Krapte op flexmarkt lijkt over zijn hoogtepunt
De krapte op de Nederlandse flexmarkt lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. Dat stellen Intelligence Group en HeadFirst Group in hun meest recente Talent Monitor.
Elk kwartaal brengen Intelligence Group (een onderzoeksbureau) en HeadFirst Group (een uitzendconcern en techdienstverlener) een monitor uit waarin ze de belangrijkste bewegingen in de flex-arbeidsmarkt in kaart brengen.
Deze markt is behoorlijk groot in Nederland. Ons land telt meer dan 1,2 miljoen zelfstandige professionals, waarvan ruim 40% hoogopgeleid is. Zij werken of vanuit eigen initiatief bij een opdrachtgever of worden via een intermediair/broker gedetacheerd of als tijdelijke kracht ingezet.
De jaren 2021 en 2022 waren gouden tijden voor de flexmarkt. Door een grote krapte op de arbeidsmarkt wendden veel organisaties zich tot de flexmarkt om zo te kunnen beschikken over benodigd talent en voldoende capaciteit.
“Maar er is sprake van enige verlichting op de arbeidsmarkt”, zegt Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group. Zo is het aantal openstaande vacatures per 100 werklozen gedaald van 143 in het vorige kwartaal tot 122 nu. En dat heeft z’n weerslag op de vraag naar flexpersoneel.
Het gemiddelde aantal reacties van zelfstandig professionals op opdrachten is gestegen naar ruim boven de drie, waarmee het weer op het niveau is van voor de coronacrisis. “Ook worden op nagenoeg alle opdrachten weer aanbiedingen gedaan. Op het toppunt van de krapte, eind 2021, lag het gemiddelde onder de twee aanbiedingen per opdracht en bleef een groter deel van de opdrachten zonder aanbieding”, zegt Waasdorp.
Een ander signaal dat de flexmarkt licht afkoelt, is dat de tarieven van hoogopgeleide zzp’ers en gedetacheerden minder hard stijgen dan de inflatie. De tarieven zijn gemiddeld genomen met 3,7% gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van vorig jaar. De inflatie is aanzienlijk hoger. “Ook dit is een indicatie dat de arbeidsmarkt minder krap wordt”, aldus Waasdorp.
De grote sprong in het aantal zelfstandige professionals is hier mede debet aan. Volgens een schatting van de onderzoekers is het aantal hoogopgeleide zzp’ers sinds 2018 met 30% toegenomen. Zelfstandig ondernemen wint aan populariteit. Tussenpartijen en netwerken professionaliseren hun manier van werken en het vooruitzicht op hogere inkomsten werkt als een sterke magneet.
“Dat de markt zich herstelt komt ook door betere en datagedreven sourcing van tussenpartijen”, zegt Waasdorp.