Tarief van hoogopgeleide zzp’ers met 5% omhoog in 2022

11 januari 2022 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoogopgeleide zzp’ers worden in 2022 rond de 5% duurder, volgens een schatting van flexdienstverlener HeadFirst Group en arbeidsmarktspecialist Intelligence Group.

Voor hun schatting keken de onderzoekers naar de ontwikkeling van vraag en aanbod in meer dan vijftig beroepsgroepen waar hoogopgeleiden een sterke vertegenwoordiging genieten. Aan de hand van een voorspelmodel brachten ze voor elke beroepsgroep een te verwachten tariefstijging in kaart.

Gemiddeld genomen zal een hoogopgeleide zzp’er haar of zijn uurtarief naar verwachting met 5% opschroeven, wat boven de te verwachten inflatie voor 2022 ligt (de Rabobank verwacht bijvoorbeeld een inflatie van 3,8%, het CBS komt binnenkort met zijn raming).

Verwachte tariefstijging van hoogopgeleide zzpers in 2022De verschillen tussen de diverse segmenten binnen de zzp-inhuurmarkt zijn echter groot te noemen. Zo kan een manager ICT zo’n 14% meer vragen dit jaar door de grote krapte in de markt, terwijl software- en applicatieontwikkelaars gemiddeld zullen uitkomen op een stijging van 6%.

Freelancers gespecialiseerd in beleids- of organisatieadvies kunnen rekenen op 5% extra, architecten en interieurontwerpers op net iets meer dan 4%, en psychologen en sociologen op circa 3%.

Bibliothecarissen en conservatoren gaan er dit jaar volgens de voorspelling juist op achteruit: zij zien hun tarieven met 2,6% dalen, volgens de modellen van HeadFirst Group en Intelligence Group.

Nieuwe situatie

Met een gemiddelde van 5% krijgen inhuurders van flexpersoneel te maken met een nieuwe situatie. Want normaal gesproken ligt de tariefstijging in lijn met inflatie (<2%).

“Er is echter momenteel sprake van een exceptioneel schaarse arbeidsmarkt, zowel als het gaat om het aanbod van vast als voor het eerst ook van flex. Met als klap op de vuurpijl een razendsnel oplopende inflatie”, aldus Han Kolff, CEO bij HeadFirst Group.