BMC groeit weer en laat moeilijke periode achter zich

09 juni 2015 Consultancy.nl

Na een aantal uitdagende jaren heeft BMC, een van de grootste overheidsdienstverleners van ons land, de weg omhoog definitief teruggevonden. Het advies- en implementatiebureau noteerde in het afgelopen boekjaar een omzetstijging van 8%, terwijl de winstgevendheid verder is gestegen tot €10 miljoen. Met de belangrijkste seinen op groen kijkt het bestuur met vertrouwen naar de toekomst.

Al bijna 30 jaar behoort BMC tot een van de belangrijkste zakelijke dienstverleners voor de publieke sector. Het adviesbedrijf werd in 1986 opgericht na de rebranding van Vuga Advisering tot BMC, en is sindsdien uitgegroeid tot een advies-, implementatie- en detacheringsbureau met ruim 1.000 medewerkers. Vanuit de kantoren in Amersfoort, Den Haag, Velp en Veldhoven werken de adviseurs en interim- professionals aan uiteenlopende vraagstukken op het gebied van onder meer openbaar bestuur, sociaal domein, onderwijs, financiën, zorg en wonen.

BMC AdviesHet had echter niet veel gescheeld of BMC had zich niet in deze sterke positie bevonden. In een diepte-interview met het FD in februari dit jaar lichtten Albert Jansen en Jan van der Panne, twee van de drie directeuren van BMC, toe hoe het bureau een turnaround wist te bewerkstelligen waar menig adviesbureau, zoals het doorgestarte Boer & Croon of Monitor, het omgevallen advieskantoor van onder andere strategie-goeroe Michael Porter, jaloers op zouden kunnen zijn. Tussen 2009 tot 2013 kampte BMC met een teruglopende omzet, als gevolg van de inmiddels welbekende ‘disruptieve krachten’ die de aard en het landschap van de adviesbranche hebben getransformeerd. In het geval van BMC was de terugloop van de vraag en marges zelfs nog heftiger omdat het in grote mate afhankelijk is van overheidsopdrachten, een van de zwaarst getroffen markten. In combinatie met de schuld op de balans bracht dit het bureau naar ‘de rand van de afgrond’, erkennen Jansen en Van der Panne.

Een financiële herstructurering volgde, met succes, een omkeer die in retroperspectief de geschiedenisboeken in kan gaan als een turnaround-mijlpaal in de Nederlandse adviesbranche, qua impact misschien wel vergelijkbaar met de afwending van Bain & Company’s faillissement en de renaissance van PA Consulting Group in de vroege jaren ’90*. Na een verzameling “slapeloze nachten en rondjes Nederland achter de kiezen” wisten Jansen en Van der Panne de herstructurering, in twee tranches (in 2012 en in 2014) af te ronden. Aan het einde van de rit zorgde deze herstructurering ervoor dat BMC zijn activiteiten kon voortzetten zonder een ‘Boer & Croon-scenario’ te hoeven ondergaan. Banken, vennoten, de private-equity partij GIMV, werknemers en ex-medewerkers werden allemaal door Jansen en Van der Panne overgehaald om te vertrouwen in de nieuwe koers, waarbij een ‘future-proof’ businessmodel centraal stond.

In het hart van de nieuwe strategie liggen een aantal fundamentele aanscherpingen, zoals de duidelijkere afscheiding tussen consultancydiensten met hoge toegevoegde waarde (BMC Advies), implementatiediensten (BMC Implementatie) en uitzend- en flexactiviteiten (BeSupported, EduStaf en Interlink). Andere belangrijke punten van de nieuwe strategie omvatten het werken met een grotere flexibele schil**, meer focus op een aantal kerngebieden en een efficiëntere bedrijfsvoering. Met deze aanscherpingen en de meeste interventies achter de rug, begon BMC gedurende 2013 geleidelijk de eerste effecten daarvan te merken, en in 2014 werden daadwerkelijk de eerst vruchten geplukt. Vanaf medio 2013 lieten de resultaten een voorzichtig positieve ontwikkeling zien, en in de “eerste helft van 2014 zette het herstel zich door”, aldus Van der Panne tegenover Consultancy.nl.

Gesterkt door het aantrekken van de economie en een aantal grote hervormingen in de publieke sector (bijv. decentralisaties) versnelde het herstel in de tweede helft van 2014. In het boekjaar 2014 realiseerde het bureau uiteindelijk een omzet van €94,2 miljoen – ruim 8% meer dan in 2013. “Met de aanblijvende prijzendruk, kan deze stijging volledig worden toegeschreven aan autonome volumegroei,” zegt Van der Panne. Ook de winstgevendheid liet een stijging zien – de EBITDA geconsolideerd kwam uit op €10 miljoen (10,6%).

Albert Jansen en Jan van der Panne - BMC

Toekomst
Volgens Van der Panne ziet het bestuur van BMC, waarvan naast hijzelf en Jansen, ook Jaap Liebregt deel uitmaakt, de toekomst met groeiend positivisme tegemoet. “We slagen er steeds beter in om onze aangescherpte visie succesvol te implementeren”. Hij vervolgt: “We zien bij BMC Advies duidelijke stappen en resultaten van de focus op hoogwaardige adviesdiensten. Onze advies- en onderzoekspraktijk dragen aantoonbaar bij tot een publieke sector die duurzaam en betaalbaar is. Onze inzet bij opdrachtgevers moet lonen in termen van financieel en/ of maatschappelijk resultaat.”

Maar ook aangescherpte detachering- en flexformules staan steviger dan voorheen, relaterend aan het feit dat de vier belangrijkste financiële KPIs van de onderneming positieve trends vertonen, en steeds dichterbij het “niveau van de middellange termijn doelstellingen” komen. Kortom: De uitgezette koers deugt, de omzet loopt op, de kosten nemen af, de winstgevendheid stijgt, en tot slot neemt het eigen vermogen (sterk) toe. Het bureau bloeit in zijn ogen weer op, en sinds augustus vorig jaar heeft het zijn deuren weer geopend voor nieuw talent. “We hebben het afgelopen half jaar circa 150 nieuwe medewerkers aangenomen, en ook het komende half jaar wordt er actief gezocht naar tenminste 150 nieuwe collega’s.” Hij sluit af: “Samen met de sterke verbetering van de resultaten laat BMC de moeilijke periode 2010 - 2013 nu definitief achter zich.”

Branchebrede ontwikkeling
De opwaartse trend bij BMC past in de bredere ontwikkeling die zichtbaar is bij de grotere Nederlandse bureaus in de branche. Zo’n drie maanden geleden berichtte Consultancy.nl over de financiële ontwikkelingen van branchegenoot
Twynstra Gudde, die net als BMC de uitdagende crisisjaren heeft weten te doorstaan en weer groeit. Ook Berenschot en de consultancypraktijken van de Big Four kantoren tonen momenteel een versnelling in hun groei. Voor de rest van 2015 wordt voorspeld dat de markt uitdagend zal blijven, hoewel groei wordt voorzien. Zo blijkt uit een recent onderzoek van de ROA en Ooa dat circa 60% van de organisatieadviseurs 'goede' tot 'zeer goede' vooruitzichten ziet voor de toekomst, terwijl volgens de analisten van Source de Nederlandse adviesmarkt dit jaar naar verwachting tussen de 2% en 3% zal groeien.

* Bain & Company wist onder leiding van Mitt Romney, voormalig Presidentskandidaat van de VS, begin jaren ’90 een faillissement af te wenden. Ook PA Consulting Group bevond zich in de begin jaren ’90 in financiële moeilijkheden, na het aantreden van Jon Moynihan als CEO in 1992 wist het Britse bureau een succesvolle turnaround te bewerkstelligen. 

** Inmiddels wordt zo’n 20% van de gecontracteerde uren flexibel ingevuld. BMC streeft ernaar dit aandeel verder uit te breiden naar 30% flexibel.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup