Consultancy rankings

Welke consultancybureaus hebben wereldwijd de beste reputatie? En in Nederland? Welke bureaus zijn het populairst onder klanten, consultants, of studenten? En welke organisaties bieden de beste werkomgeving? Jaarlijks worden diverse onderzoeken en rankings en awards uitgebracht die een antwoord geven op deze vragen.

Voor consultancybureaus zijn reputatie en imago van essentieel belang, in het bijzonder voor de beeldvorming onder klanten, werknemers en nieuwe talenten. Het is daarom geen verrassing dat adviesbureaus er continu naar streven om ‘de beste’ te worden in wat zij doen. De belangrijkste vraag is echter: wanneer kun je spreken van de ‘beste’? Deze term kan namelijk op diverse manieren worden uitgelegd, afhankelijk vanuit welk perspectief gekeken wordt en van welke data gebruik wordt gemaakt. Bovendien is het aantal rankings en awards de laatste jaren spectaculair toegenomen, met als gevolg dat het soms moeilijk is om de verschillende rankings in perspectief te plaatsen, of om een onderscheid te kunnen maken tussen toonaangevende en ‘minder belangrijke’ bureaus.

Over het algemeen kan onderscheid gemaakt worden tussen vier typen rankings, op basis van het perspectief van vier verschillende groepen:


Beste reputatie: Deze categorie kijkt naar de prestige van consultancybureaus, en richt zich op aspecten als imago en reputatie in de markt. De rankings zijn voor het grootste gedeelte gebaseerd op de input van consultants (bijv. Vault Most Prestigious Consulting Firms), opdrachtgevers (bijv. Incompany 500) en studenten (bijv. Universum Meest Aantrekkelijke Werkgevers).

Beste dienstverlening: Onder de streep is voor consultancybureaus de kwaliteit van hun dienstverlening een van de belangrijkste maatstaven binnen de branche. De dienstverlening van consultancybureaus wordt voornamelijk door het management van hun opdrachtgevers beoordeeld. Zij vormen daarmee een van de belangrijkste doelgroepen voor rankings. Onderzoeken die de klanttevredenheid van consultants in kaart brengen zijn onder meer Management Team 100 en Incompany 100.

Beste werkgever: De beste werkgever rankings rangschikken organisaties en consultancybureaus op HR factoren als bedrijfscultuur, salaris en arbeidsvoorwaarden, carrièremogelijkheden, of bijvoorbeeld ‘work-life’ balans. Twee typen rankings kunnen worden onderscheiden: rankings die verschillende sectoren beslaan waaronder management consulting (bijv. Great Place to Work) en surveys die uitsluitend betrekking hebben op de adviesbranche (bijv. 'Best Consulting Firms to Work For' van Consulting Magazine).

Overig: Naast de drie hierboven genoemde categorieën zijn er tal van andere rankings opgesteld door uiteenlopende instellingen/organisaties. Deze beoordelen de ‘kwaliteit’ van adviesbureaus, variërend van rankings per sector of dienstenaanbod, tot individuele rankings voor consultants of overig personeel van consultancybureaus.