PwC streeft met diversiteit naar cultuur waar iedereen zich thuis voelt

23 november 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

“Wij streven naar een organisatie waar iedereen zich thuis voelt. Diversiteit is hierbij het sleutelwoord.” Hoe houd je grip op de werksfeer en pestgedrag in een organisatie die alleen al in Nederland 4.800 medewerkers en twaalf vestigingen telt? Jolanda Lamse, lid van de Raad van Bestuur (RvB), en vertrouwenspersoon Jessica Molina van PwC Nederland gaan met elkaar in gesprek over de aanpak. 

Als je Lamse en Molina vraagt naar pesten op de werkvloer bij PwC, verwijzen ze meteen naar de vijf kernwaarden van PwC. Molina: “Het tegengaan van pesten is een cruciaal onderdeel van mijn rol binnen deze organisatie. Hierbij vallen we terug op onze kernwaarden.” Lamse: “Samen met alle collega’s hebben we internationaal vijf kernwaarden benoemd: act with integrity, make a difference, care, work together en reimagine the possible. Een waarde als ‘care’ kan voor iedereen persoonlijk iets anders betekenen. Om die eigen invulling in goede banen te leiden, hebben we samen de basis verwoord: elkaar proberen te begrijpen, de waarde van ieder individu erkennen en elkaar ondersteunen in groei.” Molina: “Eigenlijk zijn deze waarden het manifest waar we als organisatie voor staan. Daar mogen we elkaar op aanspreken.” 

Vertrouwenspersoon als linking pin

Bij PwC vervult de vertrouwenspersoon een dubbelrol door er te zijn voor medewerkers én leidinggevenden. Molina: “Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om begrip en bewustwording te creëren. Ik ga het gesprek aan met een collega die ergens mee zit en daarover in vertrouwen wil praten. Een luisterend oor is heel belangrijk. Maar ik speel ook weleens advocaat van de duivel: ‘Kan het zijn dat de betreffende collega niet doorheeft dat hij of zij iets doet waar jij je niet prettig bij voelt?’ Wat de een ervaart als pesten of intimidatie, hoeft geen opzet te zijn van de ander. Ook ga ik regelmatig preventief in gesprek met leidinggevenden. Hoe voelen de mensen zich? Zie je dingen gebeuren op je afdeling? Kan ik je ergens mee helpen? Zo kunnen we er hopelijk bij zijn voordat iemand zelf bij mij aanklopt.”

PwC streeft met diversiteit naar cultuur waar iedereen zich thuis voelt

De frisse blik van de buitenstaander

Maar niet alleen interne professionals zorgen voor een sociaal vangnet binnen PwC. Lamse: “Ook voor de arbodienst is een belangrijke rol weggelegd op het gebied van signalering. Een arbodienst signaleert organisatiebrede tendensen. Hier spelen wij dan weer op in door het HR-beleid aan te passen.”

Speak up

Een tip voor medewerkers of organisaties die te maken hebben met pesten op de werkvloer? Molina: “Speak up! Maak het pesten bespreekbaar. Of je nu zelf het slachtoffer bent van ongewenst gedrag of als je het ziet gebeuren als collega of leidinggevende, je hebt de verantwoordelijkheid om er iets mee te doen.” Lamse: “Inderdaad maak het bespreekbaar, en verdiep je ook in elkaar. Elkaar leren kennen leidt hopelijk tot het waarderen van onderlinge verschillen.”

Het belang van beleid én praktische doorvertaling

Lamse is verantwoordelijk voor het HR- en diversiteitsbeleid. “Het beleid en de kernwaarden zijn afspraken waar we elkaar aan kunnen houden. Dit vertalen we naar procedures, klachtenregelingen en een gedragscode. Maar daarmee ben je er nog niet. Het zit hem juist in de alledaagse doorvertaling. Hierin proberen we de waardering voor diversiteit continu te benadrukken. Wij staan voor connected cultures. Begrijpt iedereen het idee van de vrijdagmiddagborrel? En dat je daar ook welkom bent als je geen alcohol drinkt? Maar ook: is er voor iedereen iets te eten in het bedrijfsrestaurant? En weet je waar je terechtkunt als je je niet veilig voelt?”

Met een omzet van bijna $16 miljard is PwC samen met dochterbedrijf Strategy& het grootste consultancybureau ter wereld.

Jolanda Lamse: als lid van de Raad van Bestuur van PwC Nederland is Lamse verantwoordelijk voor Human Capital & Diversity. Ze begon 25 jaar geleden bij PwC als accountant en is dat nog steeds. “Ik heb altijd affiniteit gehad met HR dus ik ben blij dat ik daar in deze rol mijn steentje aan bij kan dragen.”

Jessica Molina: als Senior Manager People & Organisation helpt Molina organisaties bij ingrijpende HR-transformaties. Daarnaast is ze ook een van de vertrouwenspersonen van PwC Nederland. Ze werkt al elf jaar bij de organisatie. Molina heeft gewerkt op de Nederlandse Antillen, in de Verenigde Staten en in Nederland. “Alle verschillende culturen en mensen die ik daar heb leren kennen, helpen me om mijn rol goed te vervullen.”

Dit artikel is geplaatst in samenwerking met de redactie van Arboportaal (onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en is ook geplaatst in Arboportaal Magazine.