Top 50 wereldwijde management consulting bureaus

01 september 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Bain & Company, McKinsey & Company en The Boston Consulting Group (BCG) zijn wereldwijd de beste consultancybureaus om voor te werken, volgens de onlangs uitgegeven ‘Vault Consulting 50’ ranking.

Ieder jaar voert onderzoeksbureau Vault een onderzoek door naar de reputatie van ’s werelds toonaangevende consultancybureaus en de levenskwaliteit die zij hun consultants bieden. De ranking is gebaseerd op drie factoren: prestige (30%), werknemerstevredenheid* (60%) en algemene bedrijfsvooruitzichten (10%). Honderden consultants werkzaam bij een gerenommeerd bureau binnen de adviesbranche deden mee met de enquête van dit jaar**.

De meest recente editie van de Vault ranking – de zogenaamde ‘Vault Consulting 50’ – toont aan dat Bain & Company concurrent McKinsey voorbij is gestreefd als het beste consultancykantoor om voor te werken. Het in Boston gevestigde strategie adviesbureau dankt zijn #1 plek met name door de top scores op het gebied van ‘quality of life’: de organisatie wordt geroemd door de onderzoekers voor het bieden van excellente training en mogelijkheden voor carrièreontwikkeling, en een best practice aanpak voor work-life management. “Consultants ondersteunen bij het behouden van een work-life balans vormt een groeiende trend binnen de industrie de afgelopen jaren, en Bain is definitief een leider op dat gebied onder de grote consultancybureaus”, stelt Vault.

Vault Consulting 50

McKinsey & Company is van de 1e plaats gezakt naar #2 in de ranking van dit jaar. Vanuit een prestige oogpunt wist McKinsey (met afstand) 13 jaar lang de hoogste positie te behouden – er is geen twijfel over mogelijk dat McKinsey het meest prestigieuze bureau binnen de industrie is”, zegt Vault – De iets lagere scores ten aanzien van levenskwaliteit betekenen echter dat McKinsey achter Bain eindigt, hoewel met zeer kleine marges. The Boston Consulting Group bevindt zich opnieuw op plek drie, en herbevestigt daarmee de wereldwijde dominantie van de drie grote Amerikaanse strategie consulting spelers, ook bekend als de ‘Big 3’.

Een overzicht van de top 10 beste consultancybureaus om voor te werken:

Vault Top 10 Consulting Firms

In de top 25 staan diverse andere grote namen binnen de branche, waaronder Strategy& (voorheen Booz & Company), Deloitte, PwC, Oliver Wyman, Accenture, L.E.K. Consulting, A.T. Kearney, KPMG, Alvarez & Marsal en Roland Berger Strategy Consultants.

Vault - Consulting Firms

Wereldwijd vs Europa

Belangrijk om de beseffen is dat de ‘Vault Consulting 50’ een wereldwijde ranking is, met als gevolg dat diverse organisaties in de lijst overzees mogelijk minder bekend zijn. Bijvoorbeeld, nummer 9 en 14 op de lijst, The Cambridge Group en Insight Sourcing Group, zijn Amerikaanse boutique adviesbureaus met respectievelijk twee en een kantoor/kantoren in de Verenigde Staten, terwijl Point B (#16 in de ranking) zeven kantoren heeft, waarvan geen een buiten Noord-Amerika. Er staan ook bureaus op de lijst die wel een aanwezigheid in Europa hebben, maar qua reputatie en footprint liggen hun Europese operaties (nog altijd) achter op het Amerikaanse continent, zoals bijvoorbeeld The Brattle Group (7 kantoren wereldwijd, waaronder Londen). Tenslotte, vice versa, zijn er ook een aantal organisaties die een toonaangevende reputatie hebben in Europa maar lager scoren op de wereldwijde lijst door hun geringere track record in de VS. Voorbeelden zijn Roland Berger, Simon-Kucher & Partners (beide van Duitse oorsprong) en OC&C Strategy Consultants (UK oorsprong).

Een overzicht van de management consulting bureaus tussen posities 25-50 die een aanwezigheid en (over het algemeen genomen) een leidende reputatie hebben in Europa:

Vault - Consulting Firms

* Om de werknemerstevredenheid te meten keken de onderzoekers naar de tevredenheid (15%), compensatie (15%), work-life balans (10%) en promotiebeleid (5%).

** Bij het evalueren van levenskwaliteitskwesties, mochten consultants alleen hun eigen organisatie beoordelen. Bij het meten van prestige mochten consultants alleen concurrenten beoordelen, en niet hun eigen organisaties.