Uurtarief van interim managers en consultants licht gestegen

18 november 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De uurtarieven van hoogopgeleide interim-managers en zelfstandige consultants zijn in het eerste half jaar van 2019 licht gestegen. Dat blijkt uit een analyse van meer dan 30.000 interim-opdrachten, uitgevoerd door Consultancy.nl in samenwerking met Planet Interim.

De studie vergeleek de uurtarieven voor interim management- en consultancyopdrachten gedurende de eerste helft van dit jaar met de tarieven die golden de eerste helft van 2018. Hieruit blijkt dat bij acht van de vijftien onderzochte segmenten er sprake is van een tarievenstijging van gemiddeld genomen 3,5%. Interimmers werkzaam in de bouwwereld en in de transport- en logistieksector zagen hun tarieven met 6% het meest stijgen.

Ook interim managers en zelfstandig opererende consultants die zich richten op strategie, law, inkoop, finance, hospitality en facility management zagen hun uurtarieven stijgen. Freelance professionals actief in de marketingsector (€93 per uur) en ICT-sector (€97 per uur) en zelfstandigen belastingadviseurs (€88 per uur) zagen hun fees dalen.

Over de hele linie genomen kost een hoogopgeleide interimmer in de eerste helft van 2019 gemiddeld €96 per uur, wat hetzelfde bedrag is als tijdens de eerste helft van 2018. Hiermee zijn interimmers binnen het advieslandschap betrekkelijk prijzige zzp’ers om in te huren. De gemiddelde fee van een freelancer (ongeacht zijn of haar specialisme) is namelijk iets minder dan €50 per uur. Zo heeft een zelfstandige HR-professional een gemiddeld uurtarief van €58, terwijl een zzp’er in finance- en administratiesector kan rekenen op €45 per uur.

Uurtarief van interim managers en zelfstandige consultants

Brokers en payrollers

Volgens Planet Interim oprichter Niels van Berkel kunnen interimmers in de meeste gevallen niet rekenen op een fee van €96 per uur. “De interimmarkt is namelijk voor een groot deel in handen van intermediairs en brokers, die naar schatting 80% van alle opdrachten in beheer hebben. Zij rekenen 15% tot 30% van het uurtarief als bemiddelingskosten, waardoor het uurtarief van €96 flink onder druk komt te staan.”

Naast dat bemiddelaars een deel van het geld opstrijken, zijn interimmers soms ook een gedeelte van hun fee kwijt aan payrollorganisaties – partijen die de contractafhandeling en het juridisch gedeelte op zich hebben genomen. Vooral deze groep heeft de laatste jaren een forse opmars gemaakt, wat met name komt door de onduidelijkheid rondom de wet- en regelgeving voor het inhuren van zelfstandige professionals.

Zo werd op 1 mei 2016 de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) ingevoerd, de opvolger van de afgeschafte Verklaring arbeidsrelatie. In het regeerakkoord van 2017 staat echter te lezen dat de Wet DBA weer zal worden vervangen, met name omdat de Wet DBA niet de duidelijkheid en rust heeft gebracht die hij moest brengen. Het streven is om de nieuwe wet op 1 januari 2021 in te laten gaan. Tot die tijd is de Wet DBA van kracht. De Belastingdienst controleert tot dat moment of de Wet DBA wordt nageleefd. Om risico af te dekken maken freelancers gebruik van payrollleveranciers.

Volgens gegevens van het CBS behoren payrollbedrijven tot de snelst groeiende organisaties van ons land. Het Nederlandse bedrijfsleven telde vorig jaar 8.500 snelgroeiende bedrijven, waarvan circa 10% actief is in de uitzendsector. Naast uitzendbureaus wordt deze groep van groeiers gedomineerd door payrollbedrijven – 22% van alle payrollbedrijven mag zich een ‘snelle groeier’ noemen, wat neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse groei van minimaal 10% over een periode van drie achtereenvolgende jaren.