Investeerder steekt geld in marktonderzoeker Insites Consulting

08 oktober 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Belgische onderzoeks- en marketingconsultancybureau Insites Consulting heeft een financiële injectie gekregen van het Nederlandse private equity-bedrijf Mentha Capital. “De timing is perfect om een strategische belegger aan boord te hebben om ons te kunnen ondersteunen in onze wereldwijde groeiambities”, zegt Kristof De Wulf, medeoprichter en CEO van Insites Consulting.

Het Gentse hoofdkantoor van Insites Consulting werd in 1997 opgericht door Kristof De Wulf, Joeri Van den Bergh, Tim Duhamel en Niels Schillewaert vanuit de Vlerick Business School – alle oprichters waren destijds als student of docent verbonden aan de Belgische privéschool. Onder hun leiding is Insites Consulting uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met ruim 200 medewerkers die samen meer dan €30 miljoen aan omzet genereren.

Insites Consulting ondersteunt zijn klanten met een combinatie van marktonderzoek en marketingadviesdiensten. Zo omvat het service-aanbod ondersteuning van productlanceringen en innovatiemanagement, het inzetten van consumenteninzichten, versterking van merkbekendheid en reputatie, markttoegangstrategieën vanuit een consumentenperspectief, klantbelevingsbeheer en marktonderzoeksadvisering. Opvallende namen in het klantenbestand zijn merken als BBC, eBay, Heineken, IKEA, L'Oréal, Mastercard, Philips, Volkswagen, Uber en Unilever.

In de afgelopen drie jaar heeft Insites Consulting een sterke groei gekend; gemiddeld een samengestelde jaarlijkse groei van 15%. Deze groei werd voortgedreven door organische groei binnen bestaande onderdelen in verschillende landen, geografische expansie naar nieuwe markten – bijvoorbeeld naar Duitsland in 2016 – en door fusies en overnames; vorig jaar sloot het Belgische adviesbureau de eerste deal in zijn twintigjarige geschiedenis. De overname van het in Sydney gevestigde Direction First bood Insites Consulting voet aan de grond in Australië, wat volgens CEO De Wulf de achtste grootste onderzoeksmarkt ter wereld is en de op twee na grootste als het gaat om online onderzoek (als percentage van de totale uitgaven).

Investeerder steekt geld in marktonderzoeker Insites Consulting

Vooruitkijkend, hebben de oprichters van het bedrijf de lat nog hoger gelegd. “De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om een schaalbaar fundament voor groei te ontwikkelen: onze gepatenteerde digitale technologieplatforms, een sterke mensen- en adviespraktijk, ons wereldwijde leveringsmodel en een wereldwijde merkreputatie. Nu willen we de komende jaren een steile wereldwijde groei realiseren”, aldus De Wulf: “We zijn ervan overtuigd dat Mentha Capital de juiste partner voor ons is.” 

Mentha Capital, opgericht in 2006, is een Nederlandse participatiemaatschappij die doorgaans investeringen doet van tussen de €5 miljoen en €20 miljoen. Terwijl het grootste deel van het investeringsbudget in Nederland wordt ingezet, is de belegger ook actief in België. Zo heeft Mentha Capital in 2016 een meerderheidsbelang verworven in telecombedrijf Destiny. Daarnaast heeft het bedrijf onlangs een meerderheidsaandeel genomen in Ardena, een organisatie die ondernemingen in de farmaceutische sector en in de biotech industrie helpt met onderzoeksactiviteiten.

Nu heeft Mentha Capital ook een meerderheidsbelang genomen in Insites Consulting, waarbij eveneens alle huidige aandeelhouders – oftewel de medeoprichters en meer dan twintig andere professionals die in het bezit zijn van een gedeelte van de aandelen – opnieuw een investering maakten, ditmaal in de nieuwe opzet. 

“We zijn enthousiast over het vooruitzicht om nauw samen te werken en onze positie als wereldwijd toonaangevend consultancybedrijf van de volgende generatie verder te versterken”, zegt Duhamel, Chief Security Officer bij InSites Consulting: “Het doel is om onze internationale voetafdruk uit te breiden door organische groei en een gerichte buy-and-build-strategie”. Het bedrijf heeft momenteel kantoren in Rotterdam, Londen, New York, Düsseldorf, Timisoara en Sydney. Details over potentiële nieuwe locaties of doelen zijn tot op heden niet bekendgemaakt door Insites Consulting. 

Eerder dit jaar verwierf BDO op de adviesmarkt in België twee digitale consultancybedrijven en integreerde deze in zijn adviesafdeling, terwijl het Nederlandse IT-dienstenbedrijf Centric het Vlaamse Summit Retail kocht, een IT-dienstenbedrijf voor de detailhandel in Torhout.