Gemeenten besparen licht op onderhoudskosten van gebouwen

29 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse gemeenten hebben in het afgelopen jaar licht bezuinigd op hun onderhoudskosten. Dat blijkt uit een benchmarkstudie van vastgoedadviesbureau Republiq en TIAS School for Business & Society.

De onderzoekers namen de vastgoedportefeuilles van twintig grote gemeenten in ons land onder de loep en analyseerden daarbij allerlei datapunten. Een zo’n datapunt vormden de onderhoudskosten. Al jaren stijgt deze kostenpost voor gemeenten volgens de studie, maar in de afgelopen twaalf maanden is een trendbreuk waar te nemen: een daling in de kosten.

Gemeenten zijn grote bezitters van panden en gebouwen. Zo hebben alleen al de twintig grote gemeenten die in het onderzoek zijn meegenomen 7.500 panden in hun beheer. Samen vertegenwoordigen deze gebouwen een WOZ-waarde van ruim €9 miljard. Deze gebouwen dienen uiteraard ook onderhouden te worden.

Ontwikkeling onderhoudskosten

De afgelopen vijf jaar zijn de totale onderhoudskosten per m2 bruto-vloeroppervlakte (BVO) voor rekening van gemeenten gestegen van rond de €14 naar €17. Ten grondslag aan deze stijging kunnen verschillende redenen liggen, maar duurzaamheid is een veelvoorkomend thema. Vooral gebouwen die gebruikt worden voor ambtelijke huisvesting zijn onder handen genomen, met het oog op de label C-verplichting die in 2023 van kracht zal zijn.

Dit heeft overigens wel tot betere energieprestaties geleverd. Zo is ten opzichte van vorig jaar de gemiddelde energieprestatie van de panden in het onderzoek met 3% verbeterd. “En we verwachten dat de komende jaren de resultaten van de verduurzaming duidelijker terugkomen in betere energieprestaties en een lager energieverbruik”, aldus Sander de Clerck van Republiq.

Verder lezen: Gemeentelijk vastgoed moet nog veel duurzamer.

Hoeveel een gemeente uitgeeft aan onderhoud is sterk afhankelijk van het soort gebouw en het gebruik daarvan. Niet verrassend is dat monumenten duurder zijn om te onderhouden, tot wel €10 per m2 BVO. Volgens de onderzoekers heeft tussen de 7% en 9% van de gebouwen in ons land een monumentenstatus (rijksmonument, gemeentelijk, provinciaal of beschermd stads- of dorpsgezicht).