Management consulting populairste startersbranche

15 juni 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Business studenten werken het liefst binnen de management consulting branche, blijkt uit een onderzoek onder ruim 12.500 Bachelor en Masterstudenten. Management Consulting voorziet vooral in de behoeften van de studenten om te kunnen ondernemen, een goede work-life balans te voeren en om hun leidinggevende capaciteiten te kunnen ontplooien.

Ieder jaar voert onderzoeksbureau Universum onderzoek uit onder hoogopgeleide studenten om erachter te komen wat hun favoriete branches zijn om in te werken. Aan de 2015-editie van het onderzoek hebben meer dan 12.500 bachelor-en masterstudenten van 30+ universiteiten meegewerkt.

Management Consulting
Uit het onderzoek blijkt dat de
adviesbranche onder business studenten de favoriete branche vormt om in te werken. In totaal wijst 42% van de respondenten management consulting als favoriete segment aan, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar (45%), maar nog altijd met afstand de populairste branche. Ter vergelijking, op de tweede plaats staat de sterk groeiende media- en reclamebranche met 26% (vorig jaar nog maar 10%), gevolgd door de bankensector met 19% (vorig jaar 21%). Business studenten werken het minst graag binnen de transport- en logistieke sector (8%), retail (11%) en de publieke sector (11%).

Top 10 favoriete startersbranches van business studenten

De redenen waarom Management Consulting zo populair is onder studenten zijn divers, maar een ding lijkt helder. Het vakgebied komt in de ogen van aanstormende business talenten tegemoet aan hun uiteenlopende behoeften. Zo heeft zo’n 55% van de respondenten een grote wens om ‘te ondernemen’ of – al dan niet bij een werkgever – ‘creatieve en innovatieve concepten te ontwikkelen’. Sinds 2012 (toen 49%) speelt deze wens ieder jaar een steeds belangrijkere rol en wordt veruit het meest genoemd door de business studenten.

Vervolgens is zo’n 49% van de studenten op zoek naar een branche waarin ze ‘een goede work-life balans kunnen hebben’. De consultancybranche staat weliswaar bekend om het harde werken, maar biedt veelal goede secundaire arbeidsvoorwaarden die (kunnen) zorgen voor een goede work-life balans (bijvoorbeeld onbetaald verlof, thuiswerken, werkregelingen voor moeders, enz). Tenslotte vormt ‘leidinggeven en het kunnen managen van mensen’ een belangrijk aspect voor de business studenten. Gaf in 2012 slechts 35% dit aan carrièredoelstelling, zo steeg dit percentage voor 2015 maar liefst naar 47%. Factoren die een lagere rol spelen onder business studenten zijn onder meer ‘onafhankelijk kunnen zijn’ (16%), ‘een veilige en stabiele baan’ (25%) of bijvoorbeeld een ‘functioneel of technisch expert zijn’ (8%).

Carriere doelstellingen van business studenten

In 2014 was management consultancy ook al de favoriete branche onder WO-studenten

Favoriete werkgevers
De studie onthult verder bij welke bedrijven studenten na hun afstuderen het liefst willen werken, een ranking die Consultancy.nl vorige week al uitlichtte. EY, PwC en KPMG voeren vanuit de consultancybranche de lijst aan, maar ook Big Four branchegenoot Deloitte en strategy consultancybureaus The Boston Consulting Group, McKinsey, Roland Berger, Strategy& en Bain staan hoog op de wensenlijst van WO-studenten.