De 25 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld

23 mei 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Apple is – net als vorig jaar – het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De rest van de top drie bestaat uit Alphabet (Google) en Microsoft. Samen hebben de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld een waarde van ruim $8,3 biljoen.

De beurswaarde van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld is de afgelopen jaren flink gestegen. Uit een onderzoek van PwC naar de beurswaarde van de grootste bedrijven ter wereld in 2013 blijkt dat de twintig bedrijven die de grootste beurswaardes hadden dat jaar samen goed waren voor een totale waarde van iets meer dan $5 biljoen. Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat eind 2016 de twintig grootste bedrijven qua beurswaarde een flinke $2,1 biljoen meer waard zijn dan in 2013 ($7.190 miljard). De top 25 is zelfs meer dan $8,3 biljoen waard.

Top 5 bedrijven

Apple blijft nog steeds verreweg het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Het technologiebedrijf, dat wereldwijd bekend staat om zijn iPhones, iPods, MacBooks, iPads en bijbehorende software, brak onlangs als eerste bedrijf ooit door de beurswaarde van $800 miljard. Twee jaar geleden was het bedrijft tevens de eerste die de grens van $700 miljard wist te overschrijden. Runner-up Alphabet, het moederbedrijf van Google, is nog niet voorbij die grens. Het #2 grootste beursgenoteerde bedrijf heeft eind 2016 een waarde van $653 miljard – $150 miljard minder dan Apple. 

Microsoft pakt de derde plek met een waarde van $533 miljard en Ecommerce-speler Amazon heeft de vierde plek bemachtigd met een waarde van $455 miljard. De verschillen tussen de top 4 spelers zijn de grootste verschillen in de hele top 25 – met ongeveer $150, $120 en $80 miljard verschil zit de rest van de bedrijven in de top 25 aanzienlijk dichter op elkaar in termen van beurswaarde. Zo zit er minder dan $20 miljard verschil tussen #4 Amazon en #5 social mediaconcern Facebook.

De 25 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld

Top 25

Na een complete top 5 van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, zijn ook #6 Berkshire Hathaway, #7 Exxon Mobil, #8 Johnson&Johnson en #9 JPMorgan Chase afkomstig uit de VS. Chinees technologiebedrijf Tencent, genoteerd aan de Hong Kong Stock Exchange, is met een waarde van $305 miljard het eerste bedrijf buiten Amerika in de lijst. 

Hoewel Alibaba van oorsprong Chinees is en gevestigd is in Hangzhou, prijkt het Ecommerce-bedrijf met een beurswaarde van $299 miljard aan de New York Stock Exchange. Het tweede niet in Amerika beursgenoteerde bedrijf in de lijst is daarmee #12 Samsung Electronics. De Zuid-Koreaanse consumentenelektronica producent is ongeveer $1 miljard meer waard dan Banco de Venezuela, een van de grootste banken in Zuid-Amerika. De top 15 wordt gesloten door opnieuw twee Amerikaanse bedrijven, met op #14 Wells Fargo & Co en op de vijftiende plek General Electric. 

Het Zwitserse Nestlé staat op de zestiende plek met een beurswaarde van een kwart biljoen dollar. De Industrial & Commercial Bank of China volgt op plek #17, en ook #19 wordt door een bancaire speler gevuld – met $239 miljard is Bank of America net iets minder waard dan het Belgische Anheuser-Busch en circa $4 miljard meer dan AT&T. Zwitserland heeft nog een tweede bedrijf tussen de top 25 grootste beursgenoteerde bedrijven, namelijk farmacieconcern Roche op de 21e plek met een waarde van $233 miljard. Ook Venezuela heeft een tweede bedrijf op de lijst, Mercantil Servicios Financieros op #23. Plek 22 is voor Wal-Mart Stores met een waarde van ongeveer $233 miljard, terwijl China Mobile de top 25 sluit met een waarde van $223 miljard.

Brits-Nederlandse energiegigant Shell behaalt de 24e plek in de lijst. Volgens de gegevens heeft Royal Dutch Shell een beurswaarde van $225 miljard. Shell is van oudsher een van de grootste beursgenoteerde bedrijven in ons land, maar Unilever wist in januari 2016 voor een korte periode de eerste plek van Shell over te nemen. Unilever wordt nu een beurswaarde toegeschreven van bijna $160 miljard.