De 80 belangrijkste uitzendorganisaties en flex intermediairs

25 juli 2016 Consultancy.nl 13 min. leestijd

De flexmarkt heeft zijn groei vorig jaar verder doorgezet en is anno 2016 ruim €21 miljard waard. De top 80 uitzend- en flexorganisaties hebben meer dan de helft van deze waarde in handen. Randstad mag zich met afstand de grootste detacheerder noemen, gevolgd door USG People and Adecco Group. De vooruitzichten voor de flexmarkt zijn goed: de markt trekt aan en de wet DBA stuwt de vraag naar tijdelijk personeel.

Sinds eind 2013 is de vraag naar tijdelijke arbeid aan het aantrekken, en in 2015 kende de groei een versnelling. Uit data van het CBS blijkt dat de werkeloosheid verder is afgenomen. 78% van de flexwerkers is na drie maanden nog steeds aan het werk in een flexibel dienstverband, terwijl steeds meer zelfstandigen doorstromen naar een vast dienstverband (12%). Deze trend wordt mede ingegeven door het groeiende aantal vacatures – in het vierde kwartaal van 2015 werd de grootste vacaturegroei van de afgelopen vier jaar genoteerd, met een netto toename van 48.000 vacatures.

Net als voorgaande jaren heeft corporate finance kantoor MBCF samen met vakblad Flexmarkt de omzet en omzetgroei van de grootste flexmarktbedrijven en uitzendbureaus van Nederland in kaart gebracht. Bijna 100 arbeidsbemiddelingsbedrijven werden meegenomen in het onderzoek, Consultancy.nl neemt de 80 grootste uitzendorganisaties van ons land onder de loep.

Omzetontwikkeling van de top 80 uitzendorganisaties

De groei van de flexmarkt is duidelijk te zien in de omzetcijfers van de flexmarktbedrijven. Samen zijn de bedrijven in het onderzoek goed voor een totale omzet van €11,2 miljard, ongeveer 13% meer dan de totale omzet van deze bedrijven in de vorige editie van de lijst. Volgens gegevens van het CBS bedraagt de totale omvang van de flexbranche in Nederland ruim €21 miljard, wat betekent dat de top 80 bedrijven gezamenlijk ruim 50% van de marktwaarde in handen hebben. Van deze €11,2 miljard is maar liefst 42% in handen van de drie grootste spelers: Randstad, USG People en Adecco Group. Slechts vijf bedrijven in het onderzoek wisten geen omzetgroei te boeken in 2015, waarvan slechts een een omzetdaling noteerde. Het grootste deel van de flexorganisaties (69 ondernemingen) groeide met meer dan 10%, en de gemiddelde omzetgroei van de bedrijven in het onderzoek bedroeg 14,4%.

Volgens de onderzoekers is de groei van de markt aan drie zaken te wijten. Ten eerste presteert de economie over de hele linie beter, wat een positieve impuls geeft in de vorm van meer banen en meer vacatures. Daarnaast is flexwerken nog steeds in opkomst, omdat steeds meer bedrijven het aannemen van mensen in een vast loondienstverband vervangen door een langer durende flexibele arbeidsrelatie. Hierdoor groeit de markt voor uitzendbureaus, detacheerders, payrollingbedrijven en andere arbeidsbemiddelaars. De vraag naar flexwerkers in uren werk is in 2015 met 9,4% gestegen – een verdubbeling ten opzichte van de groei in 2014. Ten derde worden flexwerkers gemiddeld langer ingeschakeld voor opdrachten dan voorheen, en grote opdrachten leveren meer omzet.

Top 10

Net als voorgaande jaren staat Randstad opnieuw op de eerste plek, met veruit de grootste omzet van ruim €3 miljard. De #2, USG People, heeft net iets meer dan een derde van de omzet van Randstad met een totaal van €1,1 miljard. Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers prees USG topman Rob Zandbergen vooral de prestaties van USG-dochter Start People, die volgens hem “duidelijk marktaandeel aan het winnen is”. Met iets meer dan de helft van de omzet van de #2 volgt op de derde plek, met een omzet van €581 miljoen Adecco, dat in 2015 een aanzienlijke groei geboekt heeft. Met zijn omzetgroei van 10,8% ten opzichte van 2014 is Adecco de snelst groeiende speler binnen de categorie van organisaties met een omzet van meer dan €450 miljoen.

