De 10 beste consultancy werkgevers voor studenten en starters

22 november 2016 Consultancy.nl 14 min. leestijd

McKinsey & Company, Deloitte, PwC en The Boston Consulting Group (BCG) zijn volgens Nederlandse studenten en young professionals de beste adviesbureaus om hun carrière te starten. Overige topbedrijven die hoog scoren binnen deze doelgroep zijn Bain & Company, de Big Four, en spelers als BDO, First Consulting en Boer & Croon Management. 

Jaarlijks verricht Memory Group, een platform dat starters helpt zich te oriënteren op de arbeidsmarkt, onderzoek naar de populariteit van werkgevers. Aan de 2016 editie van het onderzoek hebben 2.300 studenten (vanaf een jaar vóór hun afstuderen) en young professionals (tot en met vijf jaar werkervaring) deelgenomen – 94% van de respondenten is actief op WO of HBO niveau. Deelnemende studenten werd gevraagd welke werkgevers zij zien als de beste springplank voor ambitieuze starters.

McKinsey & Company

Voor studenten die consultancy in willen – al jaren de populairste branche voor studenten om in te starten, is de categorie ‘Advisory’ – een van de 11 categorieën* in het onderzoek – relevant. In die ranglijst staat het Amerikaanse McKinsey & Company bovenaan. McKinsey, volgens recent onderzoek ’s werelds en Europa’s meest prestigieuze consultancybureau, heeft meer dan 10.000 consultants in dienst en 100+ kantoren wereldwijd. Sinds 1964 is het strategiekantoor ook in ons land actief en heeft zijn kantoor gevestigd aan de Amstel, in hartje Amsterdam. 

Afhankelijk van in welke fase van hun studie/loopbaan young professionals zich bevinden, zijn er verschillende mogelijkheden om kennis te maken en/of te werken bij McKinsey & Company. Masterstudenten die uiterlijk over 18 maanden hun studie afronden kunnen bijvoorbeeld solliciteren naar de rol van Fellow Intern. Ook hebben zij de mogelijkheid om zich op te geven voor de diverse recruitment-evenementen van McKinsey zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse Alpine University of de tweemaandelijkse Kennismakingslunches op het kantoor van McKinsey. Vers afgestudeerde talenten met minder dan twee jaar werkervaring kunnen bij McKinsey starten als Fellow. Ervaren professionals (met drie tot acht jaar werkervaring), of professionals die een MBA volgen, kunnen Associate worden. Talenten met minder dan drie jaar werkervaring, of die hun PhD hebben afgerond, komen mogelijk in aanmerking voor een Junior Associate rol.

Werken bij McKinsey & Company

Deloitte

Op plekken twee en drie in de ranking staan twee Big Four kantoren. Nummer twee Deloitte is met een omzet van €785 miljoen de grootste van de vier grote accountancy- en consultancydienstverleners in Nederland, en loopt vooral op consultancy gebied (in termen van omzet) voor op PwC, EY en KPMG. Bij Deloitte Consulting kunnen starters als Business Analyst / Junior Consultant instromen in de verschillende service lines van het kantoor – afdelingen gegroepeerd op vakgebied. Deloitte Consulting kent dertien services lines, die onderdeel uitmaken van de 'service areas' Strategy & Operations, Technology en Human Capital. Starters die bijvoorbeeld strategy consulting in willen kunnen terecht bij Monitor Deloitte, de strategietak van het bureau dat eind 2012 werd gevormd nadat Deloitte Monitor Group overnam, een kantoor dat mede werd opgericht door Michael Porter, de bedenker van het bekende 5-Forces raamwerk. 

Studenten die de consultancy in willen, kunnen naast de drie hoofgebieden van Deloitte Consulting ook terecht binnen Deloitte’s Financial Advisory Services (FAS) business unit. Deze praktijk richt zich vooral op financiële consultancydiensten, zoals M&A, Corporate Finance, Risk Management, Pension Advisory en Real Estate. Ook Deloitte host gedurende het jaar diverse business courses en inhousedagen, waar studenten kunnen kennismaken met (de cultuur van) het bureau en in contact kunnen komen met werkzame adviseurs. Daarnaast verzorgt Deloitte jaarlijks zogenaamde ‘contract in een dag’ events: een recruitmentevenement, waarbij alle stappen van het sollicitatieproces in een dag worden doorlopen – succesvolle studenten lopen dus met een contract de deur uit.

