Investeerders verkopen traineeshipspecialist ORMIT aan Belgen

17 oktober 2018 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ORMIT komt in nieuwe handen. De Nederlandse investeerders TIIN Capital en Bolster Investment Partners verkopen hun minderheidsbelang aan de Belgische participatiemaatschappij Pyramid, de investeringsgroep achter het Belgische adviesbureau Pauwels Consulting. De deal werd begeleid door verschillende externe partijen, waaronder Accuracy, CFI Netherlands en KPMG.

“Na acht succesvolle jaren samenwerking, wilden de financiële investeerders de opgebouwde waarde verzilveren”, vertelt Hetty van Ee, Managing Director van ORMIT Groep. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe aandeelhouder die onze visie, waarden en groeiambities deelt. We zochten een aandeelhouder die enthousiast is over het ORMIT-concept en mee wil werken aan verdere groei.” Deze nieuwe investeerder werd gevonden in Pyramid, de HR-investeringsgroep die wordt geleid door 3D-Investments en Bert Pauwels, de oprichter en Managing Director van Pauwels Consulting, een Belgisch adviesbureau op het gebied van engineering, life sciences en IT. 

“Wij zijn verheugd met deze nieuwe samenwerking”, aldus Hans Swinnen, voorzitter van de raad van bestuur van Pyramid en partner bij 3D-Investments. “3D-Investments is een Belgische investeringsmaatschappij die investeert in bedrijven met een sterk groeipotentieel. De focus ligt bij 3D-Investments altijd op de lange termijn en op eerlijk en transparant zakendoen, gezond verstand en enthousiasme.” Pyramid neemt een meerderheidsbelang van 75% in ORMIT. Het management van ORMIT investeert opnieuw en neemt de overige 25% voor zijn rekening. De deal heeft naar verluidt een waarde van zo’n €20 à €25 miljoen. Ook voorafgaand aan de overname had het management al een minderheidsbelang in handen, evenals de twee overige investeerders, TIIN Capital en Bolster Investment Partners.

“Met deze overdracht van aandelen kunnen we ORMIT als zelfstandig bedrijf verder laten groeien, ons merk verder versterken, samen met de huidige enthousiaste collega’s en vanuit de waarden die voor ons belangrijk zijn”, aldus Van Ee. ORMIT specialiseert zich in het organiseren van traineeships, waarbij jonge, hoogopgeleide talenten voor twee jaar worden gedetacheerd bij grote opdrachtgevers als ABN Amro, ASML en de Belastingdienst. Van Ee: “We blijven toptalent vinden, ontwikkelen en (ver)binden voor onze participanten en kijken ernaar uit om onze verdere groeiplannen met de hulp van Pyramid te realiseren!”

Investeerders verkopen traineeshipspecialist ORMIT aan Belgen

Traineeships

“De laatste jaren hebben we bij ORMIT steeds vaker bijzondere traineeships op maat gemaakt en uitgevoerd voor diverse mooie organisaties in zowel Nederland als België”, legt Van Ee uit. “Door onze aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt bieden we onze klanten toegang tot internationaal toptalent. Het ontwikkelen van toekomstige leiders en professionals die vanuit persoonlijk leiderschap meewerken aan transformaties binnen organisaties maakt ORMIT populair op zowel de arbeidsmarkt als bij onze klanten.” 

Deze populariteit heeft zich vertaald in een sterke groei. Sinds 2010 – toen ORMIT van Ordina werd overgenomen door het management en de huidige verkopers – is het aantal gedetacheerden verdubbeld van 100 naar 200. De ene helft hiervan wordt ingezet bij Nederlandse bedrijven en de andere helft bij Belgische. Ook zijn de omzet en winst flink opgelopen. In 2016 kwam het bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) nog uit op €1 miljoen, maar gezien het betaalde overnamebedrag wordt geschat dat deze inmiddels rond de €3 miljoen ligt. ORMIT heeft de laatste jaren ook de wind mee dankzij de aantrekkende economie en de losgebarsten ‘war for talent’ op de arbeidsmarkt.

