Watertorenkantoor van Republiq in Den Bosch valt in de prijzen

09 februari 2018 Consultancy.nl

Het gebouw waarin het Bossche kantoor van vastgoedadviseur Republiq sinds vorig jaar zijn nieuwe onderdak vindt, is in de prijzen gevallen: de voormalige watertoren is uitgeroepen tot de beste herbestemde watertoren van 2017.

In het afgelopen jaar heeft het uit ’s-Hertogenbosch afkomstige adviesbureau Republiq, dat zich richt op vastgoedadvies voor de publieke sector, zijn hoofdkwartier verhuisd naar een gerenoveerde watertoren, gevestigd aan het Hinthamereinde. De Nederlandse Watertoren Stichting (NWS) heeft het gebouw nu bestempeld als de beste herbestemde watertoren van het jaar. In het juryrapport wordt de toren aangemerkt als een “waardevolle bijdrage aan de stad”.

De meer dan dertig meter hoge toren – die de status geniet van rijksmonument – stamt uit 1885 en is volgens de NWS uniek in zijn soort aangezien er nooit een andere vergelijkbare watertoren is opgeleverd. De toren heeft tot 1975 zijn oorspronkelijke functie behouden, zijnde het opslaan van water en het constant houden van de hydrostatische druk in de waterleidingen. In 1986 werd de toren voor het eerst gerenoveerd en in 2011 werd hij gekocht door BOEi, een maatschappelijke onderneming zonder winstoogmerk gericht op het restaureren van cultureel, industrieel, agrarisch en religieus erfgoed.

Watertorenkantoor van Republiq in Den Bosch valt in de prijzen

Sinds BOEi – waaraan de prijs is toegekend – de eigenaar is, zijn er extra ramen, vloeren en een lift aangebracht in de watertoren. Het kantoor van Republiq is gevestigd in de voormalige, stalen waterbakken die zich bevinden op de bovenste verdiepingen van de toren en vroeger ruimte boden aan 20.000 liter water. De extra ramen die hier zijn aangebracht kunnen op veel waardering rekenen van de vakjury: “De ruimten in de toren krijgen door de combinatie van oud en nieuw een eigenzinnig karakter. Prachtig vormgegeven nieuwe raamopeningen brengen niet alleen voldoende licht in de kantoorruimten, door de bijzondere vormgeving geven ze blijk van de nieuwe bestemming.”

Tegelijkertijd zijn klassieke elementen als reservoirs, pijpen en afsluiters en de karakteristieke al bestaande raamopeningen bewaard gebleven. Ook hier is de NWS goed over te spreken: “Het ontwerp voor de herbestemming gaat niet alleen met veel respect om met het bestaande gebouw, maar doet dat ook met de nieuwe functies.” Met deze functies wordt, naast op de kantoorruimte van Republiq, ook gewezen op de aanvullende bestemming die de toren heeft gekregen doordat tegenwoordig op de begane grond een eetcafé is gevestigd: “De functie van eetcafé maakt dat de toren voor iedereen toegankelijk is geworden en niet alleen qua beeld maar ook functioneel onderdeel is geworden van de stad. Het nieuw ingerichte voorplein speelt daarin ook een belangrijke rol”, aldus de jury.

Een unieke watertoren

De jury heeft wel één puntje van kritiek ten opzichte van de herbestemming: “Het oorspronkelijke ontwerp voorzag in een glazen opbouw met een spectaculair uitzicht over de stad. Daarmee hadden de gebruikers kunnen ontsnappen aan de introverte ruimtes van met name de bovenste verdiepingen.” Deze kleine aanmerking kon echter duidelijk niet beletten dat de toren als beste uit de bus kwam in de uitverkiezing.

Terwijl de renovatieprijs is toegekend aan BOEi, heeft ook Republiq zelf zich flink ingezet om zijn nieuwe kantoor in de huidige staat te krijgen, waarbij de grootte van de werkruimte van de adviseur flink is toegenomen: “Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de uitbreiding van ons kantoor in de Watertoren. Met twee extra verdiepingen hebben wij een prachtig gedeelte toegevoegd aan ons kantoor. De voormalige watertanks op de zesde en zevende verdieping zijn omgetoverd in een spectaculaire vergaderzaal en unieke werkplekken.”

Gezien de expertise en focus van Republiq is het wellicht weinig verrassend dat het zijn intrek heeft genomen in zo’n markant en monumentaal pand. En aan enthousiasme over het nieuwe onderkomen is in ieder geval geen gebrek: “Een waanzinnige ruimte, waar meer dan genoeg plek is om samen te werken aan goede ideeën. Eigenzinnig, creatief en binnen budget gerealiseerd. Precies het kantoor dat bij ons past”, aldus Republiq, dat sinds 2016 ook beschikt over een tweede filiaal in Amsterdam. Dit kantoor is gevestigd in het in 1891 als ziekenhuis opgeleverde Wilhelminagasthuis, gelegen in de Helmersbuurt, nabij het Vondelpark.

Hoewel een voormalige watertoren niet bepaald een doorsnee onderkomen is voor een bedrijf, is Republiq niet het enige Nederlandse adviesbureau dat onderdak vindt in een dergelijk pand: ook het Bussumse The Next Organization, een bureau gericht op organisatieadvies, heeft zijn hoofdkwartier in een herbestemde watertoren. 

More on: Republiq
Netherlands
Company profile
Republiq is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Republiq is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.