Bain & Company verkozen tot beste werkgever van Nederland

13 december 2017 Consultancy.nl 11 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bain & Company is verkozen tot de beste werkgever van Nederland. Bijzonder aan de erkenning is dat deze niet is gebaseerd op een juryoordeel of op een ranking van een onafhankelijke groep experts, maar juist op de feedback van diegenen die er het meeste verstand van hebben: werknemers zelf. “Geweldige plek, geweldige mensen”, aldus een van de huidige medewerkers.

Met 55 kantoren in 36 landen is Bain & Company een wereldwijd opererend strategisch advieskantoor dat klanten helpt met vraagstukken op het snijvlak van onder meer strategie, organisatie, fusies en overnames, operaties, digital en duurzaamheid. Het strategiekantoor, dat werd opgericht in 1973, wordt binnen de branche erkend als een van de topspelers, naast andere grote namen als McKinsey & Company en The Boston Consulting Group (BCG) – gezamenlijk worden de drie kantoren in de markt ook wel aangeduid als ‘MBB’.

Terwijl de rivaliteit tussen de drie organisaties groot is, zowel met het oog op klantopdrachten als op het aantrekken en behouden van talent, deelt Bain & Company nu op het human capital vlak een flinke tik uit aan zijn concurrenten. In een ranking die afgelopen vrijdag door Glassdoor is uitgebracht, komt Bain & Company namelijk naar voren als de beste van de drie, tenminste als het gaat om goed werkgeverschap. Sterker nog, met een score van 4.9 op een schaal van 5 doet Bain & Company het beter dan welke andere in Nederland op Glassdoor actieve organisatie dan ook, wat op het moment van schrijven neerkomt op meer dan 1.700 bedrijven.

Oorspronkelijk overgewaaid uit de Verenigde Staten is Glassdoor een platform waar werknemers hun eigen organisatie kunnen beoordelen. Aspecten die ze evalueren variëren van bijvoorbeeld carrièremogelijkheden, cultuur en waarden, de kwaliteit van het management, hun werk/privé-balans, maar ook de tevredenheid over salaris/arbeidsvoorwaarden en hoe het recruitmentproces wordt ingekleed. Werknemers kunnen met naam en toenaam of anoniem hun ervaring delen, en het platform beschikt over een systeem om te bepalen of beoordelingen legitiem of spam zijn. Glassdoor bestaat sinds mei 2015 in Nederland en heeft sindsdien een sterke positie weten te bemachtigen in het Nederlandse online landschap voor carrièreoriëntatie en recruitment.

Bain & Company volgens werknemersranking beste werkgever van Nederland

Op basis van alle beoordelingen die tot november 2017 zijn gegeven, heeft Glassdoor Nederland een populariteitsranking uitgebracht van de ’20 beste werkgevers van ons land’. In de toplijst staan grote multinationals, zoals hotelketen Hilton, techfirma Cisco en telecomgigant Vodafone, grote zorginstellingen zoals het Universitair Medisch Centrum Groningen en kleine organisaties zoals Bynder, een snelgroeiend techbedrijf, of Albelli, een leverancier van digitale fotoboeken. Helemaal bovenaan de lijst – van 1.700 bedrijven die 25 beoordelingen of meer hebben ontvangen – prijkt echter de naam van Bain & Company. Wat vooral een opsteker is voor Bain is dat het het enige consultancykantoor is dat de top-20 van de ranking heeft weten te halen.

“Ongelofelijk trots” op #1 positie

“We zijn ongelooflijk blij en trots op deze fantastische uitkomst", aldus Stephen Bertrand, de Canadees die sinds eind 2014 aan het roer staat van het Amsterdamse kantoor van Bain & Company. “Al vele jaren werken we er hard aan om onze medewerkers een stimulerende omgeving te bieden waarin ze professioneel kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen, vrienden kunnen maken en plezier kunnen hebben, terwijl ze een enorme impact hebben op het succes van onze klanten. Door Glassdoor erkend te worden als beste werkgever in Nederland is een welkome bevestiging van het harde werk en het succes van al onze teams”, vult Bertrand aan.

Bovendien geeft hij aan extra trots te zijn, omdat de ranglijst uitsluitend is gebaseerd op beoordelingen van de consultants en het overige personeel van het bedrijf. Als er voldoende beoordelingen zijn verzameld, kan er een goed beeld gemaakt worden van hoe het er binnen een bedrijf echt aan toegaat. Wereldwijd heeft Bain & Company meer dan 1.900 beoordelingen op Glassdoor en net als in ons eigen land, springt Bain er als werkgever op het wereldwijde toneel positief uit.

In de VS, Bain's grootste markt en het grootste consulting-domein ter wereld, staat het strategy consultancykantoor elk jaar in de top vier, sinds Glassdoor de ranglijst in 2008 lanceerde – waaronder drie keer op nummer één. Dit jaar behaalde Bain, dat zijn hoofdkwartier in Boston heeft, de tweede plaats – achter Facebook, maar voor technologiereuzen als Google, Microsoft en SAP, retailers zoals Nike en Proctor & Gamble, zijn rivalen BCG en McKinsey, en ten slotte de Big Four.

In reactie op het aanhoudende succes van Bain & Company in de ranglijst, zegt Russ Hagey, Chief Talent Officer van Bain: “Jaar in, jaar uit bevestigen onze mensen de onderscheidende kwaliteiten van de Bain-cultuur, die is gericht op het leveren van resultaten aan onze klanten terwijl tegelijkertijd geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling en groei van onze medewerkers. Daarom kiezen mensen voor Bain, besluiten ze te blijven en zoeken opdrachtgevers ons op.”