“Het gaat er – zeker in deze tijd van continue verandering – om dat mensen kunnen verbinden en anderen weten te inspireren. Dat is waarom ontwikkeling van gedrag zo enorm belangrijk is, met het huidige tempo van verandering is kennis immers al snel verouderd”, vertelt Van Ee over de hedendaagse markt. “Dit concept spreekt zowel jong toptalent als organisaties aan. Vandaar de groei van ORMIT en de ambitie om nieuwe (internationale) kansen te pakken. We willen verder uitbreiden en zochten daarvoor een partij die dat wil ondersteunen.”

Pauwels Consulting

Nieuwe eigenaar Pyramid is ook de investeerder achter Pauwels Consulting, zodat ORMIT nu deel uitmaakt van dezelfde groep. Swinnen laat weten dat de nieuwe aankoop als zelfstandig bedrijf zal blijven opereren, maar dat er wel een vorm van samenwerking zal plaatsvinden met het kersverse Belgische zusterbedrijf, dat bestaat uit zo’n 520 medewerkers: “We zullen erover waken dat Pauwels Consulting en ORMIT hun eigen identiteit bewaren. Beide bedrijven hebben de laatste twee decennia hun eigen verhaal geschreven en een sterke reputatie opgebouwd. Dat willen we respecteren, al denk ik wel dat deze samenwerking voor een natuurlijke kruisbestuiving tussen beide bedrijven kan zorgen.”

“De dienstverlening van ORMIT en Pauwels Consulting is perfect complementair”, voegt Pauwels toe. “ORMIT identificeert jong talent en ontwikkelt hun soft skills en leiderschapskwaliteiten in een intensief groeitraject van twee jaar op diverse projecten bij verschillende klanten. Daarna koppelen ze hun high potentials aan de klanten die het best bij hun passen. Bij Pauwels Consulting bieden we vooral HR-oplossingen voor bedrijven die specifieke engineering, life sciences of IT-kennis en vaardigheden zoeken. Wij investeren ook bewust in de opleiding en coaching van onze mensen. Om deze coaching verder te optimaliseren kunnen we zeker van de ORMIT-professionals leren.”

“We blijven toptalent vinden, ontwikkelen en (ver)binden voor onze participanten en kijken ernaar uit om onze verdere groeiplannen met de hulp van Pyramid te realiseren!”
– Hetty van Ee, Managing Director van ORMIT

Dealmakers

De verkoop van ORMIT werd begeleid door diverse externe M&A-specialisten. CFI Netherlands (voormalig MBCF) verzorgde het overnameadvies, waarvoor het een team afvaardigde bestaande uit Roel ter Steeg, Ramon Schuitevoerder en Randy de Visser. Accuracy en KMPG en waren verantwoordelijk voor de transactieondersteuning. Het team van Accuracy bestond uit Leontine Koens-Betz, Martijn Hulisélan, Martijn Vogelaar en Tim Enthoven, terwijl KPMG werd vertegenwoordigd door Koen Buteneers. 

Juridische ondersteuning werd verleend door Dimitri Coun en Lauranne Van den Maegdenbergh van advocatenkantoor Four & Five, en door Michiel van Schooten, Thijs Verstraten en Diederick de Boer van advocatenkantoor Lexence. Tot slot zorgde Van Ee vanuit ORMIT zelf voor inhouse M&A, was Mark van Rijn vanuit Bolster verantwoordelijk voor private equity management en werd er vanuit TINN voor venture capital management gezorgd.

Met de overname wordt de omgekeerde weg bewandeld als eind vorige maand. Toen nam juist een Nederlandse investeerder een Belgisch bureau over. Het Amsterdamse Mentha verkreeg toen een meerderheidsbelang in het Gentse marketingonderzoeksbureau Insites. 

ORMIT werd eerder dit jaar verkozen tot een van de beste werkgevers van Nederland.