Wereldwijd

In de afgelopen jaren heeft de consultancybranche jaar in jaar uit wereldwijd groei geboekt, hoewel de groeiratio’s verschillen tussen de meer volwassen markten en snelgroeiende opkomende markten. Met een totale waarde van rond de $250 miljard is de consultancybranche een van de grotere en meest volwassen markten binnen de zakelijke dienstverlening.

Een overzicht van de laatste vijftig jaar laat zien dat de ontwikkeling van de adviesmarkt nauw samenhangt met de status van de wereldeconomie. Ondanks economische malaise en recessies in de periode van de jaren ’70 tot en met de jaren ’90, bleef de consultancybranche ieder jaar groeien. In 2002 vertoonde de markt voor het eerst krimp, gevolgd door een nog ernstigere economische teruggang in 2009 en 2010, in de nasleep van de financiële crisis.

In 2011 werd de adviesbranche gewaardeerd op $205 miljard, en sindsdien is de markt gegroeid met een gemiddelde CAGR van 4,1%, naar een waarde van $251 miljard in 2016.* Het grootste segment is Operations Consulting, dat goed is voor bijna 30% van de markt, op de voet gevolgd door het Financial Advisory segment. Strategy Consulting – het meest prestigieuze segment in de branche – vertegenwoordigt minder dan 15% van de markt en is in grootte vergelijkbaar met het HR Consulting segment. Technology Consulting, ofwel ICT- of IT Consulting, is goed voor circa 20% van de markt**.

Jarenlang hebben globalisering, fusies & overnames, en ontwikkelingen in regelgeving en technologie gediend als de gebruikelijke motoren van groei in de wereldwijde consultancybranche. Meer recentelijk is er een nieuwe drijvende factor bijgekomen met de opkomst van technologie en digitalisering, vooral in de meer volwassen markten.

Over het algemeen wordt de Noord-Amerikaanse consultancybranche beschouwd als de meest volwassen markt, hoewel de EMEA-regio – bestaande uit Europa, het Midden Oosten en Afrika – de leiding neemt qua marktaandeel met een aandeel van 41%. De Verenigde Staten is met afstand de grootste nationale markt, terwijl Canada slechts ongeveer 7% van de Noord-Amerikaanse adviesmarkt beslaat. De branche in Azië en Oceanië, met Australië als belangrijkste adviesmarkt, beslaat zo’n 16% van de wereldwijde branche. Qua groeiratio’s loopt Azië en Oceanië voorop, samen met andere snel opkomende markten, terwijl de EMEA-regio en Noord-Amerika groei vertonen van gemiddeld rond de 3,6% per jaar.

* Consultancy.nl baseert zijn marktschattingen op data van Kennedy Information. Zie de pagina ‘Consulting markt’ voor meer informatie over de methodologie en hoe deze marktdata zich verhoudt tot andere beschikbare schattingen van de waarde van de adviesbranche.

** De definitie van Technology Consulting focust zich op IT advies en andere gerelateerde consultancydiensten, met uitsluiting van onder meer systeemintegraties, software implementatie, en uitbestede IT-dienstverlening en –beheer. Zie de pagina 'IT Consulting' voor meer details.