De beste adviesbureaus van Nederland voor strategisch en organisatieadvies

15 december 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd

BMC Advies, Deloitte en KPMG Advisory zijn volgens Nederlandse managers de beste organisatieadviesbureaus van het land. In de top drie beste strategieadviesbureaus wordt Deloitte vergezeld door Atos Consulting en Big Four adviesrivaal EY Advisory. KPMG Advisory scoort ook hier hoog met een vierde plek.

Zakenblad Management Team (MT) brengt sinds 2001 ieder jaar de tevredenheid van Nederlandse managers over zakelijke dienstverleners en adviesbureaus in kaart. Dit jaar namen bijna 2.600 beslissers uit het Nederlandse bedrijfsleven deel aan het onderzoek, die hun mening gaven over ruim 1.000 dienstverleners verspreid over 53 categorieën.

Dit jaar zijn voor het eerst de lijsten voor financiële dienstverleners, professionele dienstverleners en digitale dienstverleners samengevoegd tot één rangschikking, de MT1000. In eerdere jaren stond de lijst nog bekend onder de naam MT100, al werden er al enkele jaren meer dan 100 dienstverleners opgenomen in de ranking.

De lijst is een belangrijk benchmark voor managers die op zoek zijn naar de beste adviseurs en dienstverleners om te ondersteunen bij complexe vraagstukken.

Organisatieadvies

In de categorie ‘organisatieadvies’ wordt de lijst aangevoerd door BMC Advies. Het adviesbureau, dat zich voornamelijk richt op de publieke sector, werd eind vorig jaar ingelijfd door Yacht, sindsdien een van de grootste zakelijke dienstverleners in Nederland. De overname door de dochter van uitzendgigant Randstad lijkt het imago van het bureau goed te hebben gedaan – BMC Advies verslaat dit jaar Big Four advieskantoor Deloitte, dat vorig jaar op de eerste plek prijkte. Dit jaar haalt Deloitte, in 2016 het op-een-na grootste consultancybureau ter wereld, de tweede plek, gevolgd door KPMG Advisory, de adviestak van rivaal KPMG, dat dit jaar zijn 100-jarig bestaan viert.

De beste organisatieadviesbureaus van Nederland

PwC, in 2016 de grootste adviespartij wereldwijd, eindigt dit jaar op de vierde plek in de ranking – één plek hoger dan in 2016. Het adviesbureau scoort het hoogst van alle spelers in de ranking op klantgerichtheid, maar laat volgens managers nog punten liggen op productleiderschap, waar KPMG de boventoon voert. Berenschot, dat vorig jaar volgens managers nog tot de top drie van beste organisatieadviesbureaus behoorde, sluit dit jaar de top vijf. Het oudste adviesbureau van Nederland wordt sinds mei dit jaar geleid door een nieuwe topmanHans van der Molen volgde Theo Camps op, die de functie maar liefst veertien jaar bekleedde.

Na Berenschot volgt een ander gerenommeerd Nederlands adviesbureau, Twynstra Gudde. Het bureau uit Amersfoort is dit jaar twee plekken gestegen ten opzichte van vorig jaar. AFAS Software, dat zich steeds meer profileert als opleider van jong adviestalent en zijn naamsbekendheid eind 2016 vergrootte als nieuwe hoofdsponsor van concertvenue AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall), volgt op de zevende plaats.

IT-consultancygigant Accenture staat op de achtste plek, gevolgd door rivaal Capgemini Consulting en de laatste vertegenwoordiger van de Big Four, EY. BDO Advisory – tot het najaar van 2016 bekend als BDO Consultants – en Atos Consulting behoren volgens MT ook tot de absolute top in organisatieadvies.

Strategieadvies

Op het gebied van strategieadvies krijgt Atos Consulting juist de hoogste score van managers. De adviestak van IT-dienstverlener Atos scoort van alle spelers in de top vijftien het beste op zowel klantgerichtheid als excellente uitvoering en stoot daarmee Deloitte van zijn troon. Net als in de categorie ‘organisatieadvies’ eindigt Deloitte ook in ‘strategieadvies’ op de tweede plaats. Monitor Deloitte, de strategieadviestak van het Big Four kantoor, voerde in 2017 onder meer een grote promotieronde door van maar liefst 17 consultants.

De beste strategy adviesbureaus van Nederland

EY Advisory heeft zijn positie aardig weten te verbeteren als het op strategieadvies aankomt – vorig jaar stond het bureau op de achtste plek, terwijl het dit jaar in de top drie eindigt. EY breidde in het najaar zijn strategieadvies-capaciteit in Nederland aanzienlijk uit in het najaar van 2016 door de overname van OC&C Strategy Consultants Benelux, dat werd omgedoopt tot Parthenon-EY. Met de snelle opmars van Atos Consulting en EY vallen KPMG en Berenschot dit jaar buiten de top drie.

KPMG Advisory staat op de vierde plek, terwijl Berenschot flink heeft ingeleverd in de ogen van managers en op de tiende plek eindigt. Accenture, dat het afgelopen jaar een agressieve overnamestrategie hanteerde, stijgt twee posities en pakt een plek in de top vijf.

Opvallend is de afwezigheid van strategiekantoren in de top vijf. Stond McKinsey & Company voorgaande jaren nog op de vijfde (MT100 2016) en eerste plek (MT100 2015), dit jaar eindigt het grootste strategieadvieskantoor ter wereld op de zevende plek. De zesde plek is ingenomen door PwC, dat de strategieadviesmarkt bedient met zijn strategietak Strategy&. De volgende strategieadviseur is A.T. Kearney op de negende plek, terwijl The Boston Consulting Group – vorig jaar nog vierde – de twaalfde plek krijgt.

Het grootste Europese strategiekantoor, Roland Berger, eindigt op de veertiende plek, terwijl Amerikaanse rivaal Bain & Company – recent uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland – de top vijftien sluit. Tot slot weten Capgemini Consulting (#8), Twynstra Gudde (#11) en BDO Advisory (#13) naast in de lijst van beste organisatieadviseurs, ook in deze lijst een positie te pakken.

Lees ook: De beste adviesbureaus van Nederland (Consultancy.nl ranglijst).