Accenture op overnamepad: 10+ deals gesloten in eerste helft van 2017

18 augustus 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accenture heeft het afgelopen halfjaar wereldwijd een indrukwekkende reeks aan overnames afgerond. In de eerste zes maanden van 2017 voltooide de zakelijke dienstverlener al meer dan tien overnames, die een versterking vormen voor de activiteiten van Accenture op het gebied van onder meer Consulting, Technology en Outsourcing. De belangrijkste deals worden in dit artikel uitgelicht.

Accenture is met ongeveer 411.000 professionals een van de grootste zakelijke en technologische dienstverleners ter wereld. Sinds het begin van dit jaar heeft Accenture een aanzienlijke groei doorgemaakt – eind 2016 telde de dienstverlener nog circa 394.000 werknemers, 17.000 minder dan anno nu. De groei van het personeelsbestand van de wereldwijde dienstverlener is naast organische groei ook voor een groot deel het resultaat van de agressieve overnamestrategie van Accenture. De verschillende takken van het bedrijf, zowel per regio als per dienst, hebben ruim tien belangrijke overnames afgerond sinds de start van het jaar.

Eerste kwartaal

Al voor de kerst van 2016 werd duidelijk dat Accenture het nieuwe jaar goed zou starten op M&A-vlak. De zakelijk dienstverlener kondigde aan een overeenkomst te hebben bereikt met Franse cybersecurityspecialist Arismore. Met de overname, die in het eerste kwartaal van dit jaar werd afgerond, voegde Accenture 270 cybersecurity experts toe aan zijn Franse activiteiten. Op management consultancygebied versterkte Accenture zich in januari 2017 met Seabury Consulting, de luchtvaart consultingtak van het grotere concern Seabury. Wereldwijd maakten 120 luchtvaart consultants de overstap naar hun nieuwe werkgever.

Accenture rondt in eerste halfjaar van 2017 meer dan tien deals af en zet overnamepad voort

Met de overname van solid-serVision versterkte Accenture in februari zijn ServiceNow consulting en systeemintegratie expertise in Duitsland met ruim 100 professionals. Technologie en operations consultancybureau InvestTech Systems Consulting werd in dezelfde maand overgenomen. Het middelgrote Amerikaanse bureau focuste zich voornamelijk op klanten in de investeerderssector en in het wealth managementsegment. De overname van Focus Group Europe voegde op zijn beurt ongeveer 70 ServiceNow experts toe aan de activiteiten van Accenture in het Verenigd Koninkrijk. Net als Focus Group Europe werd in maart 2017 ook First Annapolis Consulting aan de portefeuille toegevoegd. Het Amerikaanse payments consultancybureau, vernoemd naar de stad in Maryland waar het hoofdkantoor is gevestigd, telde op het moment van overname ruim 80 professionals.

Tweede kwartaal

Nadat Accenture in februari al aankondigde interesse te hebben in Duitse designstudio Sinnerschrader, werd in april een overeenkomst bereikt waarin Accenture 62% van de aandelen van het bureau in handen kreeg. Sinnerschrader, dat zich richt op design en het ontwikkelen van digitale producten, is met ruim 500 professionals (125+ creatives, 125 consultants en 250 developers) de grootste overname van H1 2017. Ook in België versterkte Accenture zich in april op design-gebied, door middel van de overname van Kunstmaan – een designbureau met circa 70 professionals in dienst. Eerder in april maakte Accenture al bekend Genfour te hebben overgenomen. Dit middelgrote consultancybureau uit Wales richt zich voornamelijk op robotisering, automatisering en business process advies.

De overige vier grote overnames in het tweede kwartaal vonden allemaal op Amerikaans grondgebied plaats. In mei kocht Accenture e-commerce solution provider en customer journey specialist Media Hive, terwijl in juni SolutionsIQ, Phase One Consulting Group en Intrepid werden overgenomen. De overnames in juni versterkten de VS-organisatie van Accenture op het gebied van Agile & Scrum consultancy (SolutionsIQ; ruim 230 consultants), salesforce en IT-consulting (Phase One Consulting Group; ruim 120 consultants) en digital product development (Intrepid; 150 developers).

Overnamebudget

De komende maanden lijkt er nog geen einde te komen aan de M&A activiteit van Accenture. Een recent artikel op Consultancy.uk meldt dat de zakelijke dienstverlener een budget van $1,8 miljard heeft uitgetrokken voor het doen van acquisities de komende periode – veel meer dan de belangrijkste concurrenten van de technologie- en adviesgigant. De overvolle oorlogskassen van de dienstverlener werden de afgelopen anderhalve maand al naar hartelust aangewend. Accenture nam in juli en de eerste helft van augustus al de volgende bedrijven over: marketingbureau Wire Stone, Concrete Solutions (lean & agile cloud-based mobile software development), content analyticsexpert Search Technologies, Marketing en Sales consultancybureau Brand Learning en digitale optimalisatiespecialist Clearhead.