Dertien adviesbureaus in lijst van beste werkgevers van Nederland

03 april 2018 Consultancy.nl 14 min. leestijd
Meer nieuws over

De lijst van beste werkgevers van Nederland is bekendgemaakt. Dit jaar wisten zo'n 60 organisaties een plekje te bemachtigen op de lijst, waaronder dertien adviesbureaus. Zo is Quint aangemerkt als een van de beste grote bedrijven, eindigt Lean Consultancy Group bovenaan de lijst van de beste middelgrote bedrijven en is de hoogste positie onder de kleinere organisaties voor House of Performance. Andere bureaus die de rankings wisten te halen, zijn onder meer ORMIT, IG&H, Solid Professionals, Republiq en Considerati.

Om te bepalen wie er op de jaarlijkse lijst terechtkomen, voert Great Place To Work (GPTW) uitgebreid onderzoek uit waarbij wordt gelet op vijf dimensies van goed werkgeverschap: geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap. Hierbij wordt ook uitgebreid gekeken naar hoe medewerkers hun werkgever beoordelen. Tijdens een feestelijk evenement in het Transformatorhuis, dat onderdeel uitmaakt van de Amsterdamse Westergasfabriek, werden op 27 maart de winnaars bekendgemaakt. Hierbij werd extra aandacht besteed aan de top drie binnen de vier categorieën waarin de lijst is onderverdeeld: multinational workplaces, large workplaces, medium workplaces en small workplaces. 

Best Multinational Workplaces

Om te in aanmerking te komen voor een plek op de lijst voor multinationals moeten organisaties aanwezig zijn in minimaal vier landen, in elk land over de grens minimaal twintig medewerkers hebben en in Nederland minimaal vijftig. De eerste plek is deze ranking is dit jaar voor IT-dienstverlener Atlassian, gevolgd door farmaciebedrijf Novo Nordisk op de tweede plaats en snoepfabrikant Mars op plek drie. 

Op de tiende positie in deze lijst staat Quint Wellington Redwood, een managementadviesbureau dat zich toelegt op het oplossen van IT-gerelateerde organisatievraagstukken. Quint scoort het beste op de ruime mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, het gezamenlijk vieren van speciale gelegenheden en mijlpalen en de betrokkenheid en ondersteuning bij persoonlijke kwesties. “Als je aan de slag wilt bij een adviesbureau met een zeer open cultuur en een duidelijke visie van waar de organisatie voor staat en heen wilt, let dan op!”, aldus de jury over het adviesbureau. 

Vanuit Quint wordt verheugd gereageerd op de top tien notering: “Deze opname op de lijst van Best Workplaces van Nederland betekent voor mij een bevestiging dat Quint het beste en leukste bedrijf is om voor en mee te werken. Ik vind het belangrijk dat Quinters, maar ook onze opdrachtgevers zich thuis voelen bij Quint”, stelt CEO Maurice Boon. HR Manager Youandi Hoogerbrugge vult aan: “De afgelopen jaren zijn vertrouwen, trots en plezier sterker dan ooit verankerd binnen Quint. Het resultaat hiervan zien we bevestigd in de titel Best Workplace, iets waar we allemaal enorm trots op zijn.” 

Dertien adviesbureaus op lijst Best Workplaces van Nederland

Best Medium Workplaces: top drie

In de categorie large workplaces (meer dan 250 werknemers) – waarin de top drie van boven naar beneden bestaat uit uitvaartverzekeraar Dela, Actief Werkt! Uitzendbureau en kinderopvangbedrijf Kindergarden – staan dit jaar geen adviesbureaus. Met de lijst voor de beste werkgevers onder de medium workplaces – met tussen de 50 en 250 – is het wat dat betreft wel anders gesteld, met tien noteringen, waarbij de top drie ook nog eens volledig wordt bezet door consultancies.

