Complete Big Four in Top 50 favoriete werkgevers van 2017

05 juli 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De Big Four van de zakelijke dienstverlening – Deloitte, EY, KPMG en PwC – behoren tot de 50 meest favoriete werkgevers van Nederland. Dat blijkt uit recent onderzoek onder ruim 4.000 hoogopgeleiden. Corporates als Philips, Shell en Rabobank domineren de ranking. 

Ieder jaar voert carrièrewebsite Intermediair onderzoek uit naar onder meer het imago van werkgevers, mobiliteit in de arbeidsmarkt, de belangrijkste redenen om te zoeken naar een nieuwe baan en de werknemerstevredenheid onder Nederlandse hoogopgeleiden. Voor de meest recente editie van het Intermediair Imago Onderzoek zijn meer dan 4.000 hoogopgeleide professionals ondervraagd. 

Uit het onderzoek blijkt dat het economische herstel positieve gevolgen heeft voor de huidige arbeidsmarkt. 42% van de respondenten beoordeelt de huidige arbeidsmarkt als gunstig, ten opzichte van slechts 7% in 2013. 15% is in het onderzoek van 2017 negatief over de staat van de arbeidsmarkt, terwijl dit in 2013 nog maar liefst 68% was. Ook de baanzekerheid is gestegen, 43% geeft aan absoluut zeker te weten dat zijn of haar baan het komende jaar veilig is, het hoogste niveau in jaren. Mochten ze toch hun baan verliezen dan denkt 35% binnen drie maanden een nieuwe baan te hebben. 

Top 20 favoriete werkgevers

Maar het liefst blijven de professionals bij hun huidige werkgever. Slechts 14% van de hoogopgeleiden in het onderzoek geeft aan actief op zoek te zijn naar een andere baan, terwijl 35% hier wel eens over nadenkt. Onder professionals met een HBO-opleiding ligt het percentage iets hoger, met 16% die actief zoekt naar een andere functie. 

Top 50 werkgevers

Als onderdeel van het onderzoek brengt Intermediair ook ieder jaar de top 50 meest favoriete werkgevers onder Nederlandse professionals in kaart. Philips staat dit jaar op de eerste plaats en heeft de #1 van vorig jaar, Shell, van zijn troon gestoten. De energiegigant staat dit jaar op de tweede plek, net boven Rabobank. Unilever en ING sluiten de top vijf, gevolgd door Google, De Politie, KLM, ABN AMRO en Ahold Delhaize op de plekken 6 tot en met 10. Daarmee is De Politie de enige vertegenwoordiger van publieke sector in de top 10. 

Buiten de top 10 volgen er wel meer spelers uit de publieke sector. Zo staan in de rest van de top 20 de GGZ, de Belastingdienst, het Ministerie van Defensie en de Waterschappen. Ook Universiteit Utrecht (#18) heeft een plekje in de top 20, veel hoger dan andere branchegenoten in de lijst (#37 Universiteit van Amsterdam, #49 Rijksuniversiteit Groningen). Verder wordt de top 20 gevuld door corporates ASML, Coolblue, Microsoft, Heineken en KPN.

Big Four in Top 50 favoriete werkgevers van 2017

Zakelijke dienstverlening

Na de NS op #21 volgt de eerste zakelijke dienstverlener in de lijst van Intermediair. Op de 22e plek staat accountancy- en adviesorganisatie KPMG. Het Big Four kantoor is daarmee populairder onder hoogopgeleiden dan Apple (#23) het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Op de 26e plek volgt Deloitte en rivaal EY wist de 29e plek te bemachtigen. Tot slot kan ook PwC zich tot de meest favoriete werkgevers van Nederland rekenen – de zakelijke dienstverlener heeft de 32e plek, en is daarmee populairder onder hoogopgeleiden dan grote bekende merken als Nike, Bol.com en Vodafone. Daarmee heeft de complete Big Four een plekje veroverd in de top 50, wat niet in alle voorgaande jaren het geval is geweest. Bovendien hebben de grote zakelijke dienstverleners hun ranking aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het onderzoek van twee jaar geleden – in dat jaar viel de complete Big Four buiten de top 30 met PwC op #35, Deloitte op #41 en KPMG op #44*. 

* EY wist in 2015 geen plekje in de ranking van de carrièrewebsite te veroveren.