Solliciteren

Een baan in de wacht slepen in de adviesbranche is niet voor iedereen weggelegd. Consultancybureaus hanteren hoge toelatingseisen voor hun medewerkers – voor de meerderheid van de banen is minimaal een HBO of WO-graad vereist, evenals een specifieke set aan persoonlijke vaardigheden en competenties. Hoewel er maar een kleine stijging zichtbaar is in het aantal consultancyvacatures, is management consultancy een steeds populairdere carrièrekeuze, en om die reden kan de concurrentie om bepaalde baanopeningen hoog oplopen.

Om de kansen te verhogen om succesvol door het sollicitatieproces te komen, is het cruciaal om goed voorbereid te zijn op iedere stap in het proces. Het Solliciteren hoofdstuk neemt professionals en afgestudeerden die geïnteresseerd zijn in een consultancybaan mee langs alle stappen in het werving & selectieproces bij consultancybureaus. Van het opstellen van een CV en een motivatiebrief tot het voorbereiden op de laatste interviewronde en case studies. Het hoofdstuk start met een overzicht van het typische sollicitatieproces in de adviesbranche, dat ondanks verschillen tussen consultancybureaus over het algemeen een aantal veelvoorkomende stappen kent. De secties die daarop volgen presenteren enkele algemene en specifieke onderdelen die in een CV voor een consultancybaan moeten zijn opgenomen, evenals een lijst van tips & tricks en do’s and don’ts.

Naast een duidelijk CV vragen recruiters ook vaak voor een motivatiebrief. Met het hoge aantal sollicitaties die recruiters binnenkrijgen, is het extra belangrijk om op te vallen en boven de rest uit te steken, aangezien alleen de allerbeste worden uitgenodigd om het sollicitatieproces in te gaan. Het Sollicitatiebrief-gedeelte en de sectie Sollicitatiebrief tips die daarop volgt, behandelen de belangrijkste gebieden waar rekening mee moet worden gehouden bij het opstellen van zo’n brief, en geven een lijst aan richtlijnen om te volgen. In de meerderheid van de gevallen worden kandidaten gevraagd om hun sollicitatie online in te sturen, en ook hier is het van belang om te voldoen aan een aantal belangrijke vereisten en het gewenste format van het consultancybureau. Op de Online solliciteren pagina wordt dieper ingegaan op de richtlijnen die hiervoor gelden.

Als een kandidaat op basis van zijn CV wordt geselecteerd, volgt vaak een sollicitatieronde met online assessments. Deze online tests kunnen variëren van numeriek en verbaal redeneren tot persoonlijkheidstests en andere manieren om de vaardigheden van kandidaten te beoordelen. Voorbereiding en oefenen van dit soort tests kunnen de kansen op succes aanzienlijk verhogen. Het goede nieuws is dat de mogelijkheden voor voorbereiding en oefenen legio zijn, met een groot aantal websites en voorbeelden die kandidaten kunnen helpen bij hun voorbereiding. Daarnaast maakt ook een assessment waarbij kandidaten fysiek aanwezig moeten zijn vaak onderdeel uit van het sollicitatieproces, en ook hier geldt dat voorbereiding en oefening cruciaal zijn. In de sectie Assessment interview worden kandidaten meegenomen langs de verschillende tests die worden afgenomen op locatie, en krijgen zij meer inzicht in wat er van hen verwacht wordt en hoe zij zich daarop kunnen voorbereiden.

Tot slot zijn er de sollicitatiegesprekken zelf, die de belangrijkste stap vormen in het hele proces. Als je succesvol door de verschillende gespreksrondes met recruiters, (senior) consultants en partners komt, is de kans zeer groot dat je droombaan binnen handbereik ligt. Voor kandidaten die solliciteren naar een baan in het strategy consulting en operations consulting segment vormen case studies een belangrijk onderdeel van de gespreksrondes. Dit onderdeel van het proces wordt door veel studenten en sollicitanten gezien als de lastigste stap van het sollicitatieproces. Het is hierbij vanzelfsprekend dat een gedegen voorbereiding (van soms weken) cruciaal is voor het succesvol uitvoeren van de case studies, en dat deze aan het einde van de dag zijn vruchten zal afwerpen.