De eerste plek is voor de Lean Consultancy Group (LCG), die organisaties helpt hun prestaties te verbeteren door gebruik te maken van de Lean-filosofie. Vorig jaar eindigde het bureau – dat voor de vierde keer op de lijst staat – ook al op de hoogste positie, maar toen nog als small workplace. Vanwege de groei is LCG een categorie opgeschoven om dus meteen weer bovenaan te eindigen, waarbij het werd geprezen om de manier waarop het aan de slag ging met de feedback uit de vorige editie. “Het is prachtig om te zien dat we zelfs in een categorie met grotere organisaties zo hoog scoren. Hier hebben we het afgelopen jaar hard voor gewerkt en ook komend jaar blijven we samen verbeteren”, aldus Martijn van Laak, mede-eigenaar van LCG. 

De meeste punten scoorde het kantoor op de werving van medewerkers die passen bij de cultuur en kernwaarden, het werk een inspiratie laten zijn voor medewerkers en de ruime mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Van Laak geeft aan dat het geen toeval is dat zijn bedrijf zo goed scoort: “Om het levensgeluk te vergroten, is het belangrijk dat werk als inspiratie wordt gezien. Daar helpen we andere bedrijven mee, maar we moeten hier zelf het goede voorbeeld geven. Met deze erkenning van Great Place to Work blijkt dat we op de goede weg zijn en daar zijn we natuurlijk enorm trots op.” 

De runner-up positie is voor IT-adviseur Incentro, die vorig jaar op plek één stond en voor de vijfde keer op rij op de lijst staat. Het bureau wordt onder meer geprezen vanwege de eerlijke en royale verdeling van het gezamenlijke succes van de organisatie, de ontwikkelmogelijkheden en de wijze waarop werk inspirerend wordt gemaakt: “Incentro is een zeer innovatieve werkgever, die constant kijkt naar wat er beter kan. De organisatie en haar medewerkers verzinnen aan de lopende band nieuwe, originele (bedrijfs-)activiteiten om haar mensen trots, geïnspireerd en productief te houden”, aldus GPTW. 

“Medewerkers van Incentro beschrijven de organisatiecultuur als uniek, zo is 'geluk' bij hen een KPI. Door de cellenstructuur wordt er veel vrijheid ervaren en voelen medewerkers alle mogelijkheden om zichzelf te zijn”, wordt daarnaast nog opgemerkt. “Sinds we geluk centraal hebben gesteld, is iedereen anders gaan denken”, reageert Mathijs Kreugel, board-member van Incentro. “Geluk begint bij ons met vertrouwen en autonomie, en dat zorgt voor bevlogenheid, veel initiatief en prachtige resultaten.” Hier voegt de IT-specialist aan toe dat “gelukkige Incentronauten excellente resultaten leveren”. 

Talentontwikkelaar ORMIT, de nummer twee van vorig jaar, is zelfs al voor de elfde opeenvolgende keer Best Workplace. Het bedrijf wordt volgens de jury door zijn medewerkers gekenmerkt als een organisatie waarbinnen een sterk gevoel van saamhorigheid aanwezig is: “De cultuur wordt als open en eerlijk beschouwd. Ook staat zelfontwikkeling centraal en ligt de focus op verbetering en vooruitgang.” Verder wordt onder meer gewezen op de sterke werving- en selectieprocedure en het toegankelijke management. 

“We zijn hier enorm trots op”, laat algemeen directeur Hetty van Ee weten. “Het afgelopen jaar zijn we gegroeid met 55 nieuwe, internationale trainees die geselecteerd zijn op hun vermogen om het verschil te maken, hebben we veel vernieuwingen doorgevoerd en opereren we in een omgeving die continu sterk in beweging is. Dat dit samen gaat met recordscores op geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap is fantastisch. Dit is niet alleen een compliment aan alle 150 medewerkers, maar ook aan onze participanten, de deelnemende organisaties. Zij co-creëren samen met ons de ontwikkeling van jonge toptalenten.”Adviesbureaus - Great Place to Work 2018

Overige Best Medium Workplaces

De vijfde plek bij de medium workplaces is voor IG&H Consulting & Interim, dat naar voren komt als een bureau waar medewerkers een sterk teamgevoel ervaren en iedereen zichzelf kan zijn: “Binnenkomst in de organisatie wordt beschreven als een warm bad. Ook krijgt men al het vertrouwen aangereikt om het werk goed te kunnen doen.” Het bureau doet het vooral goed op de verdeling van het succes in de organisatie, de mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling en het inspirerende werk dat wordt geboden. Jan van Hasenbroek, managing partner van IG&H, reageert enthousiast op de hoge notering: “Vanzelfsprekend ben ik bijzonder trots op alle mensen die het elke dag mogelijk maken dat onze organisatie een geweldige plek is om te werken. Nu kunnen wij zeggen dat wij behoren tot de top vijf van Nederland. Dit is een bevestiging van de sterke cultuur die wij zelf en onze klanten ervaren.”

Twee plekken daaronder staat Solid Professionals, een bureau dat zich richt op finance & risk. GPTW stelt dat het kantoor door zijn werknemers wordt geprezen om de sterke persoonlijke touch in de cultuur: “Men kan hier zichzelf zijn en ervaart een hoge toegankelijkheid naar collega's en leidinggevenden toe. Ook wordt er veel plezier gemaakt met elkaar.” Verder wordt onder meer gewezen op hoe speciale gelegenheden en mijlpalen samen worden gevierd en het goede wervingsbeleid. Solid-Partner Marcel van Wersch: “We hebben prachtige scores behaald in het onderzoek van Great Place To Work op de verschillende domeinen: geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap. Maar we zien ook zeker kansen om onszelf te verbeteren als organisatie en nog mooie stappen te zetten de komende jaren. Om zo ons doel Topwerkgeverschap verder uit te bouwen, we willen van goed naar goud!” 

Squerist, dat zich bezighoudt met (digitale) bedrijfstransformaties, bezet evenals vorig jaar de achtste plek. “Squerist is gedreven om organisaties te inspireren, te doen groeien en continuïteit te bieden”, aldus de jury, die het bureau verder onder meer prijst om zijn transparantie en de aandacht voor de werk-privé balans. Volgens Great Places To Work geven de medewerkers aan dat de mens bij het bureau op de eerste plek staat: “Deze mensgerichte aanpak berust op de hoge mate van aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en laagdrempeligheid in de onderlinge communicatie.” 

Plek elf is voor technologieconsultancy Nextview, die onlangs ontstond uit de fusie van The Next View (de #7 van vorig jaar) en Beethree. Sterke punten van het bureau zijn het inspirerende werk en de wijze waarop de werknemers kunnen bijdragen aan de maatschappij. De organisatie is onderdeel van de B Corp-gemeenschap, waarin veel aandacht is voor maatschappelijk verantwoord ondernemen: “Medewerkers van Nextview zijn erg trots op het zijn van een B Corp organisatie, wat betekent dat zij voldoen aan de hoge standaarden op het gebied van sociale duurzaamheid. Ook de hoge mate van vrijheid, zelfstandigheid en het kunnen nemen van initiatief zijn aspecten die sterk worden gewaardeerd”, laat de jury weten. 

Meteen daarachter staat AT Osborne, dat zich richt op ruimtelijke vraagstukken en onder andere wordt geprezen om de goede werk-privé balans en werving. “Dat AT Osborne een fijne werkplek biedt, blijkt onder meer uit het prachtige kantoorpand in de Baarnse bossen, de ruime ontwikkelmogelijkheden en uit het feit dat mensen aangeven hier echt zichzelf te kunnen zijn. Medewerkers zijn dan ook trots om voor AT Osborne te werken”, aldus de jury. Daar wordt nog aan toegevoegd dat medewerkers onder de indruk zijn van de kwaliteit van hun collega's en dat ze het contact met het management ervaren als positief laagdrempelig. 

Bij de samenstelling van de lijst wordt gelet op vijf dimensies van goed werkgeverschap

De laatste adviseur in deze categorie is financieel bureau Fakton, dat op de vijftiende plaats staat. “Fakton wordt door haar medewerkers beleefd als een open organisatie, waarin vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden ruimschoots aanwezig zijn”, stelt de jury, die daarnaast opmerkt dat het bureau tijd noch moeite spaart om zijn medewerkers de juiste ontwikkelingsmogelijkheden te bieden: “De Fakton Academy, Business School en University, het is er allemaal.” Anne van Eldonk, partner bij Fakton en verantwoordelijk voor het HR-beleid, reageert verheugd: “Wij zijn ontzettend trots met de vijftiende plaats op de lijst van Best Workplaces 2018. Geïnspireerd door het gedachtengoed van Great Place to Work stelden wij ons als Fakton tot doel om een nog betere organisatie te worden in termen van trots, vertrouwen en plezier.” 

Best Small Workplaces

In de laatste categorie staan bedrijven met 20 tot en met 49 medewerkers. Onder de winnaars in deze lijst bevinden zich drie consultancies, waarvan er een de hoogste positie heeft weten te bemachtigen. Het betreft organisatieadviseur House of Performance, de nummer 4 van vorig jaar. “Werk je bij House of Performance, dan werk je bij een adviesbureau waarbij intensiteit, authenticiteit en wederkerigheid centraal staan. De organisatie kent een ‘work hard, play hard’-cultuur waarbij een team met jonge ambitieuze professionals de klanten helpt om prestaties te vergroten. Tegenover dat harde werken staat een genereus opleidingsbudget en een ruim aanbod aan trainingen”, aldus de jury.

Andere sterke punten zijn volgens GPTW het inspirerende werk en toegankelijke management: “House of Performance wordt door haar medewerkers beschreven als een waardegestuurde organisatie waarbinnen ondernemerschap sterk wordt gestimuleerd.” Uiteraard is House of Performance erg blij van de drie plaatsen te zijn gestegen naar de nummer 1-positie: “Wij mogen onszelf dus wederom een Great Place to Work noemen! Wij feliciteren ook Protime (HR-softwarebedrijf, red.) en Pauwr (marketing en mediabureau, red.) met de respectievelijke 2e en 3e positie op de lijst.” 

Op de zevende plek staat Republiq, een vastgoedadviseur voor de publieke sector. “Bij Republiq zijn medewerkers trots op hun unieke werklocatie: in een watertoren. Er is daarnaast sprake van veel flexibiliteit en onderlinge afstemming. Ook wordt er gesproken van goede samenwerking op projecten”, stelt de jury. Daarnaast wordt het bureau aangemerkt als een “bijzonder en vooruitstrevende organisatie” en “een jong bedrijf dat vol passie en overtuiging complexe vraagstukken oppakt vanuit de publieke sector.” Daarbij wordt ook gesteld dat Republiq veel waarde hecht aan enthousiasme, gelijkwaardigheid en lol maken met elkaar. 

Tot slot heeft ook Considerati de lijst gehaald. Het privacy- en public affairs-bureau staat op plaats 14 en scoort onder meer op het gebied van de werk-privé balans, het inspirerende werk en de bijdrage van medewerkers aan de maatschappij. “Bij Considerati is sprake van een hecht team met een sterk gevoel van saamhorigheid. De vele uitjes en andere sociale momenten zorgen hiervoor. Ook zijn medewerkers trots op de kennis en kwaliteiten die binnen de organisatie aanwezig zijn”, merkt GPTW op. Consideratie-CEO Ton Wagemans is blij dat de inzet van het bureau is opgemerkt: “Uiteindelijk wordt je bedrijf gemaakt door je team en we hebben afgelopen jaar kosten noch moeite gespaard om hier alles optimaal voor in te richten. De benoeming tot Best Work Place door Great Places to Work is dan ook een hele leuke bevestiging. Wij vinden het supergaaf dat de eerste keer dat we meedoen we gelijk een Best Workplace zijn geworden!”