Quote - Stephen Bertrand

Reviews op Glassdoor omschrijven de Bain-cultuur als een cultuur die ondersteunend is en die het professionele succes van elke medewerker stimuleert, daarbij voortbouwend op de kwaliteit van het personeel, het management en een governancestructuur die professionele ontwikkeling en coaching faciliteert. “Bain zorgt ervoor dat medewerkers de tools en kansen krijgen om hun carrière-ambities bij het bedrijf of daarbuiten te realiseren”, schrijft een werknemer, om daaraan toe te voegen: “Bain is vastbesloten om werknemers te ondersteunen door middel van training, mentorschap, sponsoring en een breed scala aan carrière-ontwikkelmogelijkheden.”

Carrière-ontwikkelmogelijkheden

Een van de mogelijkheden die Bain haar werknemers biedt om hun carrière te verrijken, is internationaal werken. Naast het werken aan internationale projecten, krijgen consultants de kans om een kantoortransfer te maken, variërend van twee tot zes maanden, naar een van de 55 Bain kantoren wereldwijd – van Sydney (Australië) of New York (VS) tot Johannesburg (Zuid-Afrika) of Dubai (Verenigde Arabische Emiraten). Volgens Hagey werken “op iedere willekeurige dag meer dan 50% van onze teams internationaal samen om te voldoen aan de internationale behoeften van onze klanten”.

Verder kunnen Bain-consultants een uitgebreid training & development-programma volgen, dat door zowel buitenstaanders als de eigen medewerkers wordt bestempeld als toonaangevend in de branche. Elke 18-24 maanden nemen consultants van Bain deel aan een wereldwijde training en tussendoor krijgen ze trainingen op kantoor, aangevuld door Bain’s eigen ‘Virtual University’, die meer dan 600 multimediamodules aanbiedt rondom onderwerpen als adviesvaardigheden, storylining en functionele thema's als strategie, fusies en overnames of finance.

Bain erkent dat strategy consulting hard werken is, een gegeven dat ook tot uiting komt in de uitdagingen die door de eigen medewerkers in de review van Glassdoor worden genoemd. Om die reden heeft Bain een programma dat flexibel werken voor de medewerkers mogelijk maakt. Gekeken naar de langere termijn, laat Bain zijn professionals daarnaast hun eigen carrièrepad uitstippelen. Wanneer familie-, loopbaan- of persoonlijke behoeften de prioriteit hebben, kunnen werknemers bovendien overstappen naar deeltijdwerk.

Ook biedt Bain de mogelijkheid langere verlofperiodes op te nemen (intern bekend als ‘take two’, aangezien het doorgaans om een periode van twee maanden gaat), waarbij de consultants vrij kunnen nemen om bijvoorbeeld tot rust te komen of om persoonlijke doelstellingen na te streven. Hagey: “We erkennen dat prioriteiten kunnen verschuiven in het leven van onze mensen, dus bieden we flexibele opties om ervoor te zorgen dat ze een lange, langdurige en bevredigende carrière bij Bain kunnen hebben.”

Bain heeft een fantastische leeromgeving, en een zeer ondersteunende cultuur

Een consultant uit Amsterdam, die verschillende functies heeft bekleed binnen het kantoor van Bain, bevestigt de het positieve beeld over het adviesbureau: “Bain biedt een fantastische leeromgeving en een zeer ondersteunende cultuur. Er zijn veel internationale mogelijkheden, er is een internationaal trainingsprogramma en de begeleiding van de ontwikkeling is zeer persoonlijk.” Een andere adviseur, werkzaam als Associate Consultant bij Bain, wijst op de grote impact die de mensen van het bedrijf kunnen maken, terwijl ze samenwerken met “ongelofelijk slimme en gedreven teams”. Een andere collega, net begonnen bij Bain, zegt daarover: “Werken met 'Bainies' (zoals Bain-consultants intern genoemd worden, red.) is ongelooflijk inspirerend en ook erg motiverend om dag in dag uit je werk te doen.

Voor Bain Nederland, dat werd opgericht in 1998 en is gevestigd in Amsterdam, zal de erkenning als topwerkgever een mooie opsteker zijn voor zowel het aanwezige talent als het recruitmentteam. De Nederlandse consultancybranche, die naar schatting zo'n €1,2 miljard waard is, maakt momenteel een sterke groei door, mede als gevolg van de sterke economie die ervoor zorgt dat klanten hun pijlen in toenemende mate aan het richten zijn op digitale transformaties, groei en overnames. Hierdoor is ook de arbeidsmarkt voor (consultancy)talent sterk aan het verhitten, en dat terwijl de spoeling van toptalent behoorlijk dun is voor Bain en zijn directe concurrenten in de branche. 

Terwijl Bain Nederland geen cijfers over zijn prestaties vrijgeeft, geven werknemers op Glassdoor aan dat het bureau sterk groeit op de Nederlandse markt. Het advieskantoor zal dan ook ongetwijfeld hopen dat de erkenning van haar eigen medewerkers een positieve uitwerking zal hebben op het personeelsbestand en de recruitment van nieuw talent. Anno 2017 werken er zo’n 7.000 professionals bij Bain & Company, ongeveer duizend meer dan drie jaar geleden.

Afgelopen jaar werd Bain & Company door studenten beoordeeld als een van de top-5 adviesbureaus om voor te werken.