De 100 grootste maakbedrijven in het midden- en kleinbedrijf

27 juni 2016 Consultancy.nl

Kendrion, Besi en Loparex zijn de grootste Nederlandse maakbedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Samen zijn de 100 grootste MKB-maakbedrijven van ons land goed voor een omzet van ruim €10,8 miljard. Het best presterende maakbedrijf – in termen van groei en EBIT – is Sif Group, een Limburgs bedrijf dat stalen pijpen en pijpconstructies produceert voor de offshore industrie.

Voor het vierde jaar op rij heeft MBCF, in samenwerking met Management Team, onderzoek gedaan naar de Nederlandse maakindustrie, waarbij de focus ligt op het middensegment (bedrijven met een omzet tot €500 miljoen). Zij brachten de 500 grootste MKB-maakindustriebedrijven in kaart, en rangschikten deze bedrijven daarna op vier criteria: omzet, omzetgroei, EBIT % en de gemiddelde ROIC. 

Een analyse van de data toont aan dat de 100 grootste MKB-maakindustriebedrijven samen ruim €10,8 miljard omzetten. Gemiddeld nam de omzet tussen de boekjaren 2010 en 2014 met 8% toe, terwijl de EBIT in diezelfde periode een toename zag van gemiddeld 7%. Slechts negen van de honderd bedrijven zagen de afgelopen jaren hun inkomsten krimpen, terwijl aan de andere kant van het spectrum acht bedrijven hun omzet met 20% of meer zagen groeien.

De €10,8 miljard van de 100 MKB bedrijven samen is een fractie van de omzet van de top 20 grootste maakbedrijven van Nederland. Alleen marktleider Philips was al goed voor een omzet van €21 miljard in 2014 – bijna het dubbele. De top 5 van de Nederlandse maakindustrie zet een slordige €55,5 miljard om, en bestaat naast Philips uit AkzoNobel, DSM, ASML en NXP. Toch is de top van de 100 MKB-bedrijven niet ver verwijderd van de elite van de algehele markt, blijkt uit het onderzoek. De vorige drie jaren stond familiebedrijf Huisman op #1 als best presterende MKB-bedrijf in de Nederlandse maakindustrie. Met een omzet van €567 miljoen is het bedrijf uit Schiedam de lijst in deze editie echter ontgroeid en staat nu op #20 in de top 20 grootste maakbedrijven van Nederland.

Top 10 grootste MKB bedrijven in de maakindustrie

Het grootste MKB-maakbedrijf van dit jaar is Kendrion met een omzet van €428,9 miljoen. De firma produceert sinds 1984 elektromagnetische componenten, nadat het in zijn eerste vijftien bestaansjaren textiel produceerde. De koerswijziging werpt zijn vruchten af voor het bedrijf, dat zijn omzet tussen 2010 en 2014 zag groeien met een gezonde 17,9%. De tweede plek qua omzetgrootte is voor BESI – oftewel BE Semiconductor Industries – een beursgenoteerde leverancier van halfgeleider productieapparatuur met een omzet van 379 miljoen. Ondanks een matige groei van 1,9% heeft het bedrijf wel zijn winst flink weten te verbeteren tussen 2010 en 2014 (+11,7%). De top vijf wordt gesloten door siliconen beschermstrokenproducent Loparex, elektronicaspeler Neways en Heinen & Hopman, een producent van verwarmingen, airconditioning en ventilatiesystemen. Heinen & Hopman is tevens een van de 100 grootste familiebedrijven van Nederland.

De zesde plek is voor palletfabrikant Faber Halbertsma Groep met een omzet van €278 miljoen. Op de zevende plek staat het best presterende bedrijf uit de lijst: Sif Group. Sif Group is een producent van stalen pijpen en pijpconstructies uit Roermond. De enorme stalen cilinders en pijlers die het bedrijf produceert zijn bedoeld voor gebruik in offshore installaties, zoals olie- en gasproductieplatforms en windmolenparken overal ter wereld. Sinds 2010 heeft Sif Group een groei van 16% geboekt, heeft zijn winst met een gelijk percentage verbeterd en heeft een stijging in ROIC gerealiseerd van 19,8%.

De rest van de top 10 bestaat uit Synbra (verpakkingen), Stork Prints (drukmachines) en Frames (systemen en oplossingen voor olie- en gasmarkt). Naast Stork Prints staan er nog dertien andere machinebouwers in de lijst. De eerstvolgende op de lijst is Ploeger Oxbo, een succesvolle producent van oogstmachines, op de dertiende plek. Kijkend naar de food sector staan er twee fabrikanten van bakkerijmachines – Kaak Groep (#24) en Rademaker (#47) –, twee fabrikanten van voedermachines – Ottevanger (#45) en van Aarsen (#100) –, eiermachineproducent Moba (#23) en Sluis Cigar Machinery (#25) in de lijst. Andere machinebouwers in top 100 zijn Hittech Group, Royal Duyvis Wiener, Nivora Group, DMN Machinefabriek, Verhoeven Oss en Hydratec.

