Deloitte breidt strategy consulting tak uit met Monitor overname

08 november 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Deloitte heeft Monitor Group overgenomen. Circa 1,200 strategie consultants van Monitor worden geïntegreerd in de strategy consulting praktijk van Deloitte Consulting. Door de overname verstevigt Deloitte haar positie in de wereldwijde markt voor strategische adviesdiensten.

Monitor Group

Monitor werd in 1983 opgericht door strategieguru Michael Porter samen met vijf andere ondernemers. Het adviesbureau groeide in de afgelopen drie decennia tot een van de meest prestigieuze strategy consulting firma’s wereldwijd. Zo staat Monitor al jarenlang achter elkaar in de top 10 van ‘Most Prestigious Consulting Firms’ van analistenbureau Vault. Monitor heeft circa 1,200 consultants verspreid over 16 kantoren in 12 landen, waaronder in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Kantoren van Monitor Group
De laatste tijd kampte Monitor met toenemende financiële problemen, met name door de beperkte omvang en ‘pure-play’ focus op strategie. Al na de eerste crisis in 2008 saneerde het 20% van haar consultants en sloot het verschillende kantoren, waaronder het Nederlandse kantoor in Amsterdam. Een aantal weken geleden werd Monitor genoodzaakt om in de V.S. gebruik te maken van ‘chapter 11 bankruptcy protection’, vergelijkbaar met surseance van betaling. Deloitte handelde snel en de deal werd binnen een aantal werken afgerond.


Deloitte verstevigt positie van strategy praktijk

Door de overname van Monitor verstevigt Deloitte de positie van haar strategy praktijk. Uit de laatste beschikbare brancheanalyse van Kennedy blijkt dat Deloitte in termen van omzet de tweede grootste is, na marktleider McKinsey & Company, en voor de gespecialiseerde kantoren BCG, Bain & Company, Booz & Company, A.T. Kearney en Roland Berger.

Omzet van strategy consulting bureaus

“We zijn erg tevreden met de overname van Monitor Group” laat Deloitte Consulting partner Michael Canning weten in een reactie. “Door de toevoeging van Monitor zijn we in staat om de groei van Deloitte op het gebied van strategie diensten wereldwijd verder uit te bouwen”.

M&A in strategy consulting

De overname van Monitor door Deloitte is een van de grootste deals in de strategy consulting branche van de afgelopen jaren. De sector kreeg de laatste jaren juist te maken met stukgelopen deals. In juni 2010 maakte A.T. Kearney en Booz & Company fuserenplannen bekend. Anderhalve maand later werden de gesprekken na een uitgebreide due diligence gestaakt, mede omdat er volgens de CEO's van de bedrijven onvoldoende draagvlak was bij diverse belangrijke stakeholders.

En in november 2010 werd een fusie tussen Roland Berger en Deloitte op het laatste moment afgeblazen, doordat de oprichter van Roland Berger op het laatste moment nog eens meer dan €50 miljoen in het adviesbureau pompte. Deals die wel zijn doorgegaan zijn o.a. de overname van Quintel Strategy Consulting door A.T. Kearney (januari 2011) en de acquisite van Katzenbach Partners door Booz & Company in april 2009.