Consultancy populairste branche onder WO-studenten

28 juli 2014 Consultancy.nl

Consultancy vormt wederom de populairste branche onder universitaire studenten. Dat blijkt uit de ‘Arbeidsmarktmonitor 2014’ van Intelligence Group onder bijna 900 Nederlandse WO-studenten.

Al jaren komt naar voren dat werken in management consultancy de ideale springplank is voor een carrière. Voor sommige aanstormende talenten is  zelfs strategie consultancy het ultieme doel om na te streven. Dit wordt wederom bevestigd door een nieuw onderzoek van Intelligence Group. 48% van de ondervraagde WO-studenten geeft aan te willen starten in de consultancybranche (een zelfde % als vorig jaar), daarmee is het nog altijd de meest aantrekkelijke branche voor deze groep.

De non-profitsector staat op de tweede plek met een percentage van 35%. De sectoren FMCG en communicatie volgen daarna. Opvallend is dat consultancy onder High Potentials (HiPo’s) – studenten die tot top van hun lichting behoren – nog populairder is. Maar liefst 59% van HiPos wil in de adviesbranche hun loopbaan beginnen.

Populaire branches onder WO studenten

FMCG
Vergeleken met vorig jaar is de interesse in de FMCG sector sterk toegenomen. Deze toegenomen interesse, zien we ook terug in de jaarlijkse ranking van meest populaire werkgevers. Voor het eerst staat FrieslandCampina in de top-10 van de meest populaire werkgevers (van plaats 27 naar 10) en in de top-10 werkgevers waar studenten denken te solliciteren (van plaats 27 naar 8). Bij de 15 meest populaire werkgevers wint Coca Cola ook aan belangstelling (plaats 17 naar plaats 13), evenals Ahold (plaats 12 naar 9). Bij de werkgevers waar studenten denken te solliciteren, is L’Oréal in de ranking gestegen (van 17 naar 10), evenals Nike (van 27 naar 15). “Naast de consultancybureaus en grote non-profit instanties, is de toegenomen belangstelling voor FMCG duidelijk aanwezig,” aldus Véronique Oonk van Intelligence Group.

Meer onderlinge concurrentie
Intelligence Group keek in het onderzoek ook naar het oriëntatieproces van academisch opgeleiden op de arbeidsmarkt. Hieruit komt naar voren dat WO-studenten zich breder en uitgebreider oriënteren dan vorig jaar. Volgens Oonk leidt dit tot een fellere concurrentiestrijd tussen bedrijven voor het werven van toptalent, met name op het vlak van campusrecruitment.