2017 wordt recordjaar voor fusies en overnames in ICT-markt

27 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

De M&A-activiteit in de Nederlandse ICT-markt is nog nooit zo hoog geweest als in de eerste zes maanden van 2017. Als ook in het derde en vierde kwartaal het aantal fusies en overnames op peil blijft, zal 2017, net als 2016, een recordjaar worden voor ICT-M&A. Het actieve eerste halfjaar is onder meer te danken aan de grote interesse in Nederlandse ICT-bedrijven van private equitybedrijven en andere investeerders. 

Ieder kwartaal brengt financieel adviesbureau MBCF samen met Computable, een online platform voor de ICT-branche in Nederland, een overzicht uit van de fusies en overnames in de Nederlandse ICT-sector. Aan de hand van het driemaandelijkse onderzoek wordt inzicht gegeven in de M&A-activiteit in de sector, evenals ontwikkelingen in de populariteit van bepaalde segmenten en de verhoudingen tussen strategische kopers en durfkapitalisten, zoals venture capitalists en private equitybedrijven.

De fusie- en overnameactiviteit in de Nederlandse ICT-markt vertoonde de afgelopen jaren een wisselend beeld. Na een dip van 208 deals in 2013, herstelde de activiteit zich in 2014 met 37% groei naar 284 deals. In 2015 zag de Nederlandse ICT-markt echter opnieuw een daling in de M&A-activiteit naar een totaal van 263 deals. In het najaar van 2016 werd duidelijk dat de ICT-markt afstevende op een recordjaar, na een uitzonderlijk goed derde kwartaal met maar liefst 92 deals. Uiteindelijk werd 2016 inderdaad afgerond met een recordaantal deals – vorig jaar werd voor het eerst de grens van 300 ICT-deals doorbroken. 

Aantal transacties in de Nederlandse ICT-markt

Eerste helft van 2017

Inmiddels zijn de eerste twee kwartalen van 2017 voorbij. Uit de dealoverzichten van MBCF blijkt dat er in januari tot en met maart 2017 109 deals hebben plaatsgevonden, waarmee dit het beste kwartaal ooit is qua M&A-activiteit in de Nederlandse ICT-markt. Ook in het tweede kwartaal werden de sterke resultaten voortgezet met nog eens 100 deals. Met de ruim 209 deals in het eerste halfjaar lijkt 2017 opnieuw een recordjaar te worden voor fusies en overnames in de Nederlandse ICT. 

“Het verhaal blijft bekend”, vertelt Ramon Schuitevoerder, partner en adviseur in het ICT-team bij MBCF, tegenover Computable. “Er is nog steeds veel beweging zichtbaar op de markt. Er is nu eenmaal veel kapitaal beschikbaar op de markt, de rente staat laag. Dat zie je terug in het hoge aantal private equity- en venture capital-partijen die in het overzicht staan, direct dan wel indirect.” 

Een goed voorbeeld is Zweedse investeerder Altor, die financiële steun biedt aan hardwaredienstverlener Infotheek voor diens ambitieuze overnamepad. Zo nam het Nederlandse bedrijf in Q1 Added Dimension en Global Hardware Solutions over. Gilde Equity Management – in juni onder meer in het nieuws als koper van Leen Bakker – nam in juni softwarebedrijf VIR e-Care Solutions over, terwijl investeringsmaatschappij Egeria een meerderheidsbelang in ICT-dienstverlener ilionx nam.

Steeds meer investeerders weten de weg te vinden naar de ICT-markt, vullen Pieter de Vries en Bas de Haan aan. “Zij willen een goede spreiding in hun beleggingsportefeuilles en zoeken naar meer exposure in de ICT-markt. Zij zien natuurlijk ook dat digitalisering een grote vlucht neemt en dat de ICT-sector belangrijk wordt”, sluiten zij af. 

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Boer & Croon Corporate Finance dat ook in de zorgmarkt het aantal fusies en overnames tot recordniveaus oploopt.