PwC

De op twee na beste ‘first employer’ in Nederland is Big Four branchegenoot PwC. Het kantoor heeft voor starters diverse mogelijkheden om er aan de slag te gaan. Het meest originele recruitment evenement voor tweede/derdejaars studenten en recent afgestudeerden is PwC's Oranjeselectie, waarbij PwC met jonge talenten in contact komt tijdens een wedstrijd van het Nederlands voetbalelftal. De talenten volgen in teams een voetbalclinic en zien na afloop live een thuiswedstrijd van Oranje.

Verder kent ook PwC een zogeheten ‘Accountant in één dag’ variant, waar de beste talenten kans maken op een starterscontract bij PwC. Bovendien kent PwC diverse mogelijkheden voor afgestudeerden om een traineeship te volgen in verschillende richtingen: ‘The Associate Academy’, een accountancy traineeship; ‘Advisory Traineeship’, een deals traineeship; ‘Het Consulting Traineeprogramma voor management consultants; een ‘Tax Traineeship’ en tenslotte een ‘People & Organisation Traineeship’.
In 2014 stond PwC op de eerste plaats in Memory Group’s First Employers ranking. 

Werken bij Deloitte en PwC

The Boston Consulting Group (BCG)

The Boston Consulting Group (afgekort als BCG) staat op de vierde plek. Het bureau adviseert bestuurders over hun belangrijkste business vraagstukken en staat samen met McKinsey & Company en Bain & Company in de markt bekend als de ‘MBB’ – de afkorting stamt af van het feit dat de drie worden gezien als s werelds belangrijkste strategy consultancykantoren. BCG werd in 1963 opgericht en is sinds 1993 in ons land actief, de afgelopen periode vanuit een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas.

Het bureau organiseert jaarlijks diverse grote recruitmentevenementen voor studenten. Deze week vindt in Parijs bijvoorbeeld ‘A Taste of Strategy plaats, een zesdaagse business course voor talentvolle studenten die strategy consulting in willen en vindt in januari komend jaar de tweedaagse business course ‘Cross the Channel’ plaats. Verder organiseert het advieskantoor regelmatig een ‘BCG in Town’ event, waarbij BCG jaarlijks verschillende steden aandoet. Bovendien organiseert BCG jaarlijks een business course in samenwerking met het World Food Programme. Kijkend naar de instroommogelijkheden dan kunnen starters solliciteren naar een rol als Associate – professionals met twee tot vier jaar werkervaring komen in aanmerking voor een rol als Senior Associate. 

Bain & Company

Bain & Company, het strategiekantoor dat in 1973 door een voormalig BCG consultant werd opgericht, staat in het onderzoek op een achtste plaats. Het bureau betrad als een van de laatste grote Amerikaanse management consultants de Nederlandse markt (in 2000) maar heeft zich in de afgelopen vijftien jaar succesvol aan de top weten te nestelen. Het advieskantoor, gevestigd op de 25ste etage van de Rembrandt Toren in Amsterdam, laat afgestudeerde academici instromen als Associate Consultant en professionals met een tot drie jaar professionele werkervaring komen in aanmerking voor de functie als Senior Associate Consultant. Het consultantsbureau organiseert jaarlijks diverse business courses voor masterstudenten, waaronder de Bain Strategy Challenge, de Bain Leadership Days en Bain Strategy Academy. Daarnaast worden gedurende het jaar meerdere campusevenementen georganiseerd waar jonge talenten kunnen kennismaken met Bain & Company.

De drie ‘MBB’-bureaus zijn jaarlijks ook betrokken bij diverse door studieverenigingen georganiseerde recruitmentevenementen, die zich richten op toekomstige strategie consultants. Een voorbeeld is Consultancy Castle, een jaarlijks evenement waar ook de andere bekende spelers in de strategie adviesmarkt, zoals A.T. Kearney, Strategy&, Roland Berger, OC&C Strategy Consultants (inmiddels Parthenon-EY) zich aan ambitieuze masterstudenten presenteren. Deze spelers hebben deze editie weliswaar de top-10 ranking van Memory Group niet gehaald, maar komen regelmatig naar boven drijven in diverse overige rankings, waaronder in ‘De 100 aantrekkelijkste werkgevers van Nederland en ‘De 25 meest prestigieuze consultancybureaus in Europa. Andere voorbeelden van recruitment-evenementen waar strategie consultancykantoren deelnemen zijn onder meer de Erasmus Recruitment Days en Consultancy Days Tilburg.

Boston Consulting Group Amsterdam

EY (voormalig Ernst & Young)

Terug naar de Big Four kantoren: KPMG en EY staan in ranking respectievelijk op de vijfde en zesde plaats. Starters die een loopbaan binnen consulting ambiëren kunnen bij EY terecht in de Advisory praktijk van het kantoor, die is onderverdeeld in vier verschillende service lines gericht op ‘Performance Improvement’, ‘Risk’, ‘IT’ en ‘Advisory for Financial Services’. Starters kunnen binnen de verschillende service lines EY doorgaans instromen als (Junior) Consultant / Advisor. Jaarlijks organiseren de praktijken van EY diverse recruitmentevenementen voor studenten, die in de latere fase van hun studie zitten. Naast verschillende inhousedagen kunnen studenten bijvoorbeeld ook deelnemen aan de jaarlijkse EY business Course ‘The EY Experience’.

Om in te spelen op een nieuwe generatie werknemers lanceerde het kantoor vorig jaar bovendien een nieuw talentmanagementprogramma – het ‘EY Personal Career Design (PCD). Het programma maakt maatwerk van de carrières van EY medewerkers met persoonlijke begeleiding en individuele ontwikkelingsdoelstellingen. 

KPMG

Big Four branchegenoot KPMG levert diensten binnen de volgende ‘service lines’: Advisory, Audit & Assurance, Corporate Finance, Internal Audit, Risk & Compliance, Financieel Management en IT Advisory. Binnen de adviespraktijk laat het kantoor starters instromen als bijvoorbeeld Consultant, maar starten in een traineerol is ook mogelijk (bijvoorbeeld in het Traineeship Deal Advisory). KPMG organiseert jaarlijks diverse events voor studenten en starters, waaronder workshops, inhousedagen, Meet & Greets (zoals de IT Advisory Meet & Greet), of (internationale) business courses (zoals de Madrid Business Experience). Een van de opmerkelijkste events van KPMG (sinds 2013 jaarlijks georganiseerd) is een recruitmentevent speciaal gericht op vrouwen: High Heels, High Potential.

BDO

Ook accountants en adviesorganisatie BDO, in de ranking op plaats zeven, is in de ogen van studenten een ideale broedplaats voor hun loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Met 28 vestigingen in Nederland en circa 2.150 professionals onderscheidt het kantoor zich van de Big Four door zijn grotere focus op de publieke sector, het MKB+ segment en familiebedrijven. Studenten die consultancy in willen kunnen terecht bij BDO Advisory (begin november werd de praktijk gerebrand van BDO Consultants om beter aan te sluiten bij de internationale naamgeving).

KPMG, EY, BDO, Bain & Company, First Consulting, Boer & Croon

BDO’s adviespraktijk levert een breed spectrum aan diensten op het snijvlak van: Strategy & Organisation, Cyber Security, Financial Management, Forensics & Litigation, Legal, Mergers & Acquisitions en Risk. Naast Advisory telt BDO nog drie praktijken: Audit & Assurance, Accountancy & Bedrijfsadvies en Belastingadvies. Bij BDO Advisory hebben starters diverse ingangen, waarbij de young professionals veelal instromen in een Junior- (bijvoorbeeld als ‘Junior Jurist’), Starter- (bijvoorbeeld als ‘Starter Accountancy’) of Assistentrol (bijvoorbeeld als ‘Fiscaal Assistent’).

First Consulting

Verder mogen nog twee adviesbureaus zich een best place to work voor starters noemen: First Consulting en Boer & Croon Management, op respectievelijk plek negen en tien in de lijst. Tien jaar geleden opgericht is First Consulting een van de snelst groeiende adviesbureaus van Nederland. Het consultancybureau is actief op het snijvlak van business consulting en IT consulting en opereert vooral in de sectoren industrie en retail, banken en verzekeraars, infrastructuur, energiebedrijven en telecom. First Consulting telt inmiddels meer dan 150 consultants en zet voor de toekomst in op verdere groei. Zo schetsten begin dit jaar First Consulting partners Geert van den Goor en Maarten Icking, in gesprek met Consultancy.nl, hun ambitieuze doelstellingen voor de komende jaren

Als onderdeel van die ambitie zoekt First Consulting naar een stevige aanwas van junior consultants. Zo kunnen starters met 0-3 jaar werkervaring bij First Consulting terecht voor een rol als ‘Junior Business Consultant’, ‘Junior Business Implementatie Consultant’ of als ‘Junior Business Technology Consultant’. Studenten en Starters kunnen jaarlijks tijdens verschillende recruitmentevenementen kennismaken met First Consulting. Zo was het bureau vorige maand aanwezig tijdens de Careers week van de Rijksuniversiteit Groningen, begin deze maand bij de Tilburg Career Days van Tilburg University en zal eind deze week ook haar opwachting maken bij de Nederlandse Carrièredagen in Jaarbeurs Utrecht. Ook organiseert First Consulting regelmatig vrijblijvende kennismakingslunches voor studenten. De eerstvolgende kennismakingslunch vindt plaats op 9 december.

Consultancy branche populair onder studenten

Boer & Croon

Boer & Croon Management is een managementbureau dat interim bestuurders en managers levert aan het bedrijfsleven en de publieke sector. Onder studenten staat het bureau vooral bekend om zijn Young Executive Management (YEM)-programma. Het driejarige programma stelt young professionals in staat om werkervaring op te doen bij verschillende bedrijven in uiteenlopende industrieën. Naast deze werkervaring rondom de domeinen management, consultancy en projectmanagement, krijgen YEM deelnemers een uitgebreid ontwikkelprogramma gepresenteerd. Het programma bestaat inmiddels twintig jaar en heeft meer dan tweehonderd alumni voortgebracht die werkzaam zijn binnen uiteenlopende sectoren, bleek uit een recente alumnibijeenkomst van het YEM programma. Studenten kunnen op meerdere momenten in het jaar instromen in het programma, dat bestaat uit intensieve coaching door ervaren adviseurs, een trainingsprogramma, events en veel kennisdeling met collega’s.

Voor meer informatie over hoe het is om te werken voor de bovenstaande tien belangrijkste ‘first employers’, zie de sectie ‘Interviews en filter vervolgens op bedrijf. 

Startsalaris?

Tenslotte is een andere vraag die leeft onder de circa kwart miljoen Bachelor en Master studenten in ons land: Hoeveel ga ik verdienen? Data over de hele groep starters laat zien dat jonge professionals anderhalf jaar na hun afstuderen gemiddeld €2.865 per maand verdienen, op basis van een fulltime aanstelling. Starters die instromen binnen de consultancybranche kunnen rekenen op uitstekende voorwaarden: naast een goed salaris krijgen ze in de meeste gevallen ook een lease auto tot hun beschikking, een pensioenregeling en/of diverse overige secundaire voorwaarden zoals bijvoorbeeld een uitstekend trainingsprogramma. Voor meer informatie over arbeidsvoorwaarden in de consultancy, bekijk het Salarisonderzoek van Consultancy.nl. 

* De andere categorieën zijn: Chemie & Life Sciences, Energy, Engineering & Logistics, Finance, FMCG, HighTech, ICT & Telecom, Maritiem, Non-profit en Advocatuur.