Werken als consultant

Nederland telt volgens het CBS meer dan 150.000 consultants. Hiermee vormt deze bedrijfstak het grootste segment in de zakelijke dienstverlening, groter dan bijvoorbeeld engineering, accounting en juridische dienstverlening.

Consultancy beslaat een breed spectrum van activiteiten, zoals strategy consulting, management, HR en ICT. Meer dan 90% van de consultants in ons land werken als zelfstandige adviseurs / freelancers. Het overige deel werkt bij consultancybedrijven. Consultants kunnen ook als interne consultants in dienst bij een firma werken.

De sectie 'Werken als consultant' bevat een overzicht van hoe het is om als adviseur te werken. Eerst wordt gedefinieerd wat consultancy is. Daarna wordt besproken wat een consultant is en waarom opdrachtgevers consultants inschakelen om adviezen te geven of te helpen met het ondersteunen van implementatietrajecten. Vervolgens komt aan de orde welke activiteiten consultants uitvoeren en tot slot wordt gekeken naar de verschillende soorten consultants actief op de markt.