Europa

De adviesmarkt in Europa, het Midden Oosten en Afrika (de EMEA-regio) en de Noord-Amerikaanse markt vormen samen de grootste consultancymarkten ter wereld. Volgens de meest recente data zal de marktwaarde van de EMEA-regio de grens van $100 miljard binnenkort passeren. Europa representeert meer dan 95% van de EMEA-adviesmarkt, waarbij West-Europa op haar beurt goed is voor ongeveer 90% van de waarde van de Europese markt.

Volgend op de economische malaise in de Europese consultancymarkt tussen 2008 en 2010 – in de nasleep van de financiële crisis die woedde op het Europese continent – heeft het advieslandschap zich weten te herstellen sinds 2010 en vertoont weer groei*. Volgend op een groei van 3,9% in 2012 naar een totale waarde van $85 miljard, realiseerde de markt de drie jaar die daarop volgden een gemiddeld groeiratio van 3,5% per jaar. Voor 2016 zijn de voorspellingen positief, met een verwachte groei van 4% naar $98 miljard, wat de waarde van de EMEA-branche voor het eerst de grens van $100 miljard zal laten doorbreken.

Er is echter een groot verschil tussen de adviesmarkten in West- en die in Oost-Europa. Tussen 2010 en 2015 is de markt in West-Europa minder dan de half zo hard gegroeid als de adviesmarkt in Oost-Europa. De landen waar Duits gesproken wordt (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, tevens bekend als de DACH-regio) hebben een omzet van $24 miljard en zijn daarmee de grootste consultancyregio in Europa, gevolgd door de UK en Ierland met $23 miljard. Vanuit een landenperspectief hebben het Verenigd Koninkrijk en Duitsland de grootste adviesmarkten, gevolgd door Frankrijk.

De Benelux, met Nederland als de grootste markt, is goed voor een omzet van $7,5 miljard in 2016, ongeveer $1 miljard meer dan de Scandinavische regio.

Vergelijkbaar met ander volwassen markten, zoals de Verenigde Staten en Australië, is Operations Consulting het grootste marktsegment – goed voor meer dan 30% van de totale markt – gevolgd door Financial Advisory en Technology Consulting. HR Consulting is met een marktaandeel van rond de 10% het kleinste segment, terwijl het meest prestigieuze segment – Strategy Consutling – in Europa goed is voor minder dan 15% van de $98 miljard Europese adviesmarkt.

Als op de Europese branche wordt ingezoomd, wordt zichtbaar dat er veel variatie zit tussen de verschillende regio’s. Zo speelt Financial Advisory een veel grotere rol in de UK (32%), met zijn grote financiële sector, dan bijvoorbeeld in de Duitssprekende landen (24%). Een aantal diensten die in de UK door financial consultants worden aangeboden, worden in de DACH-regio juist vaak gedaan voor lokale advocaten of accountants. Human Resources consulting is nog in opkomst in Zuid-Europa, waar er minder grote multinationals gevestigd zijn – de belangrijkste klanten voor HR consultants – dan in Noord-Europa. Niet heel verrassend is HR Consulting in de UK en Ierland goed voor 12% van de adviesmarkt, terwijl in Zuid-Europa slecht 8% van de markt bestaat uit HR Consulting. In de Benelux-regio is de marktstructuur te vergelijken met die van Frankrijk en de DACH-regio.

* Consultancy.nl baseert zijn marktschattingen op data van Kennedy Information. Zie de pagina ‘Consulting markt’ voor meer informatie over de methodologie en over hoe deze marktdata zich verhoudt tot andere beschikbare schattingen van de waarde van de adviesbranche.