Top 10 uitzendorganisaties

Toch vindt kersvers Adecco algemeen directeur Hans Pruis dit het moment voor een pas op de plaats: “We zijn trots op de cijfers, maar het heeft ons te veel gekost. We zijn eind van het jaar een aantal grote klanten kwijtgeraakt.” En grote klanten zijn belangrijk voor het wereldwijd actieve bedrijf. “We moeten herijken, herpositioneren, de organisatie anders neerzetten en andere mensen aannemen, die bijvoorbeeld meer op digitalisering zijn gericht. Met dat laatste zijn we nu hard bezig, zonder te vergeten dat de winkel gewoon open is”, aldus Pruis.

Op de vierde plek volgt Manpower met een omzet van €508 miljoen – 3% meer dan in 2014. Op de vijfde plek staat opnieuw Timing, een van de meest indrukwekkende stijgers in de lijst van 2015, dat zijn omzet het afgelopen jaar met 16,7% (€59 miljoen) zag groeien naar €413 miljoen. Adjunct-directeur Paul Haarhuis over het succes en de concurrentie met de andere top 5 spelers: “We zijn de grootste uitzender in private handen. Voor ons bevinden zich alleen nog de vier beursgenoteerde bedrijven. Een niet-beursgenoteerd bedrijf zijn helpt zeker mee bij het winnen van een gunning of tender. Klanten vinden onze no-nonsense-cultuur als dochter van een familieonderneming aantrekkelijk.”

De hardste groeier in de top 10 is echter Driessen HRM met een omzetgroei in 2015 van circa 18%. Het bedrijf sluit, na De Staffing Groep, Brainnet, Harvey Nash en Olympia, de top 10 met een omzet van €217 miljoen, en is daarmee tevens de laatste speler in de lijst met een omzet van boven de €200 miljoen.

Top 50

Net buiten de top 10 volgen dicht op elkaar Source Group, Myler en Brunel. Van deze drie heeft Myler, een bemiddelaar uit Utrecht, de grootste groei gerealiseerd – met een omzetgroei van 22% ten opzichte van 2014. Op de veertiende plek volgt OTTO Work Force met een omzet van €170 miljoen. Directeur Frank van Gool laat weten sceptisch te zijn over het aantrekken van de markt: “Het lijkt erop dat de markt opleeft, maar ik vind de situatie erg fragiel. Het lijntje is maar heel dun en dat heeft te maken met de politieke onzekerheid in Europa. Een stabiele cyclus van zeven goede en zeven magere jaren, zoals we die van vroegere kennen, is veranderd in een voortdurende staat van wispelturigheid”, aldus Van Gool.

Top 11-20 uitzendorganisaties

De vijftiende plek is voor Staffing Management Services, dat sinds de start van 2015 zijn omzet met maar liefst 40,5% wist te vergroten. En dat ondanks dat de grootste klant van het uitzendbedrijf vorig jaar failliet ging, namelijk installatiebedrijf Imtech. Oprichter Rob de Laat zag het bankroet vorig voorjaar al aankomen en greep in. “Voor onze regierol op inhuur hebben we de vergoeding een aantal maanden misgelopen. De hele grap heeft ons een half miljoen gekost. Winst hebben we niet gedraaid, maar we zijn trots dat we de ondergang van Imtech hebben overleefd.” Na Payroll Select op de zestiende plek, volgt opnieuw een grote groeier in de lijst, namelijk YoungCapital die met een omzetgroei van bijna 30% de zeventiende plek heeft veroverd. De rest van de top 20 bestaat uit FastFlex, Actief Groep en T-Groep, die alle drie weinig omzetverandering vertonen ten opzichte van 2014.

