Sander van 't Noordende nieuwe chief executive van Randstad

22 oktober 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voormalig Accenture-bestuurder Sander van ’t Noordende is de nieuwe chief executive officer van Randstad. Hij volgt Jacques van den Broek op, die in maart na het einde van zijn tweede termijn het stokje doorgeeft.

Onder leiding van Jacques van den Broek, die opgeteld 34 jaar werkzaam is bij de onderneming, groeide Randstad uit tot het grootste uitzendconcern ter wereld. Vandaag de dag boekt Randstad een omzet van rond de €21 miljard (pre-corona). Aan het einde van het huidige fiscale jaar verwacht het concern – gestuwd door de aantrekkende markt voor talent – een recordomzet van meer dan €23,5 miljard te noteren.

“Het was en is nog steeds een enorme eer om al 34 jaar voor dit geweldige bedrijf te mogen werken”, vertelt Van den Broek. “Ik ben er enorm trots op dat ik twee termijnen als Chief Executive heb mogen dienen. We hadden in de afgelopen acht jaar niets kunnen bereiken zonder het harde werk, de toewijding en de creativiteit van mijn collega’s overal ter wereld, en ik wil hen daarvoor bedanken.”

Sander van 't Noordende, Chief Executive Officer, Randstad

“Randstad is een geweldig bedrijf met een geweldige toekomst voor zich, en ik feliciteer Sander met zijn benoeming”, voegt de vertrekkende CEO toe. “Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken aan de overgang naar CEO volgend jaar.”

Sander van ’t Noordende

Nieuwe topman Van ’t Noordende (zijn benoeming moet nog worden goedgekeurd, maar dat is enkel een formaliteit) komt van buiten de organisatie en maakte gedurende zijn loopbaan carrière in de consultancy. Hij werkte maar liefst drie decennia bij Accenture, waar hij uitgroeide tot een van de belangrijkste bestuurders wereldwijd.

Na Accenture in Nederland enkele jaren te hebben geleid werd de in Eindhoven opgeleide industrieel ingenieur benoemd tot chief executive van de Resources operating group. Vijf jaar later volgde de rol van chief executive van Accenture’s management consulting business, om vervolgens chief executive te worden van de Products operating group (onder zijn leiding verdubbelde deze divisie de omzet naar $12 miljard).

Bovendien maakte Van ’t Noordende dertien jaar deel uit van het mondiale managementteam van Accenture. Nadat hij niet werd verkozen tot wereldwijde CEO van Accenture (de keuze viel op de Amerikaanse Julie Sweet) besloot Van ’t Noordende om zijn hoofdstuk bij Accenture te sluiten.

Weg met een glimlach

“CEO worden zou de bekroning hebben gevormd, maar dat ligt nu buiten bereik. Ik ben nu 56, mijn volgende kans is over zes of zeven jaar. Dan zal ik 63 zijn”, zei hij kort op de aankondiging van zijn vertrek. Ondanks het mislopen van de hoogste functie, vertrok Van ’t Noordende met een glimlach: “Ik heb alles te danken aan dit bedrijf, ook de vriendschappen.”

Hij trad afgelopen voorjaar aan als commissaris bij Randstad en schuift nu door naar de rol van chief executive officer. “Ik ben zeer verheugd te worden voorgedragen als de volgende CEO. Ik herken de strategische richting van het bedrijf en kijk ernaar uit om samen met het hele Randstad-team te blijven werken aan het leveren van uitstekende dienstverlening aan onze klanten en talenten en tegelijkertijd waarde te creëren voor onze aandeelhouders en al onze stakeholders.”

Hij voegt toe dat hij zich er terdege van bewust is dat hij “grote schoenen” zal moeten vullen, want zijn voorganger Jacques van den Broek is, zo laat Van ’t Ende weten, “alom erkend als de beste CEO in de sector”.

Van ’t Noordende zal leidinggeven aan een directieteam dat verder bestaat uit onder meer financieel directeur Henry Schirmer en bestuurslid Chris Heutink. Gisteren maakte Randstad bekend dat beide mannen per maart volgend jaar zijn herbenoemd voor nog eens vier jaar. Schirmer heeft er dan één termijn opzitten, Heutink twee.

De juiste mix

Volgens president-commissaris Wout Dekker brengt Van ’t Noordende de juiste mix mee van ervaring en vaardigheden om de ambities van Randstad waar te maken. Tegen 2030 wil Randstad naar eigen zeggen een rol van betekenis spelen in het werkzame leven van zo’n 500 miljoen mensen.

Van ’t Noordende is naast zijn bestuursrol een gepassioneerd voorvechter van diversiteit en inclusie. Hij zet zich al jaren in voor diversiteit binnen het bedrijfsleven en geldt als een boegbeeld van de LHBTI-gemeenschap. Diverse malen stond hij hoog genoteerd in de wereldwijde top 100 van bestuurders die zich hiervoor inzetten.