Werken in consulting

Sinds de opkomst van management consulting in de jaren ’60 en ’70 wordt management consulting gezien een van de interessantste, meest lonende en betekenisvolle branches om in te werken. De consultancybranche wordt doorgaans geassocieerd met een hoge mate van afwisseling, high-impact opdrachten, een steile leercurve en persoonlijke ontwikkeling, internationale reizen, hoge salarissen en meer. Tot op zekere hoogte is dit waar – het is niet voor niets dat de adviesbranche jaarlijks in de top prijkt als favoriete sector voor starters om hun carrière in te starten, en dat sommige van ’s werelds meest bekende consultancybureaus worden beschouwd als een van de meest prestigieuze plekken om te werken.

Er zijn echter ook nadelen aan het werken in de adviesbranche, die als velen gezien wordt als een zeer competitieve werkomgeving, met lange werktijden, weinig ruimte voor een sociaal leven (zeker wanneer consultants voor hun werk naar het buitenland moeten) en het gevoel niet echt tot een organisatie ‘te behoren’, aangezien consultants over het algemeen hun klanten vaker zien dan hun collega’s. Voor hen die in de adviesbranche willen gaan werken, is het belangrijk om eerst een duidelijk beeld te krijgen van het werkveld, wat de dagelijkse werkzaamheden van consultants zijn en wat dit betekent voor hun work-life balans en carrière pad.

In de rubriek Werken in consulting worden aspirant adviseurs meegenomen langs alle stappen die gerelateerd zijn aan het werken binnen en het vinden van een baan in de adviesbranche. Eerst wordt antwoord gegeven op de vraag of een baan in de consultancy een goede carrièrekeuze is, en stelt hen dan in staat om te testen of zij beschikken over de juiste vaardigheden en karakteristieken om een consultant te worden. Als dat het geval is, komen twee andere belangrijke vragen in het oog, namelijk: welk adviesgebied past bij mij? En welk type adviesbureau past bij mij? Voor studenten geldt dat business courses een ideale manier zijn om kennis te maken met het adviesvak en de verschillende bureaus, en voor starters kunnen traineeships dienen als de ideale springplank voor een carrière in de branche. Het gedeelte Werken in consulting brengt inzicht in de belangrijkste zaken die het leven van een consultant vormgeven, en in ‘Carrièreladder’ wordt de het typische carrière pad beschreven, en de activiteiten die daarbij komen kijken, naar de top van het consultancylandschap.