Anne Willem van der Meulen associate partner bij First Consulting

22 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Sinds 1 oktober versterkt Anne Willem van der Meulen de groep associate partners bij First Consulting. Zijn doel: het verstevigen van de supply chain-tak en retail-sectorkennis binnen het bureau. 

Van der Meulen begon zijn carrière bij Schiphol, waar hij verschillende managementfuncties bekleedde. Hier legde hij de basis voor zijn kennis en ervaring op het gebied van leiderschap en supply chain-operations. 

Wat hem aanspreekt aan de wereld van supply chain? “Het is een complex en breed werkveld, waarbij meerdere ketens en bedrijfsprocessen zijn betrokken. Een goed functionerende supply chain is van enorm belang voor ondernemingen, en de noodzaak om deze up-to-date te houden in een snel veranderende wereld is een constante uitdaging.” 

Anne Willem van der Meulen associate partner bij First Consulting

Om zijn kennis en ervaring verder te ontwikkelen maakte Van der Meulen in 2000 de overstap naar het consultingvak. Hij realiseerde als managementconsultant bij IG&H onder andere verbeteringen in de supply chain van ondernemingen in de procesindustrie en hielp leidende logistieke dienstverleners met het beantwoorden van commercieel-strategische vraagstukken. 

In 2004 volgde een overstap naar PostNL Pakketten om in de rol van marketing manager & business development de organisatie en dienstverlening klaar te maken voor de e-commerce boom. “Ik kijk met veel plezier terug naar deze dynamische en cruciale periode in de opkomst van PostNL als leidende partij in e-commerce logistiek.” 

Daarnaast was Van der Meulen betrokken bij een aantal strategische vraagstukken, zoals bijvoorbeeld de liberalisering van de postmarkt. 

Na zijn periode als lijnmanager besloot Van der Meulen zijn kennis in e-commerce logistiek in te zetten als zelfstandig consultant. Hij realiseerde consultingtrajecten op het gebied van internationale e-commerce voor een aantal Europese postbedrijven en hielp retailbedrijven om hun supply chain te optimaliseren 

Naar aanleiding van een verbeterproject accepteerde Van der Meulen in 2018 de rol van manager logistieke strategie bij Royal FloraHolland. Hier was hij een van de drijvende krachten achter de modernisering van de operationele processen en systemen. Hij speelde verder een centrale rol in projecten om samen met andere partijen in de keten de supply chain van de sierteeltsector te versterken. 

Op de vraag op welk project Van der Meulen het meest trots is, heeft hij direct een antwoord: “Het in gang zetten en begeleiden van de start van een joint venture met Royal FloraHolland en drie leidende logistiek dienstverleners in de sector. Procesmatig was dat een erg uitdagende ontwikkeling.”

Na een van deze langdurige verandertrajecten besloot Van der Meulen recent dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging met frisse wind, en die hij heeft gevonden bij First Consulting. De belangrijkste redenen voor zijn overstap: “Enerzijds de jonge, gedreven en open organisatie, anderzijds de pragmatische resultaatgerichte benadering van vraagstukken van klanten”, aldus de associate partner.

Bij First Consulting krijgt Van der Meulen de vrijheid om zijn ervaring in supply chain, retail en e-commerce in te zetten en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van First Consulting en zijn klanten. Daarbij kijkt hij positief naar de algehele ontwikkeling van de organisatie van First Consulting van de afgelopen periode. 

“Door de uitbouw van de capabilities – Strategie, Consulting, Technology en Data – is er binnen First Consulting een synergie ontstaan die essentieel is om de vraagstukken waarmee ondernemingen nu en in de toekomst geconfronteerd worden effectief te adresseren en daadwerkelijke veranderingen en verbeteringen teweeg te brengen.”