RVO selecteert zes zakelijke dienstverleners voor financiële inhuur

23 januari 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Zes zakelijke dienstverleners zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geselecteerd om de komende jaren de overheidsinstantie te helpen bij de uitvoering van financieringsregelingen. De totale opdrachtwaarde wordt geschat op €22 miljoen, voor een periode van vier jaar.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, heeft als doelstelling Nederlandse ondernemers te ondersteunen bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Dit doet de RVO door middel van subsidies, het vinden van zakenpartners, kennis en het helpen bij voldoen aan wet- en regelgeving.

Als onderdeel van zijn dienstverlening aan ondernemers verstrekt de RVO jaarlijks subsidies en biedt het fiscale compensatie. De overheidsdienst voert ook financieringsregelingen uit die niet in deze twee vormen in te passen zijn – te denken valt aan garanties, kredieten of risicokapitaal.

RVO selecteert zes zakelijke dienstverleners voor financieel inhuur

Om dit proces in goede banen te leiden, schakelt de RVO regelmatig de hulp in van externe dienstverleners, enerzijds om toegang te krijgen tot gespecialiseerde expertise, anderzijds om pieken in de werkcapaciteit af te dekken.

In dat kader heeft de RVO de afgelopen periode gebruikgemaakt van raamovereenkomsten die in 2013 waren afgesloten. Aangezien eind 2017 de vierjarige duur ervan afliep, lanceerde de RVO in september van vorig jaar een Europese aanbesteding voor nieuwe preferred supplier-contracten. De aanbesteding voor ‘Financieel Specialisten’, die een totale waarde heeft van €22 miljoen voor een periode van vier jaar, trok – weinig verrassend – veel belangstelling vanuit de markt.

Mkb-financieringen

Voor perceel 1, dat betrekking heeft op bancaire kennis en ervaring gericht op mkb-financieringen, ontving de RVO negen inschrijvingen. Hieruit zijn drie partijen als winnaar uit de bus gekomen: detacheerder Yacht (een dochteronderneming van Randstad), Totality Recruiting Services, een bedrijf uit Ravenstein dat in 2017 behoorde tot de snelst groeiende ondernemingen van het jaar, en Octas, een Amsterdamse detacheerder voor de bankensector.

Zij zullen professionals gaan leveren die expert zijn op het gebied van bancaire kredietverstrekking. De leningen dan wel garanties die RVO verstrekt zijn doorgaans lastige financieringen, dus “gedegen ervaring met kredietanalyse van (risicovolle) financieringen is een bepalende functie-eis”, zo stelt de opdrachtgever in de aanbestedingsdocumentatie.

Financiering van (middel)grote bedrijven

Het tweede perceel, dat zich concentreert op financiële specialisten die kunnen ondersteunen bij de financiering van (middel)grote bedrijven, werd in de wacht gesleept door YER Nederland, YACHT en Totality Recruiting Services.

Specialisten die hier worden gevraagd dienen te beschikken over een diepe expertise in grote financieringen (€100 miljoen en meer) en ervaring hebben in het onderhandelen met banken over onderwerpen als kredieten en garanties. Gekwalificeerde kandidaten hebben volgens de RVO ten minste acht jaar ervaring in het kredietrisicomanagement in senior posities.

Private equity

Voor perceel 3 kwamen zeven zakelijke dienstverleners langs bij het tenderteam om te pitchen. De winnaars zijn overigens gelijk aan die van perceel 1: Yacht, Totality Recruiting Services en Octas. In dit perceel gaat het om de levering van professionals die ervaring hebben met op risicokapitaal gebaseerde producten, zoals venture-capital, in plaats van bancaire leningen.

“Net als bij de financiering van grote bedrijven gaat het hier om zeer hoog gekwalificeerd personeel. De geschikte kandidaat heeft bij voorkeur een rol als investmentmanager gehad of is werkzaam geweest als fondsmanager en heeft een gedegen ervaring op het vlak van risicokapitaal/private equity”, aldus de profielschets van de RVO. Yacht, dat drie contracten wist te verkrijgen, is een goede bekende van de RVO en werkte al veelvuldig samen met de overheidsdienst.

Yacht, YER Nederland, Totality Recruiting Services, Octas, Welten, OrangeX, Beaufort

Specialistische inhuurgebieden

Om ook meer specialistische inhuurgebieden af te dekken, besloot de RVO ook een vierde perceel in het leven te roepen. Daarbij gaat het om rollen zoals het beoordelen van kredietaanvragen van innovatieve ondernemers en hun businessplannen, advisering aan klanten van de RVO, accountmanagement met diepgaande kennis en ervaring van industrie- en projectfinanciering.

Hier schreven in totaal acht partijen zich in, waaronder twee nieuwe partijen die werden uitgekozen vanwege hun trackrecord: Welten, een financiële detacheerder, en OrangeX, dat gedurende het proces samenwerkte met Beaufort Corporate Consulting. De overige verkozen partijen voor dit perceel waren YER, Octas en Totality Recruiting Services.

Dit betekent dat Totality voor elk van de vier percelen is gekozen als preferred supplier. In een reactie op het mooie resultaat geeft Robbert de Groot, directeur van Totality, aan: “We verheugen ons op een mooie samenwerking met de RVO de komende vier jaar!”

Koen Biemans van OrangeX geeft aan dat hij “bijzonder trots” is op de gunning en voegt daar nog aan toe: “We waren er vanaf het begin van overtuigd dat een gezamenlijke aanbieding met een specialist als Beaufort onze propositie dieper en sterker zou maken.” Beaufort levert in de combinatie het (internationale) financieringsspecialisme, terwijl OrangeX zich een specialist mag noemen op het gebied van financiering en subsidieverstrekking van innovatie.

Beaufort-partner Arthur van Midden stelt: “Met OrangeX hebben wij een sterke partner die verbindingen weet te leggen tussen de behoefte van organisaties enerzijds en het talent van hoogwaardige professionals anderzijds.” Biemans voegt toe: “Wij zien uit naar de uitdagende opdrachten waar onze gezamenlijke professionals hun tanden in mogen gaan zetten.”

De komende twee jaar zullen de zes zakelijke dienstverleners in hun respectievelijk perceel via minicompetities gaan bepalen welke partij diensten levert aan de RVO. De raamovereenkomst heeft een looptijd van twee jaar, met twee maal een optie tot verlenging van één jaar.