als infrastructuur, telecom, agri en financiële dienstverlening.

Het bureau – dat recentelijk uitbreidde naar de UK – zet nadrukkelijk in op de persoonlijke ontwikkeling van zijn medewerkers, die First Consulting dan ook hoog waarderen. Startende adviseurs wordt meteen veel verantwoordelijkheid gegeven “en daarmee een steile leercurve”. Ze krijgen begeleiding van een mentor waarmee ze een eigen ontwikkelpad kiezen. Er kan worden gekozen voor een projectmanagersrol, een verbreding als consultant of een specialistische rol. Naast de ‘training on the job’ biedt First Consulting ook diverse groepstrainingen. En voor geïnteresseerde talenten organiseert het bureau regelmatig kennismakingslunches.

9. Bain & Company

Na twee achtste plekken is Bain & Company – de derde van de MBB-strategiekantoren in de top tien – dit jaar van plaats gewisseld met First Consulting. Bain is actief binnen alle sectoren en houdt zich veel bezig met grote, complexe projecten – zo adviseerde het dit jaar bij de integratie van Abu Dabi’s twee grootste banken. Onlangs werd Bain, dat sinds 1998 actief is in ons land, verkozen tot de beste werkgever van Nederland. Dit onder meer vanwege de uitgebreide (internationale) loopbaanmogelijkheden en flexibiliteit die Bain biedt aan zijn werknemers. Het bureau benadrukt hierbij dat het niet gelooft in één juist carrièrepad.

Starters kunnen bij Bain aan de slag als Associate Consultant en krijgen direct een twee weken durende training in de VS, waar ze met andere starters de Bain-technieken leren. Vervolgens gaan ze aan de slag in een projectteam, waar het leerproces uiteraard gewoon doorgaat. Naast de diverse aanvullende internationale trainingen die Bain zijn talenten biedt, verzorgt het bureau ook trainingen voor adviseurs van andere bureaus. Verder spant het kantoor zich op allerlei manieren in om zo duurzaam mogelijk te werken. 

10. Strategy&

Nadat Strategy& in 2014 ontstond uit de integratie van Booz & Company in PwC, wist de strategieadviseur het jaar erop meteen een tiende plek te veroveren in de ranking. Na in 2016 de top tien te missen, is de plek nu heroverd. Vanuit 55+ kantoren over de hele wereld, waaronder een in Amsterdam en sinds kort ook Brussel, adviseert het organisaties op uiteenlopende strategische thema’s als kostenbesparing, groei en (de slimme inzet van) technologie.

Recentelijk konden studenten deelnemen aan de FutuRetail business course, waar ze door Strategy& werden uitgedaagd gezamenlijk te werken aan een visie en strategie tot 2025 voor een retailmultinational. Ook biedt het bureau een drie maanden durende stage, waarin studenten onderdeel worden van een (internationaal) projectteam en aan twee tot drie projecten werken. De stage wordt afgesloten met een assessment dat de stagairs inzicht geeft in hun krachten en ontwikkelpunten. Bovendien kan een sterk resultaat de start vormen van een carrière bij Strategy&, die begint vanuit de rol van Associate.

Gerelateerd: De 10 beste consultancy werkgevers voor studenten en starters (2016-editie van het onderzoek).