Top 11-25 grootste MKB bedrijven in de maakindustrie

Hydratec is naast machinebouwer ook actief op het gebied van kunststofproductie. Andere bedrijven uit de lijst die kunststoffen produceren zijn onder meer AFP (#36), een producent van kunststof film, HSV op #73, 4Pet Holding (PET-folie) op #75 en Polyscope (SMA-polymeren) op #99. Producent van kunststof pompjes, sprays en dispensers AFA Dispensing staat op #59. AFA Dispensing is onder meer producent van de Beertender.

Nederland is ook de thuisbasis van relatief veel grote MKB-bedrijven die staal en andere metalen produceren. Op nummer 11 staat staalproducent Andus Group met een omzet van ruim €210 miljoen. Op #16 volgt aluminiumproducent Boal, en ook MGG op #56 produceert aluminium. De twintigste plek is voor Metaalperswerk Bons en Evers, gevolgd door FNsteel, een nieuwkomer in de lijst en producent van staaldraad. Ook ZND Draad is een draadproducent, onder meer voor metalen hekwerken, op #37. Andere staal- en metaalbedrijven zijn staalbewerker Roto (#27), staalbouwer Hollandia (#29), Voortman Steel Group (#40), Gieterij Doesburg (#55), Syndus (#66), Van Halteren Metaal (#70) en KS Profiel (#85).

Top 26-50 grootste MKB bedrijven in de maakindustrie

De top 11-100 MKB-maakbedrijven telt zeven verpakkingsproducenten, met als hoogstgeplaatste De Jong Verpakking. Het Zuid-Hollandse bedrijf staat met een omzet van meer dan €155 miljoen op de negentiende plek in de lijst. De andere spelers uit de verpakkingsindustrie zijn #26 Oerlemans Packaging, #39 Kivo Plastic Verpakkingen, #50 Modiform, #51 Hordijk, #79 Meilink en FPH op #84.

Het MKB van Nederland is bovendien producent van allerlei systemen van pluimvee- en broedsystemen – # 43 Vencomatic en #91 Jansen Poultry Equipment – tot aandrijfsystemen – #76 Zuidberg en #89 Ridder Drive Systems. Trioliet op #57 produceert voersystemen, maar de hoogstgeplaatste systeemleveranciers zijn NTS op #30 (mechanische systemen) en #33 Doedijns (hydraulische systemen).

Top 51 75 grootste MKB bedrijven in de maakindustrie

Vier van de top 100 MKB-maakbedrijven produceren ventilators en ventilatiesystemen: #12 Muelink en Grol, #64 Bronswerk, #83 Vostermans en #97 Aeronamic. Ook zijn er vijf producenten van papier en karton: op #17 Crown van Gelder, op #22 Eska Graphic Board (grafisch karton), op #65 WC-papierfabrikant Van Houtum, op #80 Solidpack en op #93 Coldenhove. Duurzame producent Solidpack was het eerste bedrijf dat karton ontwikkelde dat voor een deel uit maaigras bestaat. Daarnaast produceert het bedrijf verpakkingsmateriaal uit bieretiketten. 

De top 100 bevat eveneens vier scheepswerven/bouwers. Central Industry Group staat het hoogst met een omzet van ruim €132 miljoen, gevolgd door Shipyard de Hoop op #35 met ruim €110 miljoen omzet. Scheepswerf Ferus Smit staat op #49 en VEKA Shipbuilding op #69. Twee apparaat producenten vallen op door hun hoge plaatsingen in de lijst. Nedap (voorheen Nederlandse Apparatenfabriek) staat op de veertiende plek met een omzet van €177 miljoen, op de voet gevolgd door Verder, een van de best presterende bedrijven qua groei, EBIT en ROIC in de lijst, op #15 met €171 miljoen omzet.

Top 76-100 grootste MKB bedrijven in de maakindustrie

In de onderzoek werd ook aandacht besteed aan de verspreiding van de MKB-maakbedrijven over het land. Het zwaartepunt van de Nederlandse MKB-maakindustrie is duidelijk te vinden in midden-Nederland. De provincies Noord-Holland, Friesland, Zeeland en Flevoland hebben relatief weinig succesvolle maakbedrijven, terwijl op de Waddeneilanden geen enkele van de top 100 MKB-bedrijven is gevestigd.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup