Conclusion moderniseert IT-landschap van Royal FloraHolland

21 september 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Bloemenveilingorganisatie Royal FloraHolland heeft Conclusion in de arm genomen voor het beheer en de modernisatie van zijn IT-landschap. Als onderdeel van de deal, die door beide bedrijven omschreven wordt als een ‘partnership for life’, maken met ingang van 1 oktober 2017 36 IT-professionals van Royal FloraHolland de overstap naar Conclusion.

Met meer dan 100.000 transacties per dag en 400.000 soorten bloemen en planten is de coöperatie Royal FloraHolland de grootste marktplaats voor sierteeltproducten in de wereld. Bij het bedrijf, dat gevestigd is in Aalsmeer, werken zo’n drieduizend mensen.

Als onderdeel van de digitale strategie van het veilingbedrijf, kondigde JanPaul Landman, destijds CIO van Royal FloraHolland*, twee jaar geleden een reeks initiatieven aan om zijn kernprocessen verder te automatiseren en digitaliseren. FloraHolland heeft zich ten doel gesteld om, naast de fysieke marktplaats die het al is, een virtueel handelsplatform voor bloemen en planten in de digitale wereld te worden. Ook zal verdere digitalisering Royal FloraHolland in staat stellen om versneld veranderingen in zijn businessmodel door te voeren – veranderingen die noodzakelijk zijn in het snel veranderende landschap.

Naast thema’s als innovatie, sourcing en kostenbesparing, is een nieuwe organisatiestructuur voor zijn IT-afdeling een van de hoofdpunten in de nieuwe koers. Hierin staat het uitbesteden van de IT-taken centraal. Door het outsourcen van operationele ICT-werkzaamheden naar gespecialiseerde partijen en alleen nog een kleine ICT-regieorganisatie over te houden, verwacht het bedrijf beter te kunnen profiteren van standaardoplossingen die de markt biedt en nieuwe technologische kennis, zoals over cloud computing.

Royal FloraHolland besteedt IT-landschap uit aan Conclusion

Outsourcingstrategie

Begin vorig jaar zette FloraHolland de eerste stap in zijn outsourcingstrategie – QNH Consulting werd ingeschakeld om verschillende applicaties van de bloemenveiling naar de publieke cloud te migreren en te beheren op basis van Microsoft Azure. Zes maanden later werd het werkplekbeheer overgedragen aan OGD uit Delft; acht ICT’ers stapten over naar dit bedrijf.

De meest recente stap, het uitbesteden van de modernisering en het beheer van het IT-landschap aan Conclusion, is de volgende en grootste stap tot nu toe in de digitale strategie van FloraHolland. Conclusion krijgt een belangrijke rol in de digitalisering van de primaire bedrijfsprocessen van de bloemenveiling. Zo zal de ICT-dienstverlener een groot deel van de IT-infrastructuur moderniseren en het applicatielandschap, inclusief de handelsplatformen, naar de Public Cloud migreren. Voor dit doeleinde ontwerpt Conclusion ook de solutionarchitectuur. “Conclusion gaat proactief meedenken over de vernieuwing van ons core businessmodel en de verwezenlijking van onze groeiambities. Dit is cruciaal voor het succes van onze 24/7 dienstverlening aan onze leden en hun klanten”, aldus Gerhard van der Bijl, Chief Digital Officer en CIO van Royal FloraHolland.

Uitbesteden van IT-taken

De outsourcing overeenkomst omvat het beheer van de kern IT-infrastructuur en het volledige applicatielandschap, inclusief de handelsplatformen. De missiekritische applicaties en ketens van Royal FloraHolland worden opgenomen in het ‘24/7 Operations Control Center’ van Conclusion, de hub waarin de firma uit Utrecht ook de missiekritische applicaties en ketens van onder andere de NS en ProRail beheert. “Het vlekkeloos laten draaien van de missiekritische systemen van Royal FloraHolland is gezien haar wereldwijde 24/7 dienstverlening cruciaal. Hierdoor kan Royal FloraHolland zich voor 100% richten op haar core business als wereldwijde marktplaats voor de sierteelt”, legt Engbert Verkoren, CEO van Conclusion, uit.

Gevraagd naar waarom Royal FloraHolland Conclusion heeft gekozen als winnaar van het leverancierselectietraject, vertelt Van der Bijl: “Kwaliteit, time to market, kosten en cultural fit zijn de belangrijkste thema’s geweest bij het aangaan van het partnership met Conclusion. We vertrouwen dan ook op een succesvolle samenwerking.”

Als onderdeel van de overeenkomst treden 36 IT’ers van Royal FloraHolland in dienst bij Conclusion. “Het feit dat een internationale koploper als Royal FloraHolland vertrouwt op onze IT-dienstverlening en ondersteuning bij haar digitale transformatie, sterkt ons in onze strategie. Wij kijken uit naar de samenwerking en heten de nieuwe collega’s bijzonder welkom”, sluit Verkoren af.

* Landman vertrok per juli 2016 als CIO van Royal FloraHolland. De IT-bestuurder, die momenteel verbonden is aan ItaQ als Partner en Cloud CIO, werd opgevolgd door Gerhard van der Bijl. Van der Bijl kreeg tevens de rol van Chief Digital Officer toebedeeld.