14 adviesbureaus in top 100 werkgevers voor starters

08 juni 2015 Consultancy.nl

Universum heeft de ranglijst ‘Meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland 2015’ gepubliceerd. Onder de doelgroep business studenten worden KLM (#1), Google (#2) en Heineken (#3) dit jaar het meest gewaardeerd. In de algehele top-100 ranking staan ook 14 consultancybureaus. Onder hen ook Big Four kantoren EY, PwC en KPMG, die door de business studenten – binnen de adviesbranche – als favoriete werkgevers worden gezien.

Ieder jaar voert onderzoeksbureau Universum onderzoek uit onder bachelor en masterstudenten om erachter te komen wat hun favoriete werkgevers zijn om voor te werken. Dit jaar is de ranking samengesteld op basis van de input van 12.659 bachelor-en masterstudenten aan 32 topuniversiteiten en -hogescholen. De ranking onthult bij welke bedrijven studenten na hun afstuderen willen werken en wat zij van hun professionele carrière verwachten. Op basis van een model bestaande uit 4 elementen met elk tien criteria, werd studenten van diverse studierichtingen gevraagd hun ideale werkgevers te beoordelen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat business studenten het liefst werken voor KLM (#1, vorig jaar #2), en Google (#2 en de vorige twee jaar op #1). Heineken (#3) behoudt zijn positie ten opzichte van vorig jaar. Overige bekende multinationals zijn onder meer Unilever (#5) en Coca-Cola (#6), Rabobank (#11), BMW Group (#14), Philips (#16) en ING (#20).

Een overzicht van de Top-20 meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland:

Meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland 2015

EY in Top-20
In de Top-20 van de algehele ranking staat ook – vanuit de adviesbranche – Big Four kantoor EY, dat op #17 staat. Janneke Vroom, Recruitment Leader BeNe bij EY, over de behaalde notering: “We zijn vereerd dat een brede groep van Nederlandse studenten EY wederom heeft verkozen tot meest aantrekkelijke accountantskantoor. Binnen EY geloven we dat teams van specialisten met verschillende achtergronden en talenten tot de beste resultaten komen. Voor onze opdrachtgevers, voor hun directe omgeving en voor de wereld om ons heen.”

14 consultancybureaus in Top-100
Inzoomend op de complete top-100, staan er in totaal 14 accountants- en advieskantoren in de ranking. Voor veel business studenten (vooral WO) vormt consultancy nog altijd de populairste branche om binnen te starten en is het een ideale springplank voor hun carrière, bleek vorig jaar uit onderzoek van Intelligence Group. De adviesbranche is om te beginnen een sector die tegemoet komt aan de wensen van business studenten van vandaag. Zo blijkt bijvoorbeeld dat business studenten vooral op zoek zijn naar uitdaging in hun toekomstige functies en geven zij aan in een creatieve, dynamische en vriendelijke werkomgeving te willen werken. Verder zoeken zij naar kennis en naar mogelijkheden voor leiderschapposities.* Al deze aspecten zijn ruimschoots te vinden binnen het consultancyspectrum, wat de aanwezigheid van enkele gerenommeerde accountants- en advieskantoren in de ranking verklaart. Een overzicht van de 14 consultancybureaus, en hun relatieve positie ten opzichte van hun branchegenoten:

14 adviesbureaus in top 100 werkgevers voor starters

Kijkend naar de adviesbranche zijn in 2015 EY, PwC en KPMG**, net als vorig jaar, in de top drie te vinden, gevolgd door strategy consultancybureau The Boston Consulting Group (BCG) en Big Four branchegenoot Deloitte. Naast BCG staan ook strategy consultancybureaus McKinsey & Company, Roland Berger Strategy Consultants, Strategy& (voormalig Booz & Company) en Bain & Company in de ranglijst. Tenslotte maken zakelijk dienstverleners Accenture en ORMIT, accountancy- en advieskantoren BDO en Grant Thornton en organisatieadviesbureau Twynstra Gudde de lijst compleet.

* 50% ervaart dit als essentieel en vormt voor business studenten een aanzienlijk belangrijker aspect dan bijvoorbeeld het hebben van een vaste baan (27%) of een competitief basissalaris (25%).
** In de algehele top-100 staan EY, PwC en KPMG respectievelijk op #17, #21 en #24

Nieuws