BDO neemt neemt twee consultancybedrijven en startup over in België

18 april 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Belgische kantoor van BDO heeft zich de afgelopen weken op het overnamepad begeven. Zo nam de accountancy- en adviesorganisatie twee consultancybureaus over – Ideas at Work en Crossroad – en investeerde het in mobility-startup Eurides. Als gevolg van deze drie deals heeft BDO België nu meer dan 700 medewerkers in dienst, bijna een vijfde meer dan eind vorig jaar, en is de Advisory-tak gegroeid naar 170 consultants.

Ideas at Work

De meest recente aankoop van BDO België, in lijn met zijn ambities op het vlak van digitalisering en transformatie, is die van Ideas at Work, een in 2000 opgericht consultancykantoor met jarenlange ervaring in het ondersteunen van bedrijven bij transformatieprojecten. Zo begeleidt het bureau, sinds kort onder de nieuwe naam BDO Ideas at Work, trajecten variërend van bedrijfsreorganisaties, procesoptimalisatieprojecten en het invoeren van het Nieuwe Werken tot Lean-transformaties, customer experience-projecten en performance managementtrajecten. Veertig consultants hebben de overstap naar BDO gemaakt, waar ze zijn geïntegreerd binnen de Advisory-tak van BDO België.

Johan Vandenbroeck, Partner Advisory BDO België, zegt in een reactie: Met de nieuwe collega’s van Ideas at Work maken we onze dienstverlening compleet. Dankzij hen kunnen we deze laatste stap zetten en helpen we – samen met het bestaande team ‘BDO Organization & Performance Management’ – ondernemers om hun groeiambities te vertalen naar een concreet plan.” Eddy Janssen, Managing Partner bij Ideas at Work voegt toe: “Dit is een belangrijke stap in onze verdere ontwikkeling. We kijken ernaar uit om ondernemers en grote organisaties te ondersteunen bij de realisatie van hun strategieën, en hen te begeleiden bij de uitdagende transformatietrajecten die in een sterk evoluerende economie vaak noodzakelijk zijn.”

Met de toevoeging van Ideas At Work is de adviespraktijk gegroeid naar 170 consultants. BDO België telt in totaal nu meer dan 700 professionals, waarvan ongeveer zeventig partners. Ter vergelijking, BDO Nederland kantoor telt meer dan 2.150 werknemers, waarvan zo'n 175 werkzaam zijn in de Advisory-tak – daarnaast werken er ook consultants in de Accountancy & Bedrijfsadvies divisie.

BDO neemt neemt twee consultancybedrijven en startup over in België

Crossroad

Iets eerder nam BDO België al Crossroad over, een consultancybureau dat klanten adviseert bij hun digitale transformaties en de conceptuele uitwerking, de implementatie van nieuwe technologieën en het begeleiden de medewerkers. Met de overname versterkt BDO België zijn expertise rond digitalisering en innovatie en kan het opdrachtgevers nog meer ondersteuning bieden bij hun veranderprocessen, op het gebied van procesoptimalisatie en met technologische oplossingen.

Hans Wilmots, CEO bij BDO België, zegt over de deal: “Bedrijven hebben naast de traditionele diensten die BDO al vijftig jaar biedt, behoefte aan begeleiding en advies van specialisten rond moderne en digitale technologieën. Crossroad zal BDO helpen die stappen te zetten.” Bovendien benadrukt hij de gelijkaardige cultuur van beide organisaties, een aspect dat volgens hem zwaarder weegt dan welke zakelijke overweging dan ook. “Zowel de cliënten als de medewerkers van de gecombineerde organisatie moeten er op lange termijn beter van worden.” Peter Van Laer, Managing Director van Crossroad, vult aan: “Onze klanten verwachten creatieve input om hun oplossingen te bouwen en uit te voeren. Crossroad zal het vooropgestelde groeiplan uitvoeren. Volgend jaar werven we opnieuw aan.”

Investering in Eurides

Recent investeerde BDO België tevens in de in Leuven gevestigde startup Eurides, die een softwaretool heeft ontwikkeld waarmee bedrijven hun mobiliteits- en pendeloplossingen kunnen beheren. Naast de kapitaalinjectie, zal BDO advies verstrekken om Eurides te helpen zijn app verder te verfijnen, door het inzetten van zijn ervaring op het gebied van procesbeheer, belastingheffing en loonadministratie. De twee bedrijven verwachten dat het platform tegen het einde van het jaar 20.000 gebruikers zal hebben, terwijl het accountants- en adviesbureau de mobiliteitsservices-tool aan klanten wil aanbieden. 

“Deze nieuwe samenwerking stelt ons in staat om de vele vragen op te nemen die we van bedrijven krijgen met betrekking tot mobiliteit voor werknemers”, zegt CEO Wilmots in een reactie, om daar aan toe te voegen: “Tegelijkertijd kunnen we onze eigen expertise gebruiken om de oplossing verder vorm te geven en te professionaliseren. Wij bieden onze klanten een aanvullende oplossing en kunnen zich concentreren op hun kerntaken.”

Roeland Vanrenterghem, Director van Eurides, geeft aan: “Werkgevers en werknemers zijn klaar voor een grote mobiliteitsomslag. Nieuwe slimme mobiliteitsdiensten en -formules schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk aan de verschillende fiets- en autodeelsystemen of nieuwe abonnementsformules bij de traditionele openbaar vervoerders. Werkgevers willen deze slimme mobiliteitsalternatieven toegankelijk maken voor hun personeel, maar kijken op tegen de administratieve werklast voor het dagelijkse beheer hiervan.” Erwin Boumans, Partner Tax BDO België, besluit: “Vroeger kregen we van bedrijven een handvol vragen per maand over hun mobiliteitsproblematiek. Vandaag zijn er dat tien keer zoveel. Samen met Eurides kan BDO deze bedrijven voortaan nog beter adviseren over de regelgeving, over de verschillende mobiliteitsoplossingen én over het fiscale luik hieraan. Want het “fiscaal beheer” van diverse mobiliteitsoplossingen is heel wat complexer dan enkel het beheer van een bedrijfswagen.

Met de bovenstaande drie deals heeft BDO België de afgelopen periode flink ingezet op verdere groei. Daarentegen was het afgelopen jaar voor BDO Nederland betrekkelijk rustig, na een jaar eerder meerdere deals te hebben gesloten. Zo nam het eind 2016 nog de adviestak van CompLions
 over en kocht het bureau het onderdeel Retail Accounting van Jumbo Supermarkten.

Internationaal nam BDO recent het Finse Consilium Corporate Finance over en voegde het Strametz & Partner, een HR-adviesbureau uit Oostenrijk, toe aan zijn netwerk.