25 meest prestigieuze consultancybureaus in Europa

17 november 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

McKinsey & Company, The Boston Consulting Group en Bain & Company zijn de meest prestigieuze consultancybureaus in Europa, volgens meer dan 2.800 management consultants. De top 10 wordt gecompleteerd door de traditionele strategy & operations spelers Oliver Wyman, Strategy&, Roland Berger, A.T. Kearney en twee van de Big 4 kantoren.

Ieder jaar doet Vault, een wereldwijd carrièreplatform gericht op ‘high-potentials’, onderzoek naar de prestige en het werkgeverschap van bureaus in de adviesbranche. De 2014 editie van de ‘Top 25 European Consulting Firms’, de vijfde editie tot nog toe, is gebaseerd op de input van meer dan 2.800 consultants van alle rangen en landen binnen het continent. De bureaus werden geëvalueerd op zeven belangrijke gebieden (zie hieronder voor gebieden en weging). De 25 bureaus met de hoogste gemiddelde scores zijn uiteindelijk opgenomen in de ‘Vault Consulting 25 Europe’ ranking.

Gebieden en Weging

Vanuit het perspectief van prestige is de top drie sinds de lancering ongewijzigd gebleven. McKinsey & Company wordt, vergelijkbaar met de wereldwijde ranking die eerder dit jaar vrijgegeven werd*, door professionals in de sector gezien als het bureau met de beste reputatie**, gevolgd door zijn traditionele concurrenten The Boston Consulting Group en Bain & Company. Op #4 komt Oliver Wyman, die Strategy& (het voormalige Booz & Company) voorbijstreeft, welke naar de vijfde plek is gezakt. De top wordt gecompleteerd door het weer opgebloeide Roland Berger***, A.T. Kearney, Big 4 spelers PwC en Deloitte, en OC&C Strategy Consultants.

Top 10 Adviesbureaus - Europa

Een analyse van de posities 11 t/m 25 onthult dat KPMG, Accenture en BearingPoint de sterkste groeiers zijn, door twee plekken te stijgen, terwijl Capgemini een plek omhoog gaat naar #17. Kurt Salmon is de enige nieuwkomer in de lijst van de top 25 meest prestigieuze consultancybureaus – exemplarisch voor hoe lastig het is om een plek te bemachtigen in de elite van de professie.

Top Adviesbureaus Europa - 11 tot 25

Zie Rankings & Awards voor een overzicht van alle (internationale) rankings in de adviesector.

* Het Consultancy.nl artikel over de wereldwijde Vault ranking presenteert de lijst gebaseerd op alle onderzoeksgebieden, terwijl het bovenstaande artikel zich puur op de prestige-categorie richt.

** Insiders roemen McKinsey, en noemen het bureau “marktleider”, “transformationeel”, "een topspeler”, “erg prestigieus” en “nog steeds de beste, punt.”

*** Bekijk het artikel ‘Roland Berger wil verdrievoudigen met nieuwe strategie’ voor details.