Uurtarieven zzp’ers stegen in 2022 minder hard dan gehoopt
Toen zzp’ers halverwege 2022 gevraagd werd met hoeveel ze hun tarieven wilden verhogen om de inflatie bij te benen, spraken ze de hoop uit om tussen de 5% en 10% meer te gaan vragen. In de praktijk is daar niet veel van terechtgekomen.
2022 gaat in de boeken als het jaar met de torenhoge inflatie – voor Nederlandse begrippen dan. In bijvoorbeeld het door een extreme crisis getroffen Libanon kregen de inwoners vorig jaar een inflatiepercentage van 189% voor de kiezen, en in Turkije lag de inflatie op 85%.
In vergelijking daarmee stelt de 10% waar Nederland op uitkwam niet veel voor, maar evengoed betreft het de hoogste inflatie in ons land sinds 1975. In het decennium voor 2022 lag het percentage steevast vele malen lager – tussen de 1% en 3%.
Voor werkend Nederland vormde de hoge inflatie van 2022 aanleiding om meer te eisen van werkgevers. En dat is tot op zekere hoogte ook gelukt, want volgens AWVN stegen de salarissen voor mensen in loondienst in 2022 gemiddeld genomen met 3,8%. Uit nieuwe cijfers van Intelligence Group en HeadFirst Group blijkt nu dat ook zzp’ers er gemiddeld zo’n 3,8% bij kregen.
“De 3,8% is, onder druk van schaarste en inflatie, een stuk lager dan voorspeld werd”, zegt Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group.
Wat ten grondslag ligt aan het verschil tussen wat werd gewenst en de realiteit is niet onder de loep genomen in het onderzoek van Intelligence Group en HeadFirst Group. Vermoedelijk heeft het te maken met de ontwikkeling van de economie (die richting een recessie gleed) en het feit dat het hoogst ongebruikelijk is om de tarieven met hoge percentages op te schroeven. Zzp’ers kiezen dan ook eerder om een deel van hun koopkrachtdaling te accepteren.
De onderzoekers verwachten dat er dit jaar sprake zal zijn van een inhaalslag. Want in reële termen zijn de meeste zzp’ers er dus financieel op achteruit gegaan (hoewel dit natuurlijk sterk afhankelijk is van de persoonlijke situatie, of mensen in aanmerking komen voor overheidssteun, hun uitgavenpatronen, enzovoorts).
In dat licht voorspellen de onderzoekers dat de tarieven van zzp’ers in 2023 met tussen de 4% en 6% zullen toenemen. “Alsnog een aanzienlijke groei, zelfs net iets hoger dan vorig jaar, aangezien er sprake is van een vertragend effect uit 2022”, zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group.
De onderzoekers voegen nog toe dat er naar verwachting meer variantie in de tariefstijgingen tussen professionals zichtbaar zal zijn. Dit komt omdat opdrachtgevers, die ondanks de krapte op de arbeidsmarkt angstig zijn voor een (milde) recessie en winstdaling, kritisch zullen kijken naar welke professionals een verhoging ‘verdienen’, en met hoeveel.
“Opdrachtgevers nemen geen rigoureuze stappen om tarieven op lopende opdrachten op grote schaal te indexeren. Ze kiezen voor een performance based-aanpak”, aldus Van Happen.