Persoonlijke ontwikkeling op eerste plaats bij First Consulting

11 augustus 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Persoonlijke ontwikkeling. Een belangrijk thema, waarbij veel bedrijven roepen dat ze het hoog in het vaandel hebben staan. Te vaak stellen ze echter teleur en blijft het bij mooie woorden en blijken het lege beloftes. Persoonlijke ontwikkeling vraagt veel meer dan een trainingsbudget of trainingscurriculum. Bij First Consulting weten ze wat er wel nodig is. Dat moet ook wel. Alle medewerkers van First Consulting zijn stuk voor stuk hoogopgeleid en zonder uitzondering altijd op zoek naar uitdaging. In dit interview legt Maarten Icking – partner bij First – uit hoe ze dat doen.

Persoonlijke ontwikkeling is vaak te vrijblijvend. Herken je dat?
“Als het om persoonlijke ontwikkeling gaat, dan slaan veel bedrijven de plank mis. Een lokkertje om mensen binnen te halen, maar in de praktijk blijkt maar al te vaak dat de nieuwe collega na een aantal jaren de conclusie moet trekken dat het na het trainingsschema in het eerste jaar stil blijft, dat hij of zij moet leuren om feedback en dat er onvoldoende wordt geluisterd. Vragen als: “Wat is je kracht en waar ben je wellicht minder sterk in? In welke richting wil je ontwikkelen en wat is daarvoor nodig?” – worden vaak niet gesteld. Het lukt bedrijven onvoldoende om die mooie beloftes rondom persoonlijke ontwikkeling echt waar te maken.”

Hoe pak je persoonlijke ontwikkeling goed aan?
“Bij First Consulting weten we wat toptalent verwacht, wat ze nodig heeft en we weten ook hoe we dat moeten doen. Persoonlijke ontwikkeling is veel meer dan een setje trainingen. De belangrijkste voorwaarde is een bedrijfscultuur waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Daarnaast weten we bij First dat je vooral ontwikkelt in de praktijk zelf. Op de derde plaats komt een goed georganiseerd proces van feedback. Een passend curriculum van trainingen en een zelf opgesteld persoonlijk ontwikkelplan maken de voorwaarden voor succes compleet.”

Bedrijfscultuur met persoonlijke ontwikkeling in het DNA
Persoonlijke ontwikkeling zit bij First Consulting diepgeworteld in de genen. Icking: “Niemand bij ons zit in een 9 tot 5 mentaliteit. Iedereen is carrièregericht, geeft energie en is eager als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Desondanks werkt iedereen bij ons goed samen. Geen cultuur van solotrippers maar een cultuur van enthousiaste teamspelers die elkaar versterken. Aan dat energieniveau is geen ontkomen aan: je wordt erdoor meegezogen. Als je wilt leren voetballen, ga dan vooral met het eerste elftal meedraaien. Daar hangt de juiste spirit.”

Bij First Consulting weten we wat toptalent verwacht, wat ze nodig heeft en we weten ook hoe we dat moeten doen

Ontwikkelen doe je vooral in de praktijk
“Persoonlijke groei gaat bij First hand in hand met je dagelijkse werkzaamheden. Door de kunst af te kijken van een meer ervaren collega op je project leer je het beste. In een ver verleden was dit principe van meester en gezel al bewezen succesvol. In de praktijk betekent dit bij ons dat er ‘ontwikkelruimte wordt gecreëerd’ op je project. Je projectleider weet in welke richting je wil ontwikkelen. Hij of zij zorgt voor een passende rol met verantwoordelijkheid, waarbij je buiten je eigen kunnen moet treden. Dat continu oprekken van je comfort zone resulteert in blijvende uitdaging en daarvan leer je snel.”

Essentieel: zelfkennis door goede feedback
“Cruciaal bij persoonlijke ontwikkeling is een gestructureerd, regelmatig en persoonlijk proces van feedback. Het is immers belangrijk dat je weet waar je nu staat: waar ben je goed in, waar krijg je echt energie van? Het is ook waardevol om te weten waar je wellicht zelfs een beetje voor wegloopt. Een goed feedbackproces begint bij heldere verwachtingen, bijvoorbeeld als het gaat om je leidinggevende vaardigheden. Minimaal drie keer per jaar schrijf je zelf op wat je vindt van je eigen prestatie op alle aspecten van je werk. Tijdens een beoordelingsgesprek met je projectleider stel je samen het zelfbeeld scherp.”

Gids van je eigen carrière: persoonlijk ontwikkelplan
“Bij First Consulting bepaal je samen de richting van je carrière. Bij ons zit je niet in een hokje, maar kun je vrij bewegen op het spectrum van technology, proces en change. Dat betekent dat je bewust en planmatig bezig bent met het uitstippelen van je route. Dat doe je niet alleen, maar dat doe je met je mentor. Hij of zij is een meer ervaren collega die je helpt met je ontdekkingstocht en ontwikkelplan. Wil ik me meer verdiepen in een inhoudelijke thema, of zie ik mijzelf juist als projectleider of programmamanager? Richt ik mezelf op technology, proces of juist meer change? En welke projectrol en trainingen passen daarbij?”

Passend curriculum van trainingen
“Tot besluit natuurlijk een goed en gestructureerd curriculum van interne- en externe trainingen. Een goede mix van branchekennis, systeem trainingen en soft skills. Daarbij is onze ervaring dat je zelf het meeste leert als je de training zelf geeft of van je collega’s krijgt. Bij First Consulting zijn veel collega’s actief in het ontwikkelen en geven van training aan elkaar. De module ‘trainingsvaardigheden’ wordt dan ook veelvuldig bezocht. De partners en associate partners worden bij ons actief betrokken bij leiderschapstrainingen. Op die manier leren we als leiderschapsteam van elkaar en waarborgen we onze korte lijnen. Natuurlijk hebben we ook externe trainingen, maar dan wel met zeer ervaren coaches.”

Persoonlijke ontwikkeling gaat dus over veel meer dan dat programma van trainingen. Dat is de boodschap van dit interview. Icking besluit: “Vraag daarom altijd door ‘hoe’ het bedrijf jouw persoonlijke ontwikkelingen invult en check of aan de hierboven beschreven vijf voorwaarden wordt voldaan.”

Gerelateerd: Michiel Bax over zijn ontwikkeling bij First Consulting.