Voormalig McKinsey-partner Annet Aris commissaris bij Randstad

11 januari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Randstad Holding heeft INSEAD adjunct-hoogleraar en voormalig McKinsey & Company-partner Annet Aris aangesteld als Commissaris. Ze volgt Giovanna Kampouri Monnas op, die twaalf jaar toezichthouder is geweest binnen de uitzendorganisatie.

Met de aanstelling van Annet Aris haalt Randstad – met ruim 32.000 eigen werknemers en een omzet van €19,2 miljard een van de grootste dienstverleners voor flexibel werk en human resources-diensten ter wereld – een ervaren toezichthouder en bestuurder in huis. Gedurende haar loopbaan van meer dan dertig jaar heeft ze onder meer zitting heeft genomen in verschillende bestuursraden en RvC’s van uiteenlopende Europese corporate organisaties*. Momenteel is Aris nog altijd actief als toezichthouder bij chipmachineproducent ASML, verzekeraar ASR Nederland, reisorganisatie Thomas Cook, mediabedrijf ProSiebenSat.1 en heftruckbouwer Jungheinrich.

Expert in digitale transformatie

Digitale transformatie en disruptie vormen de expertisegebieden en rode draad in de carrière van Aris. Zo doceert ze sinds 2003 over deze onderwerpen aan business school INSEAD, waar ze als adjunct Professor of Strategy werkzaam is. Daarnaast snijdt ze sinds drie jaar deze thema’s aan in de zaterdageditie van het FD, waar ze wekelijks een column verzorgt rondom digitale transformatie en corporate governance.
Annet ArisAris kan verder bogen op ruime ervaring binnen het strategy consulting-domein. Zo is ze ruim achttien jaar werkzaam geweest bij McKinsey & Company, ’s werelds grootste strategy consultancykantoor. Na toegelaten te zijn voor McKinsey’s European INSEAD Fellow-programme, rondde Aris in 1986 haar MBA af bij INSEAD in Fontainebleau. Hierop startte ze bij McKinsey als Fellow, groeide door in de rol Associate, om uiteindelijk in 1994 tot Partner benoemd te worden. Vanuit die rol gaf ze vanaf 1999 mede leiding aan de Media Practice van McKinsey in Duitsland. Daar was ze sinds 1990 actief, na eerder ook in Nederland en de UK te zijn gestationeerd. In 2003 volgde de overstap naar INSEAD.

Randstad

De benoeming van digitale transformatie-expert Aris als toezichthouder binnen Randstad, ’s lands grootste uitzendorganisatie, is gezien haar expertisegebied geen verrassende. De uitzendorganisatie is het afgelopen jaar flink aan het investeren, onder meer in online toepassingen of platforms (zoals HR-platform Crunchr) maar ook in nieuwe bedrijven – zoals via de overname van BMC door Randstad-dochter Yacht, of de aanschaf van banensite Monsterboard vorig jaar. Over die laatste deal schreef Randstad: “De combinatie van Monsters gebruiksvriendelijke digitale, sociale en mobiele toepassingen en ons eigen wereldwijde netwerk stelt ons in staat een technologisch geavanceerd totaalpakket op het gebied van HR-diensten aan te bieden op een markt die gekenmerkt wordt door snelle technologische verandering.”

Aris neemt de rol van toezichthouder over van Giovanna Kampouri Monnas, die na drie maximale termijnen van vier jaar het stokje moest overdragen. Wout Dekker, voorzitter van de raad van commissarissen bij Randstad Holding, zegt in een reactie: “Namens zowel de raad van commissarissen als de raad van bestuur, maak ik van deze gelegenheid gebruik om Giovanna Kampouri Monnas te bedanken voor haar uitstekende bijdrage en toewijding aan Randstad in de afgelopen twaalf jaar. Ik ben erg blij om Annet Aris te verwelkomen als lid van onze raad van commissarissen. Annet's kennis van de digitale wereld zal van grote waarde zijn voor Randstad, omdat digitale transformatie een zeer belangrijke pijler is van de algemene strategie van Randstad in de toekomst. "

Naast haar diverse werkzaamheden, is Aris verder een veelgevraagd spreker op internationale media- en telecomcongressen en heeft ze gedurende haar carrière diverse artikelen en case studies over het medialandschap uitgebracht.

* Annet Aris bekleedde bestuursrollen bij onder andere de Nederlandse telecomwaakhond OPTA (2008-2011, bestuursvoorzitter) en de Duitse frisdrankenproducent Hansa Heemann (2004-2014, vicevoorzitter).