32 bureaus nemen deel aan Erasmus Recruitment Days 2016

18 januari 2016 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Eind deze maand gaan de ‘Erasmus Recruitment Days’ van start, een grootschalig on-campus recruitment evenement voor studenten. Meer dan honderd bedrijven zullen hun opwachting maken en studenten een uitgebreid programma bieden, variërend van bedrijfspresentaties, workshops, recruitment borrels, persoonlijke interviews en branchediners. Zoals elk jaar leveren ook diverse consultancyspelers een inhoudelijke bijdrage aan het programma. Dit jaar zijn maar liefst 32 adviesbureaus van de partij, variërend van de strategy consultancykantoren en de Big Four tot kleinere boutique adviesbureaus en interne adviespraktijken.

Om een match tussen studenten en organisaties te bevorderen organiseren EFR en STAR* ieder jaar gezamenlijk de Erasmus Recruitment Days, volgens de organisatoren het grootste on-campus recruitment evenement in Europa. In 2016 vinden de Erasmus Recruitment Days plaats van 26 januari tot en met 10 februari met als locatie de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook dit jaar zullen weer meer dan honderd organisaties uit uiteenlopende industrieën en sectoren afkomen op het evenement, waar zij onder meer betrokken zullen zijn bij recruitmentactiviteiten als presentaties, workshops, persoonlijke interviews en carrièretraining. Onder de deelnemers bevindt zich dit jaar een recordaantal van 32 bureaus actief in de adviesbranche.

De populariteit van de Erasmus Recruitment Days onder consultancyspelers is niet geheel verrassend; sinds jaar en dag vormt de Erasmus Universiteit een broedplaats van toptalent. Bovendien is er vraag genoeg en komt de consultancybranche al jaren naar voren als een topsegment voor studenten. Zo blijkt uit onderzoek dat management consulting de populairste startersbranche is, en met in totaal veertien bureaus zijn adviesbureaus sterk vertegenwoordigd in de top-100 favoriete werkgevers voor starters.

Voor studenten biedt het evenement een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met een breed spectrum aan bedrijven, op zoek te gaan naar een passende baan of stage, of om zich gewoon te oriënteren op de arbeidsmarkt. De meer dan honderd aanwezige bedrijven zijn afkomstig uit uiteenlopende sectoren en zijn zowel op zoek naar Nederlands als internationaal studententalent. Het meer dan twee weken durende evenement kent een uitgebreid programma met tal van verschillende items, waaronder persoonlijke interviews (van de studenten) met bedrijven, diverse workshops, presentaties, pitches en loopbaantrainingen, en daarnaast diverse lunches, borrels en (branche) diners.

Kijkend naar de aanwezige consultancybureaus, dan hebben sommigen een uitgebreid programma met meerdere items en anderen juist een enkel programmapunt. Boer & Croon Management
 spant de kroon en verzorgt voor de studenten vijf programmapunten: een presentatie, een workshop, een training, een informele recruitmentsessie en tenslotte de mogelijkheid tot een persoonlijk interview met het bureau, dat zich richt op Executive Management, Young Executive Management en Executive Search. Een overzicht van alle deelnemende bureaus: 

Verder zijn het vooral de grotere strategiekantoren en de Big Four die drie of meer activiteiten verzorgen. McKinsey & Company, OC&C Strategy Consultants en EY geven bijvoorbeeld een presentatie, organiseren een workshop, houden een branche diner en verzorgen een branche internship pitch. Ook Roland Berger, PwC en KPMG verzorgen vrijwel dezelfde programmapunten, maar in plaats van een presentatie bieden ze een persoonlijk interview. Verder zullen Strategy&, The Boston Consulting Group (BCG) en Bain & Company een presentatie geven, een workshop verzorgen en een branche diner houden. Overige bureaus met drie programmapunten zijn: Deloitte (workshop, recruitment drink en branche diner) en Rebel (presentatie, interview en company diner).

Veel consultancyspelers bieden studenten twee elementen: een workshop en een interview (Capgemini, Accenture, Arcadis, Fakton, IG&H Consulting & Interim en SeederDeBoer); een workshop en een recruitmentborrel (Ecorys, Willis Towers Watson en KPN Consulting; een workshop en een training (Young Cofield); of een workshop en een branche internship pitch (Accuracy). Talentontwikkelaars ORMIT en YSE, en advisbureaus &samhoud en ITDS verzorgen een workshop, terwijl Boer & Croon Corporate Finance en Policy Research Corporation studenten de mogelijkheid geven om interviews af te nemen.

Bram van der Graaf, sinds mei 2012 in dienst bij SeederDeBoer en inmiddels actief als Senior Consultant, over de deelname van het Hilversumse organisatieadviesbureau aan de Erasmus Recruitment Days: “Wij zijn continu op zoek naar jong talent voor ons Young Professional Programma. Als student is het best lastig om in te schatten of het werken als consultant iets voor jou is. Daarom organiseren wij tijdens de Erasmus Recruitment Days een workshop waarin studenten aan de slag gaan met een échte opdracht voor een van onze klanten. Zo leer je als student of ons werk iets voor jou is en leren wij als SeederDeBoer direct toptalenten kennen. Lara Alma, Campus Recruiter voor Deloitte Consulting, een van de grootse consultancybureaus van ons land, voegt toe: “Deloitte neemt deel aan de Erasmus Recruitment Days omdat wij graag kennis maken met de het Rotterdams toptalent. We vinden het belangrijk om onze nieuwe collega’s al tijdens hun studie te leren kennen en we geven de studenten graag een kijkje in onze Deloitte keuken!”

Daphne van den Burg, HR Business Partner bij Ecorys, laat tegenover Consultancy.nl weten dat ze “razend enthousiast is om talenten te ontmoeten die aanwezig zullen zijn” – het economisch bureau verzorgt op 3 februari een workshop. Ze vervolgt: “Voor Ecorys is het evenement een inspiratiebron, want de frisse blik en energie die deze talenten hebben, zullen ongetwijfeld leiden tot nieuwe invalshoeken op maatschappelijk relevante thema’s waar wij aan werken.” 

“Rotterdam is voor Boer & Croon een van de belangrijkste bronnen van jong talent,” aldus Jef de Vries, Young Executive bij Boer & Croon Management. “Zelf heb ik als student 2x deelgenomen aan de ERD en wat mij opviel is de populariteit onder laatste jaar Bachelor en Master studenten met een breed profiel. Precies de doelgroep waar Boer & Croon zich op richt. Vandaar dat wij met 5 activiteiten ruimschoots aanwezig zijn voor talenten met interesse in ons Young Executive Management programma.”

* EFR (Economic Faculty association Rotterdam) is met meer dan 5.500 leden een grote aan de Erasmus Universiteit verbonden studievereniging, die Erasmus studenten onder meer studiemateriaal en studie-ondersteuning biedt en jaarlijks diverse sociale en recruitment evenementen organiseert. STAR (Study Association of Rotterdam School of Management) is met meer dan 6.500 leden naar eigen zeggen Europa’s grootste door studenten geleide studievereniging. Jaarlijks organiseert STAR projecten en evenementen voor duizenden studenten, waaronder Consultancy Castle.