Welk adviesgebied?

Professionals die hebben besloten een consultancyloopbaan te willen starten dienen redelijk vroeg in hun oriëntatieproces volgende vraag te beantwoorden: ‘Welk segment binnen consultancy past bij mij? Over het algemeen worden er binnen consulting zes adviesgebieden onderscheiden waarin consultants actief zijn.

De afgelopen jaren heeft de adviesbranche zich ontwikkeld tot een van de meest volwassen onderdelen van de zakelijke dienstverlening. Vandaag de dag worden binnen het consultancylandschap in hoofdlijnen zes domeinen onderscheiden, die samen dienstverlening en dienstenaanbod omvatten in meer dan 200 sectoren en vakgebieden. Het gaat om: Strategy Consulting, Management Consulting, Operations Consulting, Financial Advisory, HR Consulting en Technology Consulting.

Strategy Consulting
Strategy consulting, of strategie consulting, is de verzamelnaam voor het werkgebied van consultants die zich vooral richten op strategische kwesties. Over het algemeen huren klanten strategy consultants in om zich te laten ondersteunen bij het opstellen en implementeren van bedrijfsstrategieën, fusies- en overnames, klantstrategieën, organisatiestrategie, IT strategie en economisch beleid.

Voor de high potentials onder de afgestudeerden klinkt werken binnen strategy consulting veelal als de ultieme droom, waar zij zich bezig mogen houden met complexe uitdagingen voor high impact klanten. Niet voor niets gelden er strenge criteria vanuit strategy consultancykantoren ten aanzien van de mogelijke kandidaten die – naast uitstekende kwantitatieve vaardigheden en een uitstekend CV – ook over hoge cijfers dienen te beschikken, in zowel het voortgezet onderwijs als tijdens hun academische studies. Strategy consulting staat in de markt bekend om het hoge aantal uren dat professionals draaien, maar daar tegenover staan hoge verdiensten en een uitdagend werkklimaat.

Management Consulting
Management consulting, ofwel business consulting or organisatieadvies, wordt gedefinieerd als “advies- en/of implementatie diensten aan management om de effectiviteit van hun bedrijfsstrategie, bedrijfsvoering en operationele processen te verbeteren”. Management consulting is, door de grote diversiteit aan vakgebieden en verschillen in benodigde competenties van adviseurs, het breedste gebied binnen de consulting markt, en beslaat tussen de 50% - 55% van de totale consulting markt. Diensten die doorgaans worden gerekend onder het segment van management consulting zijn: Operations Consulting, Finance Consulting, Change Management, Supply Chain Management, Outsourcing Advisory en HR Consulting.

Om binnen management consultancy te werken is de achtergrond van aanstormend consultancytalent minder belangrijk. Management consulting diensten worden namelijk geleverd aan vrijwel iedere industriesector, dus in plaats van de typische bedrijfseconomische achtergrond kan ook een andere (brede) opleidingsachtergrond (bijv. biologie of psychologie) prima passen voor een loopbaan binnen het management consulting domein.

Operations Consulting
Operations consulting, of operations management, wordt gedefinieerd als advies- en/of implementatiediensten die de bedrijfsvoering van organisaties en de prestaties van de waardeketen verbeteren. Operations management consultingprojecten zorgen voor meer efficiënte klantoperaties door te adviseren en te ondersteunen bij de implementatie van veranderingen van organisaties. Functionele bedrijfsprocessen, managementsystemen, de bedrijfscultuur en andere elementen binnen de waardeketen.

Consultants in spe die zich willen storten in operationele vraagstukken, zoals het ontwikkelen en implementeren van bijvoorbeeld kostenbesparingsprogramma’s, het optimaliseren van service deliverymodellen en het in detail ontwerpen en doorvoeren van bedrijfstransformaties zijn in operations consulting aan het juiste adres.

Financial Advisory
Het Financial Advisory (of Financial Consulting) segment levert consulting diensten die sterk van financieel analytische aard zijn. Dit segment omvat een gevarieerd dienstenaanbod, waaronder transactiediensten, risk management, belastingadvies of bijvoorbeeld vastgoed-, compliance- en procesvoering diensten. 

De markt voor financial advisory diensten bestaat specifiek uit acht disciplines: transactiediensten, corporate finance, crisis & recovery, risk management, accountingdiensten, belastingadvies, vastgoeddiensten en forensics & litigation. Van oorsprong wordt de markt voor financial advisory diensten gedomineerd door bedrijven met een achtergrond in belasting- en audit diensten, zoals de grote accounting- en adviesorganisaties. De afgelopen jaren hebben ook bedrijven uit andere segmenten – zoals strategieconsultants, processpecialisten, economische experts, en IT bureaus hun vaardigheden op het gebied van financial advisory verder ontwikkeld.

Aanstormende consultancytalenten met een financiële achtergrond of die affiniteit hebben met financiële vraagstukken sluiten goed aan op het Financial Advisory segment.

HR Consulting
Human resource (HR) consulting, ook wel human capital advies of HRM consulting genoemd, is een verzamelterm voor alle advies- en implementatieactiviteiten die gerelateerd zijn aan het managen van het menselijk kapitaal en de HR-afdeling van organisaties. Het HR-advieslandschap varieert van overkoepelend werk zoals op het gebied van personeelsstrategie, het ontwerpen en invoeren van een compensation & benefits raamwerk tot activiteiten op de werkvloer, zoals het transformeren van de HR-afdeling. Ook de HR Consulting markt is opgemaakt uit acht belangrijke disciplines: human capital strategie, compensation & benefits, organisatieverandering, HR-afdeling, talentmanagement, HR analytics, learning & development, en HR technology.

Voor (Young) professionals met een achtergrond in bijvoorbeeld Personeel & Organisatie of HRM kan het HR consulting segment binnen de adviesbranche een logische vervolgstap in hun loopbaan vormen.

IT Consulting
Technology consulting, ofwel IT / ICT consulting of technologieadvisering, is een adviessegment dat zich richt op het adviseren van bedrijven over hoe zij informatietechnologie (IT) het beste kunnen benutten voor het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen. IT consulting omvat zowel advies- als implementatiediensten, maar richt zich niet op transactionele IT activiteiten. Ook de markt voor IT consulting diensten bestaat uit acht disciplines: IT strategie, ICT architectuur, IT implementatie, ERP diensten, systeemintegratie, data analytics, IT veiligheid en software management.

Afgestudeerde talenten met een passie voor IT en communicatietechnologie en die beschikken over ruime IT kennis, zitten binnen het IT consulting domein op hun plek. Een genoten IT opleiding is voor een consultancyloopbaan vaak wel een pre en bij sommige organisaties soms zelfs een harde eis.

Na het lezen van bovenstaande beschrijvingen heb je hopelijk een eerste indruk gekregen van de verschillende richtingen binnen consulting.Voor meer informatie over een specifiek segment bekijk op de uitgebreide beschrijvingen in de rubriek Adviesbranche.