A.T. Kearney koopt Quintel Strategy Consulting

12 januari 2011 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Adviesbureau A.T. Kearney heeft Quintel Strategy Consulting overgenomen. Door de overname van 22 Quintel consultants groeit A.T. Kearney naar circa 100 consultants in de Benelux en versterkt het hiermee zijn concurrentiepositie ten opzichte van strategy & operations rivalen in Nederland.

De overname is in lijn met de vernieuwde strategie van A.T. Kearney - mede als gevolg van de stukgelopen fusie met Booz & Company in juli 2010 - om zelfstandige groei te realiseren.

Quintel zocht schaalvoordeel

In het afgelopen jaar heeft Quintel het een en ander veranderd in haar focus en positionering. Zo heeft Quintel een aparte tak Quintel Intelligence opgericht - een energie consulting firma die overheden, bedrijven en instellingen wereldwijd ondersteunt in het bepalen en doorrekenen van hun energiestrategie. Als gevolg had Quintel te maken met twee relatief kleine praktijken en was het partnerteam van Quintel bezig met het definiëren van verschillende toekomstscenario’s.

"We stonden wel open voor samenwerking", zegt Quintel managing director Jan-Piet Nelissen. De kleine grootte van Quintel betekende ook dat het steeds vaker de concurrentie verloor van grotere strategy consulting kantoren. Jan-Piet Nelissen voegt toe “Omdat strategische vraagstukken steeds vaker een internationale component hebben, was Quintel op zoek naar schaalvergroting. We stonden voor de keuze: geleidelijk een businessconsultant worden of aansluiting zoeken bij een adviesbureau dat een internationaal karakter heeft."

Nadat A.T. Kearney circa een half jaar geleden Quintel Strategy Consulting benaderde hebben de strategische adviesbureaus de gesprekken geopend. Na een positieve due diligence is de deal onlangs goedgekeurd door de partners en vandaag wereldkundig gemaakt.

Quintel Intelligence buiten de deal

Het bedrijfsonderdeel Quintel Intelligence blijft buiten de transactie. Twee-en-twintig consultants van Quintel stappen over naar A.T. Kearney. Drie Quintel adviseurs worden aangesteld als Vice Presidents en opgenomen in het leadership team van A.T. Kearney. De adviseurs van Quintel worden geintegreerd in A.T. Kearney; de bedrijfsnaam Quintel Strategy Consulting verdwijnt van het toneel.

Reactie Bart van Dijk van A.T. Kearney

"We zijn bijzonder verheugd over de komst van onze nieuwe collega’s van Quintel. We kennen veel van hen goed omdat we bij verschillende opdrachtgevers nauw met Quintel hebben samengewerkt. De consultants van Quintel hebben steeds indruk op ons gemaakt door hun talent en inzicht. Onze advieskracht in met name de sectoren Telecom, Energie en Transport wordt enorm versterkt door de komst van de adviseurs van Quintel.”

Reactie Jan-Piet Nelissen van Quintel 

"Deze overstap verbindt ons met een groot wereldwijd netwerk. Dat geeft ons toegang tot internationale kennis en vaardigheden die van groot belang zijn voor onze bestaande klanten. We zijn er trots op deel te gaan uitmaken van A.T. Kearney. Omdat we elkaar goed kennen, weten we dat de mensen en de cultuur goed bij ons passen. We verheugen ons dan ook op de samenwerking binnen A.T. Kearney.”

Over Quintel Strategy Consulting

Quintel Strategy Consulting is in 2002 opgericht door 15 ex-Arthur D. Little consultants. De adviseurs vertrokken bij de Amerikaanse strategy consultant vanwege de aanhoudende verliezen van de Amerikaanse divisie, de voor consultants ongewone hiërarchische leiding en de afgeblazen beursgang van C-quential in het jaar daarvoor.

De naam Quintel verwijst ook naar het aantal oprichters – 15 – alhoewel één consultant koudwatervrees kreeg en voor de start opstapte. Quintel is uitgegroeid tot een adviesbureau met 35 professionals en heeft een goede reputatie opgebouwd in verschillende sectoren, o.a. energie, telecom & media en transport.