De beste strategische adviesbureaus volgens zakelijke beslissers

07 mei 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Strategieconsultants adviseren CEO’s en andere bestuurders over hun meest urgente uitdagingen – van bedrijfsstrategie te midden van een ontwricht landschap, tot fusies en overnames, commerciële strategieën en organisatieontwerp. Nederland herbergt meer dan 500 grote en middelgrote managementadviesbureaus, die allemaal mee willen draaien in het topsegment van de adviesketen. Ontmoet de beste strategie consultingkantoren van ons land.

Volgens een enquête, gehouden onder zo’n 4.500 besluitvormers van organisaties in de private en publieke sector, die allemaal het afgelopen jaar met een adviesbureau hebben samengewerkt op het gebied van strategische diensten, heeft Simon-Kucher & Partners de hoogste algemene klanttevredenheidsscore. De onderzoekers vroegen de respondenten om hun strategische consultants te evalueren op verschillende kwaliteitsfactoren, zoals customer excellence, product leadership, expertise en engagement delivery. Aan de hand van deze vragenlijsten is vervolgens een lijst gemaakt met de best presterende strategische adviesbureaus van Nederland. 

Simon-Kuchers eerste positie is noemenswaardig. Het adviesbureau, met hoofdkantoor in Duitsland, is ongeveer een decennium actief op de Nederlandse markt, wat aanzienlijk korter is dan concurrenten als McKinsey, BCG, Bain, Roland Berger en Strategy&. Onder leiding van country managing director en oprichter Onno Oldeman is de Amsterdamse praktijk inmiddels uitgegroeid tot een team van bijna 50 consultants, dat ondersteuning biedt aan corporates, grote en middelgrote ondernemingen en scale-ups.

In het strategische landschap is Simon-Kucher & Partners, dat in 1985 werd opgericht, een nichespeler. Het bedrijf is gespecialiseerd in omzetgroei en helpt klanten met groeigerelateerde strategieën en commerciële verbeteringen. De erkenning voor Simon-Kucher komt in een tijd waarin het bedrijf een sterke groei doormaakt. Zo genereerde Simon-Kucker vorig jaar een omzet van €309 miljoen, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar eerder.

Oldeman reageert uiteraard enthousiast op het behalen van de hoogste plek: “We beschouwen deze nummer één positie als een bevestiging van onze sterke groei in de afgelopen jaren, maar vooral als een groot compliment van onze klanten voor onze groeistrategie, verdienmodel en pricing diensten.” Simon-Kucher werd door de respondenten vooral geprezen vanwege zijn vermogen om strategie te vertalen naar delivery roadmaps en tastbare resultaten. 

De beste strategische adviesbureaus volgens zakelijke beslissers

Op de tweede plaats staat Atos Consulting, de strategie- en managementadviespraktijk van de Franse IT-dienstverlener Atos. Het adviesbureau heeft een sterke positie in de Nederlandse markt – vorig jaar was Atos Consulting de Nederlandse topleverancier van strategische adviesdiensten – die teruggaat tot de tijd van KPMG Consulting. Toen Atos in 2002 de Nederlandse en Britse divisies van KPMG Consulting overnam voor ruim €650 miljoen, zette de Franse IT-gigant zijn eerste stappen in het Nederlandse advieslandschap.

Deloitte Consulting staat op de derde plaats en excelleert vooral in product leadership en de kwaliteit van zijn dienstenaanbod. Het bedrijf is met meer dan 1.000 consultants een van de grootste adviesbureaus in Nederland – de specialisten van Monitor Deloitte (de strategieafdeling van het bureau die is opgericht na de overname van Monitor Group) en Deloitte Digital (de digitale vleugel) zijn hierin inbegrepen. Op plek vier staat onderzoeks- en adviesbureau Ecorys, terwijl KPMG Advisory de vijfde positie bekleedt.

De twee andere Big Four-kantoren – EY en PwC – staan ook in de top tien van de ranking. EY Advisory, waarvan EY-Parthenon en EY VODW onderdeel zijn, staat achtste, terwijl PwC Advisory (samen met dochterbedrijf Strategy&) de negende plaats in de gewacht heeft gesleept. Op plek zes en zeven staan respectievelijk energieadviesbureau Squarewise en organisatieadviesbureau Berenschot. De tiende positie wordt bekleed door Capgemini Invent, opgericht in september vorig jaar nadat Capgemini zijn merk Capgemini Consulting had samengevoegd met verschillende andere digitale en creatieve labels.

In de top twintig staan verschillende grote wereldwijde namen uit het strategische advieslandschap. 's Werelds grootste speler, McKinsey & Company, staat op de dertiende plaats, terwijl zijn grootste concurrent, Boston Consulting Group, op de negentiende plaats staat. McKinsey opende zijn kantoor in Nederland in 1964 en is momenteel gevestigd in het hartje van Amsterdam aan de Amstel, terwijl BCG in 1993 de Nederlandse adviesmarkt betrad, door een fusie aan te gaan met een lokale speler. Beide bedrijven hebben op dit moment een team van meer dan 200 consultants ons land.

Andere wereldwijde strategische spelers die volgens managers onderscheidend werk leveren zijn A.T. Kearney (elfde), Arthur D. Little (zeventiende) en Roland Berger, dat beschikt over 50+ kantoren wereldwijd. Twee lokale spelers die zich richten op strategische diensten staan respectievelijk op de twaalfde en achttiende plaats: Strategy Development Partners, een boetiekbureau opgericht door voormalige OC&C-partners, en Gupta Strategists, een adviesbureau voor de gezondheidszorg dat is opgericht door een alumnus van Roland Berger.

De overige kantoren die een plek hebben bemachtigd in de lijst van toonaangevende strategische adviesbureaus zijn Kirkman Company (een bureau uit Baarn met circa 70 consultants), Accenture (strategische diensten worden geleverd vanuit Accenture Strategy), Eden McCallum (een aanbieder van zelfstandige consultants met een achtergrond bij tier-1 adviesbureaus), Twynstra Gudde (een van de grotere  organisatieadviesbureaus van ons land) en BDO Advisory (de consultingtak van accountantsbureau BDO).

De enquête werd gehouden door het Erasmus Centre for Business Innovation (onderdeel van RSM Erasmus University) in opdracht van zakenblad Management Team. 

Lees ook: De beste adviesbureaus voor strategisch en organisatieadvies.