Internationaal M&A-netwerk van MBCF harmoniseert merknaam naar CFI

13 april 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Corporate Finance International, een netwerk van internationale fusie- en overnamespecialisten, mede opgericht door het Nederlandse MBCF, heeft zijn merk organisatiebreed, over alle 26 kantoren, geharmoniseerd.

Opgericht in 2006 door corporate finance-kantoren in Nederland (MBCF), de Verenigde Staten (PMCF), Duitsland en Zwitserland (Helbling), is Corporate Finance International (CFI) uitgegroeid tot een van de grotere M&A-netwerken met een focus op het midmarket-segment. Na eerdere uitbreidingen binnen Europa, gevolgd door een marktintrede op het Amerikaanse continent en meer recente stappen richting de Aziatische markt, telt het team van CFI vandaag de dag ongeveer 200 M&A-professionals verspreid over 26 kantoren.

Harmonisering naar CFI

Na de diverse markten jarenlang vanuit een lokale strategie te hebben bediend – de aangesloten netwerkkantoren leverden hun diensten onder hun eigen lokale merk, zoals bijvoorbeeld Gambit in de UK – heeft CFI nu besloten zijn merk wereldwijd te harmoniseren. Per 1 april hebben alle kantoren de CFI merknaam aangenomen, en hoewel ze hun lokale merknaam nog wel behouden zullen ze op wereldwijd niveau onder een paraplu opereren. Het gebruiken van één gemeenschappelijk merk maakt dat we internationaal eenvoudiger kunnen opereren, zowel intern als met onze klanten”, laat het M&A-netwerk op zijn website weten. 

Corporate Finance International bedient zijn klanten vanuit zestien verschillende sectorteams, met een focus op bijvoorbeeld de sectoren Aerospace & Defense, Automotive en Consumer & Retail tot Energy, Healthcare, Private Equity en Technology. CFI ondersteunt onder meer familiebedrijven, private equity-partijen, ondernemers en managementteams van middelgrote organisaties, met diensten gecentreerd rondom overnametrajecten, afstotingen, fusies, bedrijfswaarderingen, financiering en kapitaalwerving en turnaround-trajecten. De focus van CFI ligt in het bijzonder op mid-market transacties van tussen de €10 en €200 miljoen, met soms uitlopers tot ongeveer €500 miljoen.

Sinds 2000 hebben netwerkkantoren van CFI geadviseerd bij meer dan 500 cross-border transacties, voor in totaal ongeveer €25 miljard. Om ook klanten buiten zijn belangrijkste sectoren te bedienen, of op locaties waar het netwerk nog geen footprint heeft, werkt CFI samen met verschillende verbonden kantoren, die nauw met het M&A-kantoor samenwerken in het geval van (cross-border) deals.

M&A firm Corporate Finance International

MBCF

Het Nederlandse netwerkkantoor van CFI, MBCF, gevestigd in Amsterdam, richt zich onder meer op het adviseren en begeleiden van ondernemers, managementteams, familiebedrijven en investeringsmaatschappijen bij koop- en verkooptrajecten, waarderingen, financieringsvraagstukken en herstructureringen. Daarbij ligt de focus vooral op deals in de Flexmarkt, Software & IT Services en de Maakindustrie (machines/industriële middelen. Zo was MBCF de afgelopen jaren binnen de industriesector onder meer betrokken bij de verkoop van Telco Accessoires aan Holland Venture en de overname van Karlie Flamingo door het Nederlandse Beeztees en begeleidde het in het flexsegment onder andere overname van flex staffing-bedrijf Humares door Bencis Capital Partners.

Binnen diverse sectoren doet MBCF bovendien regelmatig onderzoek, bijvoorbeeld naar de fusie- en overnameactiviteit binnen het ICT-domein. Ook is het bureau bijvoorbeeld de initiatiefnemer achter de Flexmarkt top 100 en stelt het in samenwerking met Management Team jaarlijks de Maakindustrie Top-100, een lijst van de grootste Nederlandse maakbedrijven in het midden- en kleinbedrijf

Eenvoudiger schakelen

Ondanks de harmonisering van het CFI-merk zullen de operaties lokaal onder de noemer van MBCF blijven voortbestaan. “Het MBCF-team blijft zich specialiseren in financiële advisering rondom M&A-transacties, zoals waarderingen, debt advisory en restructuring”, laat het M&A-kantoor weten. In een reactie op de harmonisering, zegt Bas de Haan, Business Development Manager bij MBCF: “Onder één naam schakelt het nóg een keer eenvoudiger over de grens en door de sterkere focus van onze internationale sectorteams kunnen we nog scherper schakelen.

Het wereldwijde netwerk van CFI, waarvan de aandelen in handen zijn van de afzonderlijke netwerkkantoren, heeft zijn hoofdkwartier in Nederland. Het kantoor wordt geleid door een managementteam bestaande uit vier directors. De Fransman Jean-Marc Teurquetil (bestuursvoorzitter), de Duitser Stefan Huber (vicevoorzitter), de Amerikaan Phil Gilbert (bestuurslid) en de Nederlander Raoul Duysens (bestuurslid). Duysens is een van de medeoprichters van MBCF. Sinds 2007 actief als managing partner bij MBCF, is Duysens gespecialiseerd in het begeleiden van fusie- en overnameprocessen en gerelateerde waarderingsopdrachten. Hij kan bogen op specifieke kennis binnen de sectoren zorg en industrie en geeft bij MBCF leiding aan het team dat verantwoordelijk is voor opdrachten binnen de zorgsector.

Onder de concurrenten van Corporate Finance International in de markt bevinden zich organisaties als DC Advisory, IMAP, Lincoln en Oaklins en de corporate finance-praktijken van de bekendere grote accountancy- en consultancynetwerken.