Randstad-dochter Yacht neemt overheidsdienstverlener BMC over

16 december 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Randstad-dochter Yacht heeft aangekondigd dat het van plan is om BMC over te nemen. Door de overname wordt Yacht in één klap een van de grootste zakelijke dienstverleners van ons land, en verwerft het een toppositie in de advies- en detacheringsmarkt in de publieke sector. 

Met meer dan 900 FTE’s werkzaam vanuit drie vestigingen (Amersfoort, Den Haag en Veldhoven) is BMC een van de grootste zakelijke dienstverleners voor de publieke sector. Het adviesbedrijf, opgericht in 1986, is actief op het gebied van advies en onderzoek, implementatie, detacheren en uitzenden en werving & selectie.

BMC Advies legt zich toe op organisatieadvies, onderzoek en consultancydiensten, PublicSpirit is de label voor de executive search en recruitment werkzaamheden. Het grootste deel van de omzet, zo’n 80%, komt uit de detachering en freelance-diensten voor hoofdzakelijk hoger opgeleide professionals in de publieke sector – hiervoor heeft het bureau diverse labels in de markt, waaronder BMC Implementatie, BeSupported, EduStaf (focus op onderwijs) en Interlink (focus op woningcorporaties). 

Na 30 jaar onafhankelijk te hebben geopereerd heeft de directie van BMC besloten om zich aan te sluiten bij Randstad, met een omzet van €19,2 miljard een van de grootste dienstverleners voor flexibel werk en human resources diensten ter wereld. De overname past volgens Randstad in de strategie om te groeien in de markt voor zakelijke dienstverlening, een branche die een totale omzet genereert van circa €88 miljard. Het bedrijf is via haar dochter Yacht al actief in de sector, waarbij het zich richt op een scala aan vakgebieden als IT, Finance, Engineering, Legal, HRM, Marketing, Supply Chain en Procurement – met de toevoeging van BMC versterkt Yacht haar positie vooral langs twee assen: de publieke sector / het sociaal domein en consultancy.

Yacht koopt zakelijk dienstverlener BMCIndien de deal groen licht krijgt – de transactie is onder voorbehoud van raadpleging van de ondernemingsraden en van goedkeuring door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) – worden de circa 900 FTE’s van BMC geïntegreerd binnen Yacht Nederland, waarbij de nieuwkomer de rol van Center of Excellence voor de publieke sector krijgt toebedeeld. “BMC is een bekende speler met een goede staat van dienst in de publieke sector. Randstad en Yacht worden hierdoor de #1 speler voor professionals in de Nederlandse publieke sector”, aldus Ton Hopmans, Managing Director van Yacht. 

Adviseren op directieniveau

De toevoeging van BMC Advies geeft Yacht daarnaast toegang tot de hogere echelons van de adviesmarkt – een segment waarin Yacht minder zichtbaarheid heeft. De adviestak van BMC adviseert ministeries, lokale overheden, ZBO’s en overige (semi)publieke instellingen over complexe vraagstukken en verandertrajecten, ook voert het verkenningen, audits, effectmetingen en benchmarks uit. Met de consultancy expertise van BMC is Yacht beter in staat om “te adviseren op directieniveau”, aldus Hopmans. 

De topman van Yacht laat verder weten dat de bundeling van krachten beide partijen in staat stelt om “klanten beter te bedienen”, en tegelijkertijd professionals “mooie kansen kan bieden” op het gebied van opdrachten, training & ontwikkeling en persoonlijke ontplooiing.

Over de hele linie zou de integratie van BMC circa €102 miljoen (boekjaar 2016) toevoegen aan de inkomsten van Yacht, wat goed zou zijn voor circa een derde van de omzet van Yacht Group Nederland. BMC was de afgelopen twee jaar weer winstgevend, na een aantal uitdagende jaren (door vraaguitval in de overheidsbranche) waarin een herstructurering en een nieuwe strategische koers werd doorgevoerd, waarmee een faillissement werd voorkomen. Randstad betaalt, inclusief de overname van schulden, €65 miljoen voor BMC.

Het bestuur van BMC wordt gevormd door Albert Jansen, Jan van der Panne en Jaap Liebregt. BMC Advies wordt geleid door Johan van Triest.