Uurtarief van zzp-consultant wordt flink afgeroomd

26 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Zelfstandige consultants krijgen in de praktijk een stuk minder betaald dan zij zelf graag zouden willen. Dat blijkt uit een analyse van duizenden tarieven en opdrachten. 

Nederland telt meer dan 100.000 zelfstandige professionals in de zakelijke advisering, van wie de meesten actief zijn als zelfstandig consultant / freelancer of interim manager. Gemiddeld genomen vragen deze zelfstandigen – hoogopgeleide professionals die veelal een achtergrond hebben in de advieswereld – een uurtarief van €98 per uur.

Te hoog gegrepen

Van dit gewenste uurtarief blijkt in de praktijk echter behoorlijk wat te worden afgesnoept, zodra is besloten een opdracht bij een klant te pitchen. Consultancy.nl analyseerde samen met Planet Interim data van 1.000+ opdrachten die in 2019 op het platform van Planet Interim zijn gematcht met honderden consultants. Uit die analyses blijkt dat als het er op aankomt, consultants gemiddeld genomen werken voor een tarief dat tussen de €60 en €70 per uur ligt.

Deze duidelijke kloof met de hiervoor genoemde €98 komt voort uit een aantal factoren. De belangrijkste factor is de tariefindicatie die door opdrachtgevers wordt afgegeven. Wanneer klanten hun projecten uitzetten op marktplaatsen zoals die van Planet Interim, geven ze een indicatie mee van het uurtarief, en soms ook een maximumtarief. Gemiddeld lag dit indicatietarief in 2019 op €63 per uur.

Gewenste tarieven versus geboden tarievenSectorperspectief

Het verschil tussen de tarieven, zo’n €35, wordt dus afgeroomd van het bedrag dat zelfstandige consultants in eerste instantie voor ogen hadden. Vergeleken met sommige andere sectoren, is dit verschil fors te noemen. Ter illustratie: in de bouw is dit verschil ‘slechts’ €11 per uur, terwijl zzp’ers in de bouw ook nog eens goedkoper zijn dan consultants.

Ook in de advocatuur is het verschil tussen de gewenste en betaalde tarieven klein. In vier sectoren is de kloof van het verwachtingspatroon van zzp’ers echter nóg groter: in retail & consumentengoederen, woningcorporaties, media & communicatie en accountancy & administratie.

Een tweede factor die de tarievenkloof tussen wat opdrachtnemers verlangen en opdrachtgevers bereid zijn te bieden verklaart, is de enorme concurrentie in de markt voor zelfstandige management consultants. Nederland telt anno 2020 een overvloed aan zzp’ers in de consultancy. De Nederlandse freelance consultingsector kent zelfs de hoogste dichtheid ter wereld. Goed nieuws voor klanten van deze spelers, aangezien zij veel keuze hebben en het enorme aanbod tevens de prijs drukt.

Verder heeft ons land een vrij volwassen netwerk bestaande uit detacheerders, intermediairs en marktplaatsen, die een rol spelen bij de bemiddeling van zelfstandige consultants. Volgens schattingen loopt meer dan 70% van alle opdrachten via zo’n constructie. Deze partijen rekenen een fee voor hun diensten – doorgaans tussen de 10% en 15% van de uurtarieven – en opdrachtgevers rekenen deze extra kosten door in hun tariefindicaties.

Tot slot, op welk uurtarief een opdrachtgever en opdrachtnemer uiteindelijk uitkomen verschilt van opdracht tot opdracht. Het blijft uiteindelijk een onderhandeling tussen twee partijen, waarbij de uitkomst ligt tussen wat gewenst is en geboden wordt.