Nummers 21 en 22, DPA Group en Accent Covebo Group, hebben praktisch een gelijke omzet, maar DPA Group is ongeveer twee keer zo hard gegroeid als zijn branchegenoot. Op de 23ste plek volgt Abiant, een uitzendgroep uit Surhuisterveen, met een omzet van €109 miljoen. Na Abiant zijn er nog vijf andere spelers in de lijst die een omzet hebben van meer dan €100 miljoen. Please Payroll, AB Vakwerk Groep en Pay for People hebben alle drie een omzet van circa €102 miljoen, waarvan eerst- en laatstgenoemde beide hun omzet ten opzichte van 2014 met meer dan 50% hebben vergroot.

De groei van #28 In Person is echter nog indrukwekkender, een gigantische 61,7% naar een omzet van ongeveer €101 miljoen. Directeur-grootaandeelhouder Herman Kok over het geheim achter het succes: “Het heeft te maken met trouw en persoonlijke behandeling. 60% van onze uitzendkrachten werkt langer dan gemiddeld bij ons. Wij steken energie in onze uitzendkrachten, door te meten hoe gelukkig ze zijn tijdens hun werk.” Ook #27 AB Oost behaalde een omzet van circa €101 miljoen.

Top 21-40 uitzendorganisaties

Na The Employment Group, Ziezzo en DIT Holding uit respectievelijk Amersfoort, Bunschoten en Waardenburg, volgt op de 32ste plek Consolid. Het bedrijf uit Amsterdam realiseerde in 2015 44% meer omzet. “De groei zien we in al onze markten. In het openbaar vervoer presteren we goed. Maar ook de veiligheidsmarkt en in de markt voor het thuis bezorgen van pakketjes, maaltijden en voedsel hebben wij grote sprongen gemaakt. We hebben afgelopen jaar nieuwe grote en middelgrote klanten gewonnen en bestaande klanten met meer diensten bediend. Die groei zet zich ook in 2016 verder voort”, aldus directeur-eigenaar Dennis Mortier. AB Werkt, Humares en EasyStaff sluiten de top 35.

Op plaats 37 staat TMC Groep, een consultancyorganisatie / detacheerder die voornamelijk actief is in technische en technologie-gedreven sectoren. CEO Thijs Manders verwacht dat de uniek, ondernemende aanpak van het bureau, ‘employeneurship’, het kantoor de komende vijf jaar nog geringe groei zal brengen op de Nederlandse markt. “We mikken in Nederland op een groei naar duizend mensen binnen vijf jaar. We tellen er nu zevenhonderdvijftig, dus dat is haalbaar.” Verdere groei haalt het bedrijf liever uit het buitenland.

Payroll-dienstverlener Payper staat op de 44ste plek, met een enorme groei van 62,4%. Het enige bedrijf met een omzet van meer dan €5 miljoen dat een grotere groei heeft weten te realiseren is Regiebouw (#57), al komt ook Nextpayroll (#55) met een groei van 61,5% dicht in de buurt. Regiebouw wist zijn groei in 2015 aanzienlijk te versterken door de fusie met concurrent Elite Bouw. Volgens directeur Igor de Glas was in het jaar een razendsnelle kentering van de bouwarbeidsmarkt zichtbaar, van een situatie van overschot aan arbeidskrachten naar een beginnende krapte. “Met name de vraag naar calculatoren, werkvoorbereiders, uitvoerders en projectleiders is aangetrokken. In deze sector lopen de witte boorden op de blauwe boorden vooruit.”

Top 41-60 uitzendorganisaties

Buiten de top 40 wordt de gemiddelde percentuele groei van de omzet bij de flexorganisaties aanzienlijk hoger. Dubbelcijferige groei is voor de plaatsen 41-80 eerder regel dan uitzondering. In verhouding tot de bedrijven tussen plekken #21-40, zijn er aanzienlijk grotere onderlinge verschillen te zien in de omzet van flexorganisaties in de top-#41-60. Waar DPA Groep, de #21 uit de lijst, ongeveer twee keer zoveel omzet realiseert als de nummer #41, Payper, behaalt Platform voor Intermediairs, #41, bijna vier keer zoveel omzet als de nummer #60, GJ Personeelsdiensten.

De nummers #61 en #62, Uitzendmarkt en Recruit a Student, zijn de laatste bedrijven in de lijst met een omzet van meer dan €10 miljoen. Slechts acht bedrijven in de lijst hebben een omzet van minder dan €5 miljoen, met helemaal onderaan de top 80 Sifleks Techservice, met een omzet van €3,1 miljoen.

Bedrijven die net buiten de top 80 vallen zijn: Techwork, MDI Techniek, A&E Personeelsdiensten, Bolap.nl, Jalo bouwuitzendbureau, ErvarenJaren, Interjobs, Top Groep Nederland, Zendijk Personeelsdiensten (Habovo), Task en Turn, Menza Uitzendgroep, Dag1, A la Carte Uitzendbureau, De Brug en Adequaat Personeel.

Top 61-80 uitzendorganisaties

Trends

De onderzoekers zien een aantal trends en ontwikkelingen in het landschap. Hoewel de top van de markt de afgelopen jaren gekenmerkt werd door heftige concurrentie op prijs, is deze concurrentie op tarieven nu weer aan het afnemen. Zo verloor Adecco in 2015 enkele grote klanten aan zijn concurrenten, omdat de offertes van Adecco duurder waren dan die van zijn directe rivalen. Adecco-Directeur Hans Pruis: “Ik heb een grens gesteld. Ik vind dat we elkaar afgelopen maanden een beetje gek hebben gemaakt. Klanten willen eigenlijk een degelijke flexdienstverlening waar ze een redelijke prijs voor betalen en waarmee ze correct behandeld worden.”

Ook zijn er steeds meer overnames te zien in de flex- en uitzendbranche, vooral binnen nichemarkten zoals die van payrolling en specialistische bemiddeling. Roel ter Steeg, adviseur bij MBCF, verwacht ook voor 2016 en 2017 nog een toename in het aantal fusies en overnames op de flexmarkt. “En er komt steeds meer interesse vanuit het buitenland. Ik zie de kansen voor ondernemers die willen verkopen of extra financiering zoeken dus heel rooskleurig in.” Het vorige jaar werd een bod gedaan op de #2 in de lijst, USG People, door het Japanse bedrijf Recruit Holdings. Tracé Detachering rondde twee grote overnamedeals af voor Verhoeve Engineering en Trivoor, terwijl DPA Group, de #21 in de lijst drie overnames deed. CEO Eric Winter vertelt: “Ons doel is om in de markt bij de beste drie te behoren. Om dat te realiseren, zoeken we graag samenwerking met relevante partijen. Zo namen we onlangs Fagro over, maar ook (de finance-interimactiviteiten van) ConQuaestor en Soza Xpert.”

Tot slot lijkt ook de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties* (DBA) een positief effect te hebben op de groei van de markt. Ter Steeg legt uit: “Veel ZZP’ers zullen niet meer rechtstreeks worden ingehuurd door opdrachtgevers, maar door middel van een payrollcontract of door detachering. Dat geeft een boost aan flexpartijen. Daar sturen klanten op aan, want die zijn better safe than sorry.” Hij vult aan: “Onder bemiddelaars van vaklieden bespeur ik ook een grote instroom van freelancers die nu een contract of bemiddelingsrelatie via een bureau overwegen. Dat potentieel ontsluit een groot deel van de markt die voor veel detacheerders en bureaus vorig jaar nog onbereikbaar was.”

Het perspectief voor het komende jaar is dus positief. Ter Steeg verwacht dat de groei zich dit jaar en volgend jaar zal voortzetten. “Spoedig zal de oorlog om talent, en waarschijnlijk extremer, losbarsten. Maar het plafond is nog niet bereikt.” Daarnaast verwacht hij dat bedrijven steeds vaker meerdere diensten zullen gaan aanbieden. “Steeds vaker is een combinatie van bedrijfsmodellen in één bedrijf vertegenwoordigd. Uitzenden, detacheren, bemiddelen, verlonen, payrollen of contracten beheren, alles loopt steeds meer in elkaar over. Flexondernemers gaan daar praktisch mee om. Veranderende regelgeving die betrekking heeft op de ene propositie, maakt dat flexondernemers andere proposities ontwikkelen”, concludeert hij.

* Zie voor meer informatie het artikel '15 antwoorden over nieuwe modelovereenkomsten'.