Carrière

Consultancy wordt beschouwd als één van de meest populaire en prestigieuze sectoren om in te werken, een feit dat jaar na jaar opnieuw wordt bevestigd door verschillende surveyonderzoeken, vooral onder starters en young professionals. Het gunstige imago van de branche is gebaseerd op verschillende zaken. Er is een een grote verscheidenheid aan projecten waaraan gewerkt wordt in uiteenlopende sectoren en vakgebieden. Er wordt veelal gewerkt in teams en de leercurve is steil. Verder is er sprake van brede mogelijkheden tot professionele ontwikkeling en training. Bovendien is er de voldoening die consultants krijgen van het oplossen van problemen. En ook zeker niet onbelangrijk zijn de goede financiële arbeidsvoorwaarden.

Werken in de consultancybranche is echter niet voor iedereen weggelegd. In het geval dat een kandidaat voldoet aan het consultantprofiel, dan kan het nog steeds een uitdaging zijn om het adviesgebied te vinden dat hem of haar het beste past. Consulting omvat namelijk een groot gebied aan verschillende diensten, zoals het definiëren van bedrijfsstrategieën tot het begeleiden van fusie- en overnametrajecten, het implementeren van verandertrajecten en het uitrollen van IT-transformaties.

Het Carrière-hoofdstuk presenteert een overzicht van alle relevante aspecten voor het werken in de adviesbranche. Het hoofdstuk begint met de basisprincipes van wat het inhoudt om consultant te zijn. Het bevat een definitie van de consultancybranche, geeft informatie over wat een consultant doet in de dagelijkse praktijk en verschaft een overzicht van de verschillende consultants die er zijn. Het gedeelte ‘Werken in consulting’ neemt (young) professionals die mogelijk geïnteresseerd zijn in een baan in de adviesbranche mee langs verschillende manieren om zich te oriënteren. Dit gedeelte biedt professionals inzicht in welke vaardigheden zij nodig hebben om een consultant te worden, helpt hen bij het kiezen van bij hem of haar passende segmenten, sectoren en soorten adviesbureaus. Bovendien wordt een overzicht geboden van de manieren waarop professionals in contact kunnen komen met consultancybureaus, bijvoorbeeld via business courses. Verder wordt de kenmerkende carrièreladder van consultants beschreven.

Aan hen die besloten hebben een baan als consultant of adviseur na te streven, wordt in de ‘Solliciteren’-sectie een overzicht gegeven van het sollicitatieproces. In dit onderdeel worden daarnaast tips & tricks gegeven voor het schrijven van een sollicitatiebrief, evenals voor de persoonlijke voorbereiding op het proces. Vaak behoort een (online) assessment tot het selectieproces van consultancybureaus en in de Assessment pagina's zijn aandachtspunten te vinden om deze stap zo goed mogelijk voor te bereiden.

Tot slot staat werken in de consultancybranche bekend om zijn goede tot uitstekende financiële arbeidsvoorwaarden. Hierop wordt in de sectie ‘Arbeidsvoorwaarden’ dieper ingegaan. Dit gedeelte biedt inzicht in de primaire secundaire en arbeidsvoorwaarden van consultants en hoe deze verschillen tussen de diverse segmenten en consultancybureaus. De 'Interviews'-rubriek presenteert alle interviews die Consultancy.nl heeft gehouden met junior en ervaren consultants van adviesbureaus. De geïnterviewden delen onder meer ervaringen over het werken in de branche, vertellen over hun work-life balance en gaan in op de cultuur bij hun bureau.