Egeria neemt meerderheidsbelang in ICT-dienstverlener ilionx

31 mei 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Investeerder Egeria heeft een meerderheidsbelang van 65% van de aandelen van ilionx overgenomen. Het is de bedoeling dat de omzet van het bedrijf de komende vijf jaar zal worden verdrievoudigd tot een bedrag van €150 miljoen.

In 2002 ontstond ilionx vanuit de doorstart van LCI Consultants, een onderdeel van het eind 2001 in faillissement geraakte beursgenoteerde LCI Technology. Aanvankelijk hield ilionx zich vooral bezig met de technologische aspecten van ICT. De laatste jaren heeft de dienstverlener zijn activiteiten verder uitgebouwd en oplossingen ontwikkeld voor de bedrijfskundige en organisatorische vraagstukken binnen het vakgebied.

De verschillende afdelingen binnen ilionx zijn gespecialiseerd in onder meer security, data science, Dynamics 365, development, cloud computing, management consulting, interactive marketing en de digitale werkplek.

Egeria neemt meerderheidsbelang in ICT-dienstverlener ilionx

Het uit Utrecht afkomstige bedrijf telt ruim 350 medewerkers die zijn verdeeld over vier vestigingen in Nederland – behalve in Utrecht is ilionx ook te vinden in Eindhoven, Groningen en Zwolle. Tot de klanten van ilionx behoren onder meer ProRail, De Nederlandsche Bank, Gasunie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Rabobank en TNO.

Volgens de voorlopige jaarcijfers realiseerde het bedrijf in 2016 een omzet van boven de €50 miljoen en een brutowinst van €5,8 miljoen. In 2014, 2015 en 2016 won het bedrijf FD Gazellen Awards, prijzen die wordt toegekend aan snelgroeiende bedrijven. Begin dit jaar behaalde de dienstverlener in een onderzoek van NRC en SatisAction een plek in de top 20 van beste werkgevers in Nederland. Het bedrijf geniet ook enige bekendheid als de shirtsponsor van het Nederlandse dames volleybalteam.

Egeria is een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij die in 1997 door investeerder Peter Visser werd opgericht in samenwerking met de familie Brenninkmeijer – vooral bekend als eigenaar van de winkelketen C&A. De investeringsmaatschappij, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam, richt zich uitsluitend op langetermijninvesteringen. Dit doet het bedrijf volgens een filosofie waarin geïnvesteerd wordt in gezonde en goed geleide ondernemingen met een Nederlands hoofdkantoor, die opereren in markten met aantrekkelijke groeiperspectieven.

De investeringsmaatschappij heeft momenteel al 12 bedrijven in haar portfolio, waaronder The Employment Group (HR-dienstverlening), Clondalkin (producent verpakkingsmateriaal), Dynniq (technische dienstverlener), Mosa (tegelproducent) en Vendor (toilet hygiëne).

Meerderheidsbelang

Op 23 mei werd bekend gemaakt dat Egeria een meerderheidsbelang van 65% heeft genomen in ilionx. De aandelen worden overgenomen van de directie en het management van de ICT-dienstverlener, die momenteel nog 100% van de aandelen in bezit hebben. Het management van ilionx hoopt met het instappen van Egeria de ambitieuze groeiambities van ilionx de komende vijf jaar aanzienlijk te versnellen. Het doel hierbij is om over vijf jaar een omzet van €150 miljoen te genereren, een verdrievoudiging van de omzet van het afgelopen jaar.

Wiebe de Boer, algemeen directeur van ilionx licht toe: “In toenemende mate is informatietechnologie voor veel organisaties een primair proces geworden. Wij hebben onze dienstenportfolio de afgelopen jaren daarom uitgebreid op het gebied van security, informatiemanagement, management consultancy en digital marketing. Deze strategie heeft ertoe geleid dat wij de afgelopen vijf jaar autonoom in omvang, omzet en resultaat meer dan verdubbeld zijn. We zien kansen om de komende jaren opnieuw onze dienstverlening verder uit te breiden. Het toetreden van Egeria als aandeelhouder helpt ons om ook deze volgende stap te maken. Onze orderportefeuille neemt toe, net als de gemiddelde orderwaarde.”

Floris Waage, partner bij Egeria, legt uit waarom ilionx goed binnen de filosofie van de investeringsmaatschappij past: “De keuze om te investeren in ilionx is gebaseerd op drie pijlers: de kwaliteit van het management, de bewezen resultaten uit het verleden en de strategie die daaraan ten grondslag heeft gelegen. ICT-afdelingen zijn niet meer alleen ondersteunend, maar spelen een grote rol in het digitaliseren van kernbedrijfsprocessen, ilionx heeft daar slim op ingespeeld door de afgelopen jaren te investeren in meer business-gerelateerde dienstverlening.”

Begeleiding overname

Tijdens de overname wordt het management van ilionx bijgestaan door Yme van der Wal van Van der Wal M&A Consultancy (Walmac), een M&A-adviseur met meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van fusies en overnames binnen de sectoren ICT, dienstverlening en gezondheidszorg. Daarnaast wordt de ICT-dienstverlener op juridisch gebied geadviseerd door Ruben Tros van het Amsterdamse advocatenkantoor Stek. Egeria heeft advocatenkantoor Loyens & Loeff ingeschakeld om te assisteren bij de overname. Harmen Holtrop, Antoinette van der Hauw, Joyce Zegger, Freek Hilberdink en Louis Lutz zullen namens het advocatenkantoor hun expertise inzetten voor Egeria.

Naar verwachting is de transactie eind juni afgerond, de investering zal niets veranderen aan de naamvoering en managementstructuur van ilionx. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.