De 80 belangrijkste flexleveranciers en uitzendbureaus

22 juni 2015 Consultancy.nl

De grootste flexleveranciers en uitzendbureaus van Nederland hebben een goed jaar achter de rug. De totale omzet van de 80 belangrijkste spelers in de flexbranche is met 11% gestegen naar €9,1 miljard. De drie marktleiders – Randstad, USG People en Adecco Group – hebben samen bijna de helft van de top van de markt in handen.

Elk jaar brengt Flexmarkt samen met corporate finance kantoor MBCF de omzet en omzetgroei van flexmarktbedrijven en uitzendbureaus actief in ons land in kaart*. Dit jaar zijn de 80 belangrijkste uitzenders, samen goed voor naar schatting meer dan 50% van de markt en 75% van de omzetgroei, meegenomen in het onderzoek**.

Uit de cijfers blijkt dat 2014 een succesjaar was voor de markt. Zowel in het aantal uitzenduren als in het de gemiddelde tarieven is een verbetering waargenomen, met als gevolg dat de totale omzet van de 80 grootste flex-dienstverleners fors is toegenomen. De inkomsten namen toe van €8,2 miljard in 2013 tot €9,1 miljard afgelopen jaar, een stijging van 11%.

Top 10
De top 5 bestaat uit Randstad, USG People, Adecco, Manpower en De Staffing Groep. Randstad heeft met afstand de grootste omzet – met bijna €2,8 miljard meer dan 2,7 keer zoveel als USG People de nummer 2. USG People heeft op zijn beurt met meer dan €1 miljard aan omzet weer bijna het dubbele aan omzet van Adecco – die met €524 miljoen eindigt op de derde plek. Samen hebben de top 3 spelers bijna de helft van de markt in handen.

Op de vierde plek volgt ManpowerGroup met €493 miljoen en met €100 miljoen minder staat De Staffing Groep op de vijfde plek. Ten opzichte van 2013 hebben er in de top vijf geen mutaties plaatsgevonden. Met een omzetgroei van 21% mag De Staffing Groep, een detacheerder en intermediair van ZZP’ers, zich de snelste groeier in de top vijf noemen. Volgens Wessel van Alphen Junior, de directeur van De Staffing Groep, heeft het bedrijf zijn succes te danken hebben aan de lange-termijn strategie: “We detacheren al sinds jaar en dag. En dat doen we nog steeds. Die strategie werpt vruchten af. We zijn niet in paniek geraakt toen de markt tegenzat, maar we hebben continue geïnvesteerd in het netwerken met freelancers en leveranciers. We zitten goed aan tafel bij onze relaties. Op het moment dat de markt aantrekt, denken ze aan jou.”

Verder bestaat de top 10 uit ADG Dienstengroep, Harvey Nash, Olympia Nederland, nieuwkomer in de top 10 Driessen HRM, en op de tiende plek Brunel Nederland. Ook hier is weinig veranderd aan de samenstelling van de lijst. Driessen HRM komt van de 12de plek in 2013 voor 2014 binnen op de 9de plek en duwt daarmee Brunel (#10) en Vebego (#11) een plek omlaag. De verschillen in omzet zijn echter groot – Randstad boekt maar liefst 18x meer omzet dan nummer 10 Brunel.

In de top 20 staan diverse bekende namen als Vebego (omzet van €167 miljoen), OTTO Work Force, een internationale arbeidsbemiddelaar (€147 miljoen), en YoungCapital, het voormalige StudentenWerk, een bedrijf dat al jaren bezig is met een opmars. AB Vakwerk is met €96 miljoen omzet de hoogste nieuwkomer in de lijst en komt binnen op de 17de plek.

Ten opzichte van de omzetstijgingen in de top 10 lijkt een omzetgroei van €17,4 miljoen niet zo groot, maar voor PSC Backoffice Services, nummer 38 op de lijst, is het wel zeker een big deal. De nichespeler die zich uitsluitend richt op service aan uitzendbedrijven steeg met drie plaatsen in de lijst, maar dat is nog niet de voornaamste veer die PSC in zijn hoed kan steken. Met een omzetgroei van 78% is het bedrijf de snelste groeier in de top 80. Directeur Ed van Viegen over het succes van 2014: “Ons zusterbedrijf FlexService levert administratieve software gericht op de uitzendsector. Klanten die gebruikmaken van FlexService, kunnen onze administratieve diensten daarbij inschakelen. Omdat wij onze klantenkring beperken tot intermediairs, ontstaat er nooit een belangenconflict tussen PSC en de klant. Onze klanten leveren al payrolldiensten aan inleners. Omdat wij geen concurrenten van onze klanten zijn, hebben wij bij hen een streepje voor.” 

Op de 23 ste plek staat Ziezzo, met een omzet van €71 miljoen de op-een-na-hoogste nieuwkomer in de lijst. De percentueel snelst groeiende nieuwkomer is HR Via Care, nummer 53, die een omzet boekte van €14 miljoen, 56% hoger ten opzichte het voorgaande jaar. In de top 60 staan slechts vijf flexleveranciers die hun omzet hebben zien teruglopen: top-20 speler Jenrick en vier bedrijven met een omzet van onder de €25 miljoen: InAxtion, Careermaker, Artec Group en Regiebouw.

“2014 is een mooi jaar geweest voor de flexmarkt: de omzetten zijn gestegen, zowel voor grote uitzendorganisaties als voor middelgrote en kleinere flexbedrijven. Het positivisme en zelfvertrouwen overheerst in de branche”, aldus Roel ter Steeg, Managing Partner van MBCF. Naar de toekomst toe bevinden flexleveranciers zich volgens hem op een kruispunt. Enerzijds trekt de vraag naar diensten aan, uitzendondernemers en directeuren zijn positief, hoewel er geen sprake is van een terugkeer naar de hoogtijdagen van voor de crisis. Anderzijds krijgen uitzendbureaus te maken met disruptie in hun landschap, waaronder een veranderende klantvraag en nieuwe technologieën. “Het gaat er nu om dat je de klant begrijpt. Vacatures binnenhalen is niet meer genoeg. Snel klantgericht oplossingen ontwikkelen en aanbieden met een onderscheidende toegevoegde waarde, dat is de kunst. Hoe beter je daarin wordt, des te beter je bent voorbereid op de toekomst.”

* Het onderzoek kijkt naar een breed scala aan flexleveranciers, waaronder onder meer uitzenders, detacheerders, ZZP-bemiddelaars, payrollers, MSP'ers en staffing dienstverleners. 

** De zogeheten ‘Flexmarkt Omzetranglijst 2014’ van Flexmarkt is gebaseerd op gegevens die door de bedrijven zelf zijn aangeleverd. Dit jaar werkten 80 flexmarktbedrijven mee aan het onderzoek, ten opzichte van 65 vorig